Search
Close this search box.

Template CTQ inclusief uitleg en voorbeeld

Wil je zelf voor jouw project een goede CTQ maken? In het template een voorbeeld en een template welke je kunt gebruiken. Het template bestaat uit een CTQ tree of CTQ flowdown waarin je het strategische focuspunt afpelt naar de CTQ.

CTQ is de afkorting voor Critical to Quality. Een Critical-to-Quality is de meetbare eigenschap die belangrijk is voor het proces en de klant. Een CTQ kan gaan over het continue aspect of de kwaliteit. Continue CTQs zijn tijd, hoeveelheid en temperatuur. Voorbeelden van kwaliteit zijn First-Time-Right, leverbetrouwbaarheid, geen fouten bij oplevering en noem maar op. Een continue CTQ meet je als dit gaat over bijvoorbeeld doorlooptijden op 2 momenten. Begin en start van het proces. Kwaliteit meet je meestal op 1 moment, bijvoorbeeld bij oplevering.

CTQ tree of CTQ flowdown

Wat is een CTQ tree of CTQ flowdown? In een CTQ tree of een CTQ flowdown wordt het strategische focuspunt vertaald in de projectfocus en die wordt vertaald in de CTQ. Projectfocus gaat erover wat je met het project of de verbetering wilt bereiken. Als je de doorlooptijd wilt verkorten, dan gaan de CTQs over tijden. Bijvoorbeeld bewerkingstijd of doorlooptijd. Een CTQ is essentieel voor Six Sigma en projecten volgens de DMAIC.

Een CTQ is trouwens iets anders dan een KPI. Wat is dan het verschil tussen een CTQ en een KPI? Een KPI is een Kritische Prestatie Indicator. Een KPI is een manier voor een organisatie om focus te leggen op de strategische doelen en deze te vertalen naar de keuzes in resources. Een CTQ is de eigenschap die iets zegt over wat de klant krijgt of ontvangt. Je kunt zeggen dat de CTQ is wat de klant ervaart of voelt. Als een klant een levering te laat krijgt, dan voelt hij dat de doorlooptijd niet gehaald wordt.

Wil je meer lezen over de CTQ en hoe je processen verbetert? Ga dan naar https://blackbelt.institute/processen-verbeteren-met-lean-en-six-sigma/

Hoe pas je zelf de CTQ tree toe? Om zelf toe te passen hebben we voor je het Template CTQ tree welke je hier kunt aanvragen via contact us form of via de mail: info@5st3ps.nl

De CTQ is onderdeel van alle opleidingen van 5ST3PS. Meer weten over de opleidingen? Ga naar https://www.5st3ps.nl/opleidingen/ 

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Brochure downloaden

Brochure downloaden