Search
Close this search box.

Lean toolbox

Lean toolbox

De Lean toolbox is een initiatief van 5ST3PS om het verbeteren van processen makkelijker te maken. Lean is een methode waarmee je verspillingen elimineert. Verder ben je ermee bezig hoe je werk makkelijker maakt. Wat Lean niet is, is dat je steeds meer in steeds minder tijd doet. Taiichi Ohno, de grondlegger van het Toyota Productie Systeem zei dat je naar jouw werk komt om na te denken. Dus als je je in het zweet werkt, doe je iets niet goed.

Verspillingen elimineren met de toolbox

Alles wat je doet als je werkt is waarde toevoegen. Waarde kun je onderverdelen in waarde voor de klant, waarde voor de business en geen waarde. Je hebt het dan over Customer Value Add CVA, Business Value Add BVA en Non Value Add NVA. Met een waardestroom breng je de waardetoevoeging in kaart. Een tool als de Value Stream Map VSM vind je dan ook in de set die we voor je hebben samen gesteld.

Wat je vervolgens doet is de verspillingen in kaart brengen. TIM WOOD is een handig ezelsbruggetje daarvoor. Met een Waste Analysis bepaal je dan de verschillende verspillingen. Vaak vul je die aan met de 5 keer Waarom techniek.

Lean verbeteren

Juran, een bekende kwaliteitsgoeroe, zei dat als je wilt verbeteren, je dat projectmatig moet doen. Kwaliteit moet je plannen. In Lean wil je alles zo transparant en visueel mogelijk hebben. Door de projectvoortgang op een A3 op te schrijven, zie je in 1 oogopslag hoe jouw project ervoor staat. Een goed project begint ermee dat je bepaalt wat je wilt verbeteren. Met een Critical-to-Quality CTQ bepaal je de kritische eigenschap die je verbetert.

Naast de vaardigheden om processen te verbeteren als Lean Green Belt of Lean Black Belt, moet je ook projectmatig kunnen werken. Onderdeel is dat je het werk onderverdeeld in een Work Breakdown Structure WBS. Deze vind je dan ook in de Lean templates.

Lean toolbox en Data

Met Lean houd je je heel erg bezig met het proces en de verspillingen. Six Sigma wijst je op de data en de variantie. Ook in Lean heb je veel data en tools. Zo heb je de Quality Management Tools. Voorbeelden zijn de Control Chart en het Histogram. Omdat je met Lean en Six Sigma vanuit een andere invalshoek naar jouw processen kijkt, vullen ze elkaar perfect aan. Als je je afvraagt hoe Lean en Six Sigma elkaar aanvullen, lees je verder op onze longread HIER.

Verder gebruik je ook in Lean data om grondoorzaken te vinden. Bijvoorbeeld een cause and effect diagram is een perfecte manier daarvoor. Een andere naam die je tegenkomt is de C&E diagram. Met Six Sigma heb je nog veel meer technieken om grondoorzaken te vinden. Als Lean Six Sigma Green Belt of Lean Six Sigma Black Belt ben je dan ook van beide markten thuis.

Lean assessment

Een goede manier om jouw Lean journey te starten is met een Lean Assessment. Dan kijk je hoe lean je nu eigenlijk bent. Samen met het volwassenheidsniveau van jouw organisatie bepaal je dan het plan. Een Process Maturity Model ondersteunt je daarin. Dan kun je dat koppelen aan de opleidingen voor Green Belt en Black Belt. De belangrijkste hindernis in het implementeren van Lean is nu eenmaal kennis en vaardigheden.

Tegenwoordig kun je zowel klassikaal als online uitstekende opleidingen volgen. 5ST3PS is sinds 2017 Beste Opleider van Nederland voor Kwaliteitsmanagement.

Templates en andere ondersteuning

Wat voor templates ondersteunen je? Selecteer het begrip en je vindt meer informatie over het toepassen.

3C 

5W

A3

5S audit

Cause and Effect of Ishikawa

Control Chart

CTQ 

FMEA

Histogram

Process Cycle Efficiency PCE

Pareto chart

Root Cause Analysis RCA

SIPOC

Stakeholder Analysis

VSM

Verspillingen of MUDA

Graag ontvang ik de Lean toolbox en wekelijks een tip welke ik zelf kan toepassen. Ik kan me op elk moment afmelden voor deze tips en mail naar: info@5st3ps.nl

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Brochure downloaden

Brochure downloaden