Alle blogsLean

5S Methode en het vasthouden van discipline

By 6 februari 2020augustus 26th, 2021Geen Reacties
5S methode

Met de 5S methode kan je verbeteringen vasthouden. Indien je al bekend bent met Lean, dan zal je waarschijnlijk wel doorhebben dat het een zeer nuttige denkwijze is die je in staat stelt om continu te blijven verbeteren. Wat alleen vaak fout gaat bij de Lean implementatie is dat een proces eenmalig verbeterd wordt en men daarna langzaam terugvalt in het oude patroon. Net als met diëten is Lean een denkwijze die je moet vasthouden. Eenmalige verbetering leidt al snel tot terugval. Nu is dan wel de vraag hoe je die terugval kan voorkomen. Dat doen we met de 5S methode:

  1. Seiri
  2. Seiton
  3. Seiso
  4. Seketsu
  5. Shitsuke

In onderstaande afbeelding lees je de Nederlandse vertaling.

Lean 5s

De 5S Methode om discipline vast te houden

Om terugval te kunnen voorkomen is het zaak dat je de mindset verandert van alle participerende stakeholders in het proces. Als het gaat om een dieet, dan moet de gedachte van de persoon zo worden aangepast dat er sprake is van discipline. Dit is echter iets waar veel mensen moeite mee hebben. De volgende 5 stappen kunnen je hier echter bij helpen. 5S is een methode die je in staat stelt om discipline vast te houden en zo niet terug te vallen in oude gewoontes. Hieronder hebben we de 5 stappen van de 5S methode inzichtelijk gemaakt.

Seiri

Bij Seiri gaat het puur om het sorteren tussen dingen die noodzakelijk zijn en dingen die niet noodzakelijk zijn. Dit kan om van alles gaan, van de spullen op je bureau tot aan bestanden op de desktop van je computer.

Seiton

Op het moment dat de sorteerfase achter de rug is, dan komen we aan bij de tweede fase: Seiton. In deze fase geven we alles een vaste plaats. Alles wat bijvoorbeeld wel noodzakelijk is, geef je een plaats die zoveel mogelijk binnen handbereik is. De minder noodzakelijke dingen bewaar je dan op een plek waar je ze opslaat tot het moment dat ze wel weer nodig zijn.

Seiso

Seiso houdt letterlijk in dat je de werkplaats opruimt en onderhoudt. Alles wat weg kan, gooi je ook gewoon weg. Rondslingerend afval kan immers voor problemen zorgen op de werkvloer.

Seketsu

Deze stap houdt letterlijk in dat je je houdt aan een standaard patroon en dit als uitgangspunt gebruikt voor je handelingen. Als je methodisch te werk gaat en zorgt dat dit op afspraak bij iedereen het geval is, kan je later een hoop fouten voorkomen.

Shitsuke

Deze laatste stap is wellicht de moeilijkste. Deze stap betekent dat je alle eerder genoemde stappen volhoudt en meeneemt in je dagelijkse routine. Wanneer de vorige vier stappen volledig zijn geïmplementeerd in het standaard dagritme, dan heb je de 5S methode onder de knie en zal de Lean-implementatie bewezen effectiever zijn.

5ST3PS Template 5S audit

Is onderaan te downloaden

Wil je leren hoe je Lean in de praktijk toepast? Volg dan een van onze opleidingen. Tijdens onze opleidingen maken we gebruik van echte casussen en is er voldoende ruimte om jouw situatie in te brengen. Bovendien krijg je een internationaal erkend certificaat als je slaagt voor het examen!

Naast opleidingen, doen we ook aan advisering. Neem vrijblijvend contact op met info@5st3ps.nl of bekijk via deze link welke resultaten we in het verleden hebben geboekt.

Lean Six Sigma Green Black Belt Certification

Aanvraagformulier Template 5S Audit

Laat een reactie achter