Search
Close this search box.

Berekenen van de PCE Process Cycle Efficiency

pce process

Berekenen van de PCE Process Cycle Efficiency

Berekenen van de PCE Process Cycle Efficiency helpt je inzicht te krijgen in hoeveel tijd je waarde toevoegt en hoeveel tijd je wacht. In elk proces voeg je waarde toe en introduceer nu of je het wilt of niet verspillingen. Als je namelijk wacht op een ander is dat een verspilling, Verspillingen of MUDA in het Japans kun je onthouden met de naam Tim Wood. Als je wilt lezen welke deze verspillingen zijn, lees je verder op het kennisinstituut voor de Black Belt.

Alles wat ik doe voegt toch waarde toe?

Niet helemaal. Voor Lean kijk je of wat je doet iets is waardoor je voor een ander meer waarde creëert. Als je een kop koffie wilt, is de waarde voor jou dat de koffie wordt gezet. Als je een pak koffie opzij zet om een kopje te pakken, heeft dat opzij zetten geen waarde. Met de Lean bril is de vraag of je ervoor kunt zorgen dat je de koffie niet opzij hoeft te zetten.

PCE Process Cycle Efficiency: maar het proces stroomt zo lekker door

Of je ziet dat een proces doorstroomt, is dat beter dan als je ziet dat alles ophoopt. Als je een bottleneck hebt kan het proces tot stilstand komen, maar dat zegt nog niets over de de process cycle efficiency. Bottlenecks ken je misschien van Goldratt en zijn Theory of Constraints. De Drum-Buffer-Rope helpt je om de bottleneck te herkennen.

PCE berekenen

De PCE bereken je simpel door de bewerkingstijd te delen op de doorlooptijd. Ben je 30 seconden aan het bewerken om vervolgens 30 seconden te wachten op de volgende, dan is jouw PCE 50%. Als je de PCE wilt berekenen houd je bewerkingstijden, wachttijden en doorlooptijden bij.

Template

Bij 5ST3PS hebben we een handige template voor eigen gebruik. Je kunt deze hieronder downloaden.

Dan heb je alleen nog niet hoe je met de ‘Lean Blik’ naar verbeteren kijkt. Dat leer je in onze opleidingen, waarbij we echte praktijk situaties hebben en simulaties om mee aan de slag te gaan.

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Brochure downloaden

Brochure downloaden