Pareto chart met voorbeeld
In dit artikel gaan we in op de Pareto chart met voorbeeld. Je hebt vast al wel eens gehoord van het Pareto principe en in dit artikel krijg je meer uitleg. De Pareto chart is één van de Quality Management Tools. Een andere bekende tool is de Ishikawa of Cause and Effect diagram. Verder kom je de Scatter Plot, de Control Chart, het Histogram, de Checksheet, de Flowchart en stratificatie factoren tegen. De Pareto chart is gebaseerd op het Pareto principe.
Pareto principe
De Pareto chart is gebaseerd op het Pareto-principe, ook wel bekend als de 80/20-regel. Dit principe stelt dat in veel situaties ongeveer 80% van de effecten afkomstig is van 20% van de oorzaken. Bijvoorbeeld, in een productieomgeving kan 80% van de defecten afkomstig zijn van 20% van de productieproblemen. Dit concept helpt bij het identificeren van de belangrijkste problemen die moeten worden aangepakt om de grootste impact te bereiken. De bedenker is Vilfreda Pareto die rond 1900 aantoonde dat 80 procent van het grondbezit in handen was van 20 procent van de bevolking.
Wat is een Pareto chart?
De Pareto chart is een type grafiek dat wordt gebruikt om factoren te identificeren die het meest bijdragen aan een bepaald probleem of effect. Op de verticale as links zie je de frequentie of hoeveelheid (zoals aantal defecten, kosten, of tijd). Terwijl je op de verticale as rechts het cumulatieve percentage ziet. De horizontale as geeft de verschillende categorieën of oorzaken aan.
Een van de belangrijkste kenmerken van de Pareto chart is de combinatie van staafdiagrammen en een lijngrafiek. De staven geven de afzonderlijke bijdragen van elke categorie weer, gerangschikt van groot naar klein, terwijl de lijn het cumulatieve effect weergeeft.
Toepassing van de Pareto Chart
Een cursist van de Lean Black Belt werkt in de voedingsindustrie, heeft de opleiding bij 5ST3PS gedaan en deelde met ons de volgende ervaring. “Ik heb de Lean Black Belt bij 5ST3PS gedaan. Een probleem in de fabriek waar ik werk was dat er teveel werd afgevuld. In de les kreeg ik het advies om de uitval apart te zetten en samen met een specialist te onderzoeken. Met de handvatten uit de opleiding kon ik na een paar dagen de grondoorzaken rangschikken in een Pareto. Ik zag dat de grootste veroorzaker een zetmeel was die reageerde op de luchtvochtigheid.”
Voordelen van de Pareto Chart
Een Pareto chart helpt je zowel als Lean Green Belt, Lean Black Belt, Lean Six Sigma Green Belt en Lean Six Sigma Black Belt je op verschillende manieren.
- Prioriteren van Problemen: De grafiek maakt het gemakkelijk om de belangrijkste oorzaken van een probleem te identificeren, waardoor teams hun inspanningen kunnen richten op de gebieden met de grootste impact.
- Visuele Presentatie: De visuele aard van de Pareto chart maakt het een krachtig hulpmiddel om informatie over te brengen aan stakeholders, management, en teamleden.
- Besluitvorming Ondersteunen: Door een duidelijke weergave van de data kunnen beslissingen beter worden onderbouwd en kunnen middelen efficiënter worden toegewezen.
- Verbetering Oplossingsgerichte Aanpak: Door te focussen op de belangrijkste oorzaken, kunnen verbeterinitiatieven effectiever en efficiënter worden uitgevoerd.
Toepassingen van de Pareto Chart
De Pareto chart kan in verschillende industrieën en situaties worden toegepast. Hier zijn enkele voorbeelden:
- Productie: Identificeren van de meest voorkomende defecten in een productielijn en bepalen welke defecten als eerste moeten worden aangepakt om de kwaliteit te verbeteren.
- Gezondheidszorg: Analyse van medische fouten of infectiebronnen in een ziekenhuis om te bepalen waar verbeteringen in procedures of protocollen nodig zijn.
- Klanttevredenheid: Analyseren van klantklachten om te identificeren welke problemen het meest voorkomen en de grootste impact hebben op de klanttevredenheid.
- IT en Softwareontwikkeling: Identificeren van de meest voorkomende softwarebugs of systeemstoringen die moeten worden opgelost om de prestaties en stabiliteit van een applicatie te verbeteren.
Voorbeeld van een Pareto Chart
Laten we een eenvoudig voorbeeld bekijken van een Pareto chart in een productieomgeving. Stel dat een bedrijf meerdere soorten defecten in hun producten heeft geïdentificeerd: krassen, slechte afwerking, ontbrekende onderdelen, en functionele fouten. Na het verzamelen van gegevens blijkt dat
- Krassen: 40% van de defecten
- Slechte afwerking: 30% van de defecten
- Ontbrekende onderdelen: 20% van de defecten
- Functionele fouten: 10% van de defecten
Deze gegevens kunnen worden weergegeven in een Pareto chart, waarbij krassen en slechte afwerking duidelijk de belangrijkste oorzaken zijn die moeten worden aangepakt om de algehele productkwaliteit te verbeteren.
Conclusie Pareto chart met voorbeeld
Heel erg praktisch helpt de Pareto chart je om als Green Belt of Black Belt overzicht te krijgen en resultaten te rangschikken. Samen de andere Quality Management Tools kun je zo snel problemen oplossen en grondoorzaken opsporen en wegnemen.
Meer lezen over de Quality Management Tools QMT kun je in dit artikel HIER
Zelf leren? De Lean Green Belt is de instapopleiding voor kwaliteitsmanagement. Zowel in een voordelige elearning als een klassikale opleiding.