Search
Close this search box.

MUDA

MUDA

MUDA ken je als je een Lean of een Lean Six Sigma opleiding hebt gedaan als verspilling of verspillingen. De focus in Lean ligt erin hoe je waarde toevoegt. In dit artikel lees je over de oorsprong.

Zoals je weet ontwikkelen talen zich in de loop der tijd. Zo vind je het woord Mu Da oorspronkelijk terug in het Chinees. Mu betekent niets en Da betekent een bepakt paard. Dus kom je letterlijk op een niet bepakt paard. Heel heel vroeger waren paarden jouw kapitaal. Een niet bepakt paard betekende voor je verlies.

Het woord is in het Japans terecht gekomen. In de spreektaal gebruik je het vooral dat je met een situatie niets bent opgeschoten. Het was een verspilling met je de praten, zei de vrouw. Het was een verspilling hierop te wachten, zei de man. Zoek je het woord op, dan krijg je als vertaling zinloosheid, verspilling, vergeefsheid of verkwistend. Dus het verschil tussen voor en na is of dat je erop bent achteruit gegaan. En stilstand is ook achteruitgang. Waarom zou je de moeite doen? 

Taiichi Ohno over Muda

Als je uitspraken van Taiichi Ohno leest, dan had hij het er altijd over dat je moet kijken naar de tijdslijn die je hebt om waarde toe te voegen. Ohno ken je als de grondlegger van het Toyota Productie Systeem TPS. En alles wat belemmert in die waarde toevoeging moet je elimineren.

Wachten is zonde van jouw tijd. Meer doen dan nodig is. Meer maken dan wat je nodig hebt. Spullen heen en weer brengen. Voorraden die je meerdere keren in jouw handen hebt. Dingen doen die je niet moet doen. Allemaal zonde van de tijd en uiteindelijk betaalt de klant ervoor. Als je meer wilt lezen over de 7 verspillingen, kun je dat in deze longread.

Het Beest

Voor Toyota was wat ze deden na de Tweede Wereldoorlog niet bijzonder. Ze hadden geleerd hoe je als middelen schaars zijn, je er het beste van maakt. Principes als JIT en Jidoka of Jidohka moet je zien tegen de achtergrond van schaarste. In een personeelshandboek uit 1973 zie je een draak vertaald als wastezilla. Deze staat symbool voor de verspillingen die letterlijk jouw winst opeten.

Type I en Type II

Niet alles wat voor jou geen waarde toevoegt is slecht. Als je iets koopt, betaal je ook voor het achterliggende systeem. Dat is logisch. Alleen wat je niet kunt uitleggen, is als het meeste wat je betaalt vooral voor dat systeem is. Dat wat noodzakelijk is zodat jij jouw waarde krijgt is noodzakelijk. En de rest is verspilling. Alleen dat betekent dan niet dat alles wat het label noodzakelijk heeft dat ook is.

We onderscheiden Muda Type I en Muda Type II. Type I is noodzakelijk en Type II dus niet. In het Engels vind je respectievelijk Business Value Add BVA en Waste of Non Value Add NVA. Daardoor kun je op het verkeerde been gezet worden. Want value add suggereert dat iets waarde toevoegt, terwijl de Japanse vertaling nog steeds verspilling is.

De lastigste verspillingen zijn dan ook degene die zich vermomd hebben als noodzakelijk. Zo doen we het al jaren. Dat moet je nu eenmaal zo doen. Dit is hoe we werken. Je kunt de weg van de minste weerstand kiezen door deze niet te bespreken. De vraag die je op z’n minst moet stellen is of dit dan ook de beste manier is. En als je als antwoord direct Ja krijgt, 5 keer Waarom vragen.

Voorbeeld van verborgen Muda

Waarom staan de spullen op de gang?

Omdat we geen plek hebben in onze opslag.

Waarom hebben jullie geen plek in de opslag?

Omdat die helemaal vol zit met voorraden.

Waarom staat die helemaal vol met voorraden?

Omdat we 1 keer per maand de inkopen doen en alles tegelijkertijd komt.

Waarom doen jullie 1 keer per maand de inkopen?

Dat scheelt tijd.

Waarom komt alles tegelijkertijd?

Tja, niet bij stil gestaan.

Hoe kun je ervoor zorgen dat niet alles niet tegelijkertijd komt?

Aangeven wanneer het geleverd moet worden.

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Voor meer informatie lees meer in onze kennisbank

Brochure downloaden

Brochure downloaden