Search
Close this search box.

Stakeholder analyse

Stakeholder Analyse

Als je verbetert, is de stakeholder analyse of stakeholder analysis een belangrijke tool bij de opstart van jouw project. Met de stakeholder analysis breng je in kaart wie de verschillende stakeholders zijn. Een stakeholder is iemand die een belang heeft bij jouw project. Als je Lean toepast, verbeter je met de 5 stappen naar Lean. Als je Lean Six Sigma of alleen Six Sigma toepast, pas je de DMAIC toe.

RACI

Veranderingen raken mensen in hun dagelijkse werk. Je moet dus bepalen wie je echt betrekt. Wie je alleen informeert. Wie verantwoordelijk zijn en wie eindverantwoordelijk is. Je kunt de RACI als hulpmiddel gebruiken om te bepalen wie Responsible Verantwoordelijk, Accountable Eindverantwoordelijk is. Verder kun je bepalen wie Consulted Betrokken of Informed Geïnformeerd moeten worden. Je komt ook de RASCI tegen. Dan staat de S voor Supported.

Urgentie

Je zult merken dat er mensen zijn die blij worden van jouw verbetering. En dat er mensen zijn die dat absoluut niet worden. Dat noemen we positieve en negatieve urgentie. Bij 5ST3PS gebruiken we een model om deze urgenties in kaart te brengen. Zo kun je tegenmaatregelen nemen om van een negatieve urgentie een positieve urgentie te maken. Of om een hefboom te gebruiken. Zo kun je met minder weerstand jouw verbetering doorvoeren. Dit model komt aan bod in zowel de Lean opleidingen als de Lean Six Sigma opleidingen van 5ST3PS.

DMAIC

In de DMAIC is de stakeholder analyse onderdeel van de Define fase. Een template kun je hieronder downloaden. Een tip is om jouw project te koppelen aan praktijkcertificering. Zo krijg je een Master Black Belt als coach voor jouw project.

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Voor meer informatie lees meer in onze kennisbank

Brochure downloaden

Brochure downloaden