5S Methode en het vasthouden van discipline

By 6 februari 2020 april 20th, 2020 Agile, Blog, Lean, Lean Six Sigma
5S methode

Na de implementatie van Lean

Indien je al bekend bent met Lean dan zal je waarschijnlijk wel doorhebben dat het een zeer nuttige denkwijze is die je in staat stelt om continu te blijven verbeteren. Wat alleen vaak fout gaat bij de Lean implementatie is dat een proces eenmalig verbeterd wordt en men daarna langzaam terugvalt in het oude patroon. Net als met diëten is Lean een denkwijze die je moet vasthouden. Eenmalige verbetering leid al snel tot terugval. Nu is dan wel de vraag hoe je die terugval kan voorkomen.

De 5S Methode om discipline vast te houden

Om terugval te kunnen voorkomen is het zaak dat je de mindset veranderd van alle participerende stakeholders in het proces. Als het gaat om een dieet dan moet de gedachte van de persoon zo worden aangepast dat er sprake is van discipline. Dit is echter iets waar veel mensen moeite mee hebben. De volgende 5 stappen kunnen je hier echter bij helpen. 5S is een methode die je in staat stelt om discipline vast te houden en zo niet terug te vallen in oude gewoontes. Hieronder hebben we de 5 stappen van de 5S methode inzichtelijk gemaakt.

Seiri

Bij Seiri gaat het puur om het sorteren tussen dingen die noodzakelijk zijn en dingen die niet noodzakelijk zijn. Dit kan om van alles gaan, van de spullen op je bureau tot aan bestanden op de desktop van je computer.

Seiton

Op het moment dat de sorteerfase achter de rug is dan kunnen we bij de tweede fase, Seiton, alles een vaste plaats geven. Alles wat bijvoorbeeld wel noodzakelijk is geef je een plaats die zoveel mogelijk binnen handbereik is. De minder noodzakelijke dingen bewaar je dan op een plek waar je ze opslaat tot het moment dat ze wel weer nodig zijn.

Seiso

Seiso houdt letterlijk in dat je de werkplaats opruimt en onderhoud. Alles wat weg kan gooi je ook gewoon weg. rondslingerend afval kan immers voor problemen zorgen op de werkvloer.

Seketsu

Deze stap houdt letterlijk in dat je je houd aan een standaard patroon en dit als uitgangspunt gebruikt voor je handelingen. Als je methodisch te werk gaat en zorgt dat dit op afspraak bij iedereen het geval is, kan je later een hoop fouten voorkomen.

Shitsuke

Deze laatste stap is wellicht de moeilijkste. Deze stap betekent dat je alle eerder genoemde stappen vol houd en meeneemt in je dagelijkse routine. Wanneer de vorige vier stappen volledig zijn geïmplementeerd in het standaard dagritme heb je de 5S methode onder de knie en zal de Lean-implementatie bewezen effectiever zijn.

Laat een reactie achter

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil jij de eerste 20 modellen van het boek Modellen voor Agile werken ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Subscribe

* indicates required