Search
Close this search box.

3C Problem Solving

3C Problem Solving

3C Problem Solving gebruik je om op een gestructureerde manier van probleem tot oplossing te komen. 3C is de afkorting van Concern, Cause en Countermeasure. Met Concern breng je het probleem in kaart. Als je de grondoorzaak hebt gevonden, heb je de Cause te pakken. En wat je eraan doet is de tegenmaatregel of countermeasure. 3C is een veel gebruikte methode in Lean en is onderdeel van zowel de Green Belt als de Black Belt opleidingen van 5ST3PS.

3C Problem Solving en de Gemba

Als je bekend bent met het Toyota Productie Systeem dan weet je dat de Gemba oftewel de werkvloer centraal staat in het oplossen van problemen. Waar je in traditionele systemen te maken hebt met de specialisten, wil je juist op in het proces zelf de probleem oplossende vaardigheden hebben. Hoe doe je dat?

Door een gedeelte van de tijd te gebruiken voor (continu) verbeteren. Verder dat je als medewerker het proces kunt stopzetten als het mis gaat met bijvoorbeeld een Andon. Je staat namelijk niet toe dat jouw collega iets krijgt wat niet goed is. Maar dan moet je wel de Gemba de tijd, ruimte en middelen geven.

Follow Up sheet

Je kunt in de dagstart tijd besteden aan het probleem van gisteren waar je vandaag van hebt geleerd. Door 3 kolommen te maken met Concern, Cause en Countermeasure kun je voor iedereen zichtbaar maken welke problemen op welke manier zijn opgelost. Als je dan erachter komt dat er toch meer nodig is, kun je alsnog een Kaizen organiseren. Of als je Six Sigma doet een DMAIC project ervan maken.

Meer over Kaizen lees je in deze longread.

Meer over de DMAIC lees je in deze longread.

Probleem oplossende vaardigheden

Als je problemen oplost, is één van de bekendste technieken de 5 keer waarom en 2 keer hoe, 5W2H. Dan vraag je letterlijk Waarom 5 keer en dan door 2 keer Hoe kom je tot de oplossing. Een voorbeeld van een uitwerking vind je hier. Verder heb je als je verder kijkt de zogenaamde Quality Management Tools om patronen te onderscheiden van simpelweg ruis. Niet alles hoeft direct impact te hebben. Tot de Quality Management Tools behoren onder andere het Ishikawa diagram, het scatter plot en de control chart.

Als je verbetert, vind je de betere manier en dat is de essentie van standaardiseren. Een standaard is namelijk nooit meer dan een moment opname. Als je verbetert, doe je kennis op en kun je de betere manier vinden. Met respect voor de mensen, de omgeving en de middelen die je gebruikt.

People Profit Planet

De essentie van Lean is om verspillingen tegen te gaan. Het Toyota Productie Systeem heeft zich altijd rekenschap gegeven naar de verantwoordelijkheid voor de eigen werknemers en de maatschappij. Genchi Genbutsu, Go See Ask Why and Show Respect zijn dan ook niet zomaar loze kreten maar onderdeel van een bedrijfsfilosofie waarin de medewerkers centraal staan in het oplossen van problemen.

Total Productive Maintenance

Medewerkers betrekken en onderdeel maken van de oplossing in plaats van het probleem vind je ook terug in TPM. TPM is de afkorting van Total Productive Maintenance. Ook hierin zet je de medewerkers centraal om niet alleen de efficiency en effectiviteit van de productielijn te verhogen, maar ook de betrokkenheid.

Samengevat is 3C onderdeel van een veel groter geheel om niet alleen problemen op te lossen, maar ook medewerkers te faciliteren het beste van zichzelf te geven. Een goed getrainde Green Belt of Black Belt weet wanneer wat moet worden ingezet om van Ja maar naar Ja en te gaan. Dat is de essentie van Continu Verbeteren.

meer lezen over TPM en gratis een calculator downloaden? Ga naar https://www.5st3ps.nl/total-productive-maintenance-tpm/ 

meer lezen over hoe je een cultuur van continu leren en continu verbeteren kunt bereiken? Ga naar https://www.5st3ps.nl/6-practices-om-continue-leren-te-faciliteren/ 

 

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Voor meer informatie lees meer in onze kennisbank

Brochure downloaden

Brochure downloaden