E-Learning – Lean Six Sigma Black Belt

Volledige online cursus voor
€ 1999,-

Ondersteuning van een ervaren Master Black Belt

Leer in jouw eigen tempo wanneer het jou uitkomt

Een Nederlandstalige e-learning en twee virtual classrooms met behandeling van een echte casus

Volg deze online cursus om een Lean Six Sigma Black Belt specialist te worden. Je leert door middel van een e-learning om meer kwaliteit te leveren voor de klant. Tevens wordt er door middel van een Virtual Classroom een praktijkcasus behandeld. Dit gebeurt in kleine groepen, zodat er veel interactie is. Dit zorgt voor een effectievere manier van leren. De cursus combineert het beste van Lean en Six Sigma en leert je bedrijfsprocessen te optimaliseren. Na het examen beschik je over de kennis en tools om te focussen op wat waardevol is en kun je sturen op een constante kwaliteit van procesoutput. Wanneer je de cursus afrondt, kun je aan de slag als Lean Six Sigma Black Belt professional.

LEAN SIX SIGMA BLACK BELT BIJ 5ST3PS

Wanneer je de Lean Six Sigma Black Belt training bij 5ST3PS volgt, profiteer je van de onderstaande voordelen:

Gespecialiseerde opleiding met de hoogste score van Nederland

Direct aan de slag als Lean Six Sigma Black Belt professional

Pas wat je geleerd hebt gelijk toe in de praktijk

Praktisch ingedeeld, gebaseerd op echte cases

Volledige opleiding conform de Body of Knowledge van ASQ, IASSC, CSSC en LeanSixSigmaConsultant

Naast de e-learning ook persoonlijk contact met de Master Black Belt

Uitsluitend docenten die zijn aangesloten bij het CRKBO

Voor slechts €999 een Lean Six Sigma Green Belt worden

Kies zelf het tijdstip waarop je examen wilt afleggen

WAT DOET EEN LEAN SIX SIGMA BLACK BELT?

Organisaties moeten steeds beter en steeds sneller inspelen op veranderingen terwijl ze de kosten laag moeten houden. Lean en Six Sigma zorgen ervoor dat organisaties sneller kunnen inspelen op een veranderende markt. De Lean Six Sigma Black Belt is in staat problemen op te lossen, besparingen te realiseren en de mensen te betrekken.
Een Lean Six Sigma Black Belt zorgt ervoor dat de kwaliteit omhoog gaat, terwijl de kosten dalen. Organisaties die werken met Lean Six Sigma realiseren doorgaans snel kostenbesparingen van minimaal 10%. De Lean Six Sigma Black Belt speelt hierin een sleutelrol en fungeert als projectmanager bij deze veranderingen.

WAAROM 5ST3PS?

De opleiding van 5ST3PS is praktijkgericht en bereidt je voor op het gecertificeerde examen, geaccrediteerd door het Lean Competency System (LCS), de wereldwijde kwaliteitsnorm voor Lean. Onze colleges zijn interactief en gericht op het verwerven van praktische vaardigheden. En dat werpt zijn vruchten af: 5ST3PS is namelijk verkozen tot beste kwaliteit & project management opleider van Nederland 2019. De opleidingen zijn ontworpen door Willem Salentijn, auteur van het boek Lean Six Sigma van Noordhoff Uitgevers. Dit boek wordt gebruikt in het hoger onderwijs. Onze opleidingen zijn hoog gewaardeerd (9,8) en kennen een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Bekijk een greep uit de cases die we hebben voltooid voor bedrijven in diverse branches.

CONTACT MET 5ST3PS

Als je meer te weten wilt komen over de Lean Green Belt trainingen of andere cursussen van 5ST3PS, neem dan vrijblijvend contact op via 010 846 8990 of stuur een e-mail naar info@5ST3PS.nl.

WAT LEER JE ALLEMAAL?

 • Je leert hoe je verspillingen wegneemt met Lean
 • Je leert hoe je een proces inricht dat tegen de laagste kosten en de hoogste kwaliteit presteert
 • Je leert hoe je grondoorzaken voor problemen vindt en wegneemt
 • Je leert hoe je statistiek kunt gebruiken om problemen te voorkomen
 • Je leert hoe je inspeelt op veranderingen zonder dat het proces eronder lijdt
 • Je leert projectmatig problemen op te pakken en op te lossen met resultaat
 • Je leert hoe je mensen betrekt en intrinsiek motiveert voor Lean en Six Sigma
 • je leert hoe je in 1 keer goed een nieuw proces of een product neerzet

E-LEARNING

 • In het volledig Nederlandstalige e-learning gedeelte ontwikkel je interactief in afgebakende leereenheden de competenties voor de Lean Six Sigma Black Belt
 • Elke leereenheid duurt maximaal 15 minuten, waardoor de opleiding perfect tussendoor te doen is
 • Na elke leereenheid worden vragen gesteld om zo te toetsen of je alles begrepen hebt en je verder kunt
 • Voor de praktische vaardigheden zijn echte casussen opgenomen waarmee je aan de slag gaat om beroepsvaardigheden zoals process mapping te oefenen.

VIRTUAL CLASSROOM

 • De belangrijkste beroepsvaardigheden worden live behandeld in een virtual classroom waaraan een kleine groep deelneemt
 • In deze virtual classroom wordt een echte casus live behandeld en heb je door gebruik van moderne technieken op afstand een maximale ervaring
 • De Lean Six Sigma Black Belt doet mee aan twee virtual classrooms
 • Onze docenten zijn online bereikbaar voor vragen en coaching, zowel per mail, telefonisch als skype.

OPBOUW VAN DE LEAN SIX SIGMA BLACK BELT CURSUS

Module 1: Waardestroom

In de module Waardestroom leggen we aan de hand van een simulatie het procesdenken en de waardestroom uit als basis voor verbeteren. We plaatsen de waardestroom tegen de context van snelheid en kwaliteit. We leren de waardestroom in kaart te brengen om vervolgens verspillingen te verwijderen, business value add te minimaliseren en klantwaarde te vergroten.

Module 2: Continuous Flow

In de module Continuous Flow leren we hoe we een bedrijfsproces zodanig optimaliseren dat het is afgestemd op de klantvraag, de stappen in de waardeketen volledig op elkaar afgestemd zijn en iedereen continu bezig is waarde te creëren. We leren niet alleen hoe we principes van Flow en Pull praktisch toepassen, maar ook hoe we de optimale instellingen bepalen.

Module 3: Lean Management

In de module Lean Management leren we de principes die Toyota hebben groot gemaakt en de basis zijn voor Lean Management. Naast het Toyota Productie Systeem leren we hoe we vanuit de Lean-gedachte de organisatie besturen (Hoshin Kanri) en hoe we mensen coachen naar betere resultaten (Kata). Dit alles tegen de context van Kaizen, waarvan we leren dat dit niet alleen staat voor continu verbeteren, maar ook een management benadering is.

Module 4: Statistische Proces Controle

In de module Statistische Proces Controle leren we hoe we vaststellen dat we doen wat we zeggen. We leren hoe we verstoringen binnen procesgedrag kunnen vinden en problemen voorkomen. Ook leren we hoe we de basis leggen voor verbeteren met Six Sigma door het verbetergebied vast te stellen met behulp van eenvoudige statistische tools.

Module 5: Root Cause Analysis

In de module Root Cause Analysis (RCA) leren we hoe we de mogelijke grondoorzaken voor het probleem, waardoor we niet aan de vereiste kwaliteit voldoen, kunnen vinden. Vervolgens leren we hoe we met Excel gestructureerd de mogelijke grondoorzaken terugbrengen tot de paar echte veroorzakers. Ten slotte nemen we de echte veroorzakers weg in een Plan Do Study Act cyclus.

Module 6: Problem Solving

In de module Problem Solving leer je hoe je de gevonden problemen praktisch kunt maken voor de organisatie. We hebben het hier over de stap van de papieren oplossing naar de praktische oplossing. Voor de papieren oplossing leer je hoe je een regressiemodel maakt en hoe je de optimale instellingen daarvan bepaalt. Hiervoor gebruiken we Minitab®. Voor de praktische oplossing gebruiken we diverse technieken uit Quality Assurance.

Module 7: Problem Solving Black Box technieken

In de voorgaande modules hebben we grondoorzaken weggenomen op basis van historische gegevens en kennis over het proces. Maar wat als processen door elkaar heen lopen en je geen goed beeld hebt waar nu de grondoorzaken liggen? Of wat als je slechts weinig data tot je beschikking hebt? In deze module leren we krachtige technieken om vanuit de data wel de grondoorzaken te bepalen.

Module 8: Design of Experiment

In de module Design of Experiment (DoE) leer je hoe je een experiment kunt opzetten om snel informatie in te winnen over de optimale instellingen voor een proces, product of zelfs een dienst. Veel organisaties hebben te maken met vervuilde data. Door een DoE kun je snel informatie verzamelen om zo de Time-to-Market tijd te verkorten. DoE is een van de meest effectieve technieken van Six Sigma. In deze module leer je hoe je een DoE kunt opzetten en uitvoeren, maar ookwat je uiteindelijk kunt doen met de resultaten.

Module 9: Quality Management Tools

In de module Quality Management Tools leer je hoe je de zeven Quality Tools uit Lean toepast. Hierdoor zorg je ervoor dat je organisatie op niveau blijft en je grondoorzaken voor problemen kunt blijven vinden en wegnemen. Hiervoor gebruiken we simpele Exceltechnieken waarmee we leren visueel management in te richten.

Module 10: Lean Advanced

In de module Lean Advanced leer je hoe je een audit doet op een organisatie om daarmee een startpunt te hebben voor een deployment plan. Verder leer je hoe je een veranderproces vormgeeft, faciliteert en versnelt. Na deze module weet je wat je moet doen om een organisatie op Gold Standard te krijgen, het hoogste volwassenheidsniveau voor Lean.

WAT KOST EEN LEAN SIX SIGMA BLACK BELT E-LEARNING?

Een Lean Six Sigma Black Belt professional word je al vanaf €1999,- exclusief 21% BTW. Voor particulieren en medewerkers in de zorg is er de mogelijkheid om de opleiding BTW vrij te volgen. Tijdens de cursus leer jij een Lean Six Sigma Black Belt te worden om de bewezen methodes toe te passen. Een investering die je veel profijt zal opleveren gedurende je carrière. Dit bedrag is inclusief:

 • Toegang tot al ons cursusmateriaal en online e-learning
 • Twee Virtual Classroom Sessions met begeleiding van een Master Black Belt
 • Online Coaching
 • Voucher voor het examen

VEELGESTELDE VRAGEN OVER DE LEAN SIX SIGMA BLACK BELT CURSUS

 

  • Voor wie zijn de trainingen geschikt?

   Onze cursus is geschikt voor iedere werknemer of werkgever die zijn bedrijfsprocessen wil verbeteren. Voor iedereen die een positief effect op klanttevredenheid, medewerkersbetrokkenheid en winst wil realiseren.

 

  • Zijn er toelatingseisen voor de cursus?

   Er zijn geen toelatingseisen, iedereen kan zich inschrijven. Wees je er echter wel bewust van dat de cursus een hbo-niveau insteek heeft en ook daadwerkelijk op het hbo wordt toegepast.

 

  • Is 5ST3PS een geaccrediteerde organisatie?

   Jazeker, cursisten kunnen officieel aan de slag als Lean Six Sigma Black Belt professional na het behalen van de cursus.

 

 

  • Wat is het verschil tussen Lean Green Belt en Lean Six Sigma Green Belt?

   Met Lean leer je om problemen op te lossen en op een duurzame wijze weg te nemen. Door “verspillingen” te elimineren hou je alleen nog waardevolle taken over. De klant staat altijd centraal en het wegnemen van de “verspillingen” zorgt er dus voor dat er alleen nog waardevolle taken overblijven. Dit zorgt voor toegevoegde waarde voor de klant. Lean is een vrij toegankelijke manier van processen verbeteren en is meer gebaseerd op snelheid verhogen. Six Sigma heeft dezelfde doelstelling, maar gaat op een andere manier te werk. Bij Six Sigma is de toepassing meer kwaliteitsgericht. Deze methode is gericht op statistische gegevens om zo een constante output te realiseren. Hiervoor moet eerst data worden verzameld. Op basis van data wordt gekeken welke verbeteringen nodig zijn om negatieve taken of resultaten te elimineren. Je vindt een visuele uitleg op de pagina Lean Six Sigma opleidingen.

 

  • Hoe ziet het examen voor de Lean Six Sigma Black Belt eruit?

   Met het examen testen we of je klaar bent om een Lean Six Sigma Black Belt specialist te worden. Cursisten krijgen een voucher voor het afnemen van het internationaal erkende Lean Green Belt examen. Dit examen wordt gefaciliteerd door International Lean Six Sigma Institute, gelieerd aan Heriot-Watt University met als Executive Consultant Professor Jiju Antony, wereldwijd de meest geciteerde wetenschapper voor Lean Six Sigma. Dit examen is in lijn met de Body of Knowledge van de Council for Six Sigma certification en Lean Competency System level 1b.

 

NAAST DE LEAN SIX SIGMA METHODE LEER JE OOK DE VOLGENDE COMPETENTIES:

Problem solving
Creative thinking
Continuous learning

De cursus is inclusief e-learning, Virtual Classroom, het cursusmateriaal, toegang tot de online leeromgeving, het examen en het eventuele herexamen.

OPLEIDINGSBESCHRIJVING

Wil je de opleidingsbeschrijving lezen om precies te weten wat je allemaal krijgt? Vul dan dit formulier in om de uitgebreide opleidingsbeschrijving te ontvangen.

Uw naam *


Uw email *U gaat ermee akkoord dat 5st3ps uw e-mail gebruikt om een pdf te sturen.

Volg ons op LinkedIn

Volgen

Neem contact met ons op

U kunt ook bellen naar:

010 – 846 89 90

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil jij de eerste 20 modellen van het boek Modellen voor Agile werken ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Subscribe

* indicates required