TIMWOOD VERSPILLINGEN IN LEAN HERKENNEN
Ken je TIMWOOD al? De afkorting TIMWOOD verspillingen in Lean herkennen is een ezelsbruggetje zodat je verspillingen herkent. In Lean is het doel dat je de waarde creatie maximaliseert. Dat doe je door verspillingen te elimineren.
Sommige verspillingen herken je direct. Andere zitten verstopt in werk. Zinnen zoals ‘zo doen we het al jaren’ of ‘dit is hoe we werken’ . Dit zijn meestal goede indicators voor verborgen verspillingen. In het Japans hebben we het over Muda. En daarbij heb je type I en type II.
Type I is noodzakelijk om het hoofdproces te laten werken. Vaak kom je dit tegen als Business Value Add. Type II zijn de pure verspillingen.
TAIICHI OHNO OVER VERSPILLINGEN HERKENNEN
Taiichi Ohno ken je als grondlegger van het Toyota Productie Systeem. Het TPS is een voorloper van het systeem wat je vandaag de dag kent als Lean. Meer lezen over de geschiedenis van Lean kun je op de site van Black Belt Institute.
Ohno formuleerde de volgende verspillingen:
1. Vertraging, wachten of tijd doorbrengen in een wachtrij zonder toegevoegde waarde
2. Meer produceren dan nodig is
3. Overmatige verwerking of het uitvoeren van activiteiten zonder toegevoegde waarde
4. Vervoer of transport
5. Onnodige beweging of beweging
6. Inventaris en voorraden
7. Defecten in het Product.
TIM WOOD is een ezelsbruggetje voor Transport, Inventory, Motion, Waiting, Overprocessing, Overproducing en Defects. In de jaren 90 zie je de opkomst van een achtste verspilling. Dan heb je het over Skills of Talent. Dan zie je de afkorting TIMWOODS of TIM WOODS.
Een andere afkorting die je soms tegenkomt is DOWNTIME. Deze staan voor Defects, Overproduction, Waiting, Not utilizing talent, Transportation, Inventory excess, Motion waste, Excess processing
MUDA, MURA EN MURI
Behalve verspillingen kom je onevenredig verdeelde processen tegen. Dan doet de ene schakel in het proces meer dan de ander. Als je tegenkomt dat in een proces niet alles op elkaar is afgestemd en de één meer doet dan de ander heb je te maken met onevenredigheid of Mura. Als een schakel wordt overbelast dan heb je te maken met Muri.
VERSPILLINGEN WEGNEMEN
Dankzij John Krafcik hebben we het vandaag de dag over Lean als analogie voor magere processen. Als Green Belt en als Black Belt leer je om verspillingen weg te nemen. Daarvoor gebruiken we de 5 principes voor een Lean systeem.
Dat zijn de 5 stappen naar perfectie: waarde, waardestroom, flow, pull en perfectie. Zo verkort je de tijd waarin de goederen en informatie binnenkomen verwerkt worden. En kun je sneller leveren aan de klant. Lean zorgt voor snellere doorlooptijden, lagere kosten, betere cash-flow en betere producten. Want je hebt minder defects of fouten.
Zelf leren om jouw processen sneller, makkelijker, beter en goedkoper te maken kan in onze opleidingen zowel klassikaal als online en onze elearnings.
Een longread (5 minuten) over de 3 MUs en verspillingen wegnemen vind je HIER
Lezen in 5 minuten over de kern van Lean management kan HIER
Lezen welke opleiding het beste bij je past kan HIER