Alle blogsLean

Wat is een SIPOC model? | Uitleg, tips en template

By 15 januari 2021Geen Reacties
SIPOC model

Een SIPOC model beschrijft een proces op hoofdlijnen. SIPOC staat voor Supplier, Input, Proces, Output, Customer. In het Nederlands hebben we het over een LIPOK: Leverancier, Input, Proces, Output, Klant. Je mag zelf weten of je liever met de Nederlandse of de Engelse variant werkt. Een SIPOC maakt inzichtelijk wie de klant is, welk product/dienst aan de klant geleverd wordt, welke processtappen daarvoor nodig zijn, welke materialen/gegevens nodig zijn en wie deze materialen/gegevens aanlevert. Zo breng je alle stakeholders in kaart.

In dit artikel lees je:

SIPOC maken

Hoe maak je een SIPOC model?

Bij het maken van een SIPOC begin je aan de rechterkant. Je bepaalt dus eerst wie de klant is en welk product/dienst wordt afgenomen. De klant kan ook een interne klant zijn, denk aan een andere afdeling binnen de eigen organisatie. Daarna loop je verder terug in het proces. Het proces beschrijven we alleen op hoofdlijnen. Later beschrijven we het proces ook in detail; dat doen we met een Value Stream Map. Let er dus op dat je nu niet te veel in detail treedt bij het beschrijven van het proces.

Bij input bepaal je wat je nodig hebt om het product/dienst te produceren. Hierbij moet je denken aan materialen of gegevens. Bij elke input hoort een leverancier die het materiaal of de gegevens aanlevert. De leverancier vul je helemaal links in. Let er op dat je de leverancier naast de bijbehorende input noteert. Op deze manier kan je gemakkelijk zien wat er bij elkaar hoort.

Een voorbeeld

Stel dat je het proces van pizza’s bezorgen wilt beschrijven in een SIPOC. De eerste stap is al gezet door te bepalen welk proces we beschrijven. Het proces is in dit geval het bezorgen van pizza’s bij mensen thuis. We hebben het dus niet over het serveren van een pizza in een restaurant. Dat is een ander proces (hoewel sommige stappen natuurlijk wel overeenkomen). Bij het serveren van een pizza in een restaurant zou de bestelling worden opgenomen door de ober in plaats van de website/telefoon. Probeer niet om twee processen in één SIPOC te vangen. Kies één proces uit en ga dat verbeteren, pas daarna gaan we het volgende proces verbeteren.

Het voorbeeld is beschreven in onderstaande afbeelding. De klant in ons voorbeeld is de klant die de pizza in ontvangst neemt. De pizza is dan ook de output. Voordat de pizza bij de klant komt, wordt de pizza eerst met de adresbon aan de bezorger gegeven. De bezorger is dus ook een klant, omdat hij de output in ontvangst neemt. Onder ‘Proces’ zijn alle stappen genoteerd die nodig zijn om de pizza te maken en te bezorgen.

Om de adresbon te kunnen maken, moeten we gegevens hebben van de klant. De klant plaatst telefonisch een bestelling en geeft dan het adres door samen met de ingrediënten die op de pizza moeten. Als er via internet besteld is, dan vindt er nog een telefonische check plaats om te verifiëren of de bestelling klopt. Vervolgens toont het beeldscherm de order met de benodigde ingrediënten en het adres aan de keuken.

Voorbeeld SIPOC

Tips voor het maken van een SIPOC model

Let op de volgende aandachtspunten:

  • Kies één proces uit, probeer niet 2 processen in 1 SIPOC te vangen;
  • De klant kan ook een interne klant zijn;
  • Beperk het proces tot de hoofdlijnen;
  • Noteer de leverancier naast de bijbehorende inputs.

Template voor het maken van een SIPOC model

We hebben een template gemaakt zodat ook jij eenvoudig een SIPOC kan maken. Je kan het template aanvragen via onderstaande link. Voor meer Lean templates, kijk eens naar onze e-learnings. In de e-learnings krijg je een goed overzicht van alle Lean stof, hoe je het moet toepassen en ook handige templates.

Vraag het template aan via deze link. Je ontvangt het template direct in jouw mailbox nadat je het formulier hebt ingevuld.

Leer meer over Lean

De eerste stap van Lean is ‘Waarde’. In deze fase maken we een SIPOC model. Bij de tweede stap (‘Waardestroom’) gaan we het proces gedetailleerd beschrijven. We maken dan een Value Stream Map. Via onderstaande links lees je meer over de verschillende stappen van Lean:

Wil je in de praktijk leren hoe Lean werkt? En hoe je Lean kan invoeren bij jouw organisatie? Volg dan een van onze opleidingen: