Alle blogs

Pareto chart met voorbeeld

By 16 augustus 2021juni 17th, 2023Geen Reacties

Pareto chart met voorbeeld

In dit artikel gaan we in op de Pareto chart met voorbeeld. Je hebt vast al wel eens gehoord van het Pareto principe en in dit artikel krijg je meer uitleg. De Pareto chart is één van de Quality Management Tools. Een andere bekende tool is de Ishikawa of Cause and Effect diagram. Verder kom je de Scatter Plot, de Control Chart, het Histogram, de Checksheet, de Flowchart en stratificatie factoren tegen. De Pareto chart is gebaseerd op het Pareto principe. De bedenker is Vilfreda Pareto die rond 1900 aantoonde dat 80 procent van het grondbezit in handen was van 20 procent van de bevolking. Of we erop vooruit zijn gegaan kun je moeilijk zeggen. Tegenwoordig kom je percentages tegen van 1 procent van de bevolking die samen 99 procent van het kapitaal hebben.

In dit artikel krijg je uitleg over de Pareto chart en een voorbeeld van een toepassing. Hiervoor hebben we Brechtje gevraagd, een Lean Black Belt die bij ons is opgeleid.

Toepassing van de Pareto Chart

Ik heb de Lean Black Belt bij 5ST3PS gedaan.  Een probleem in de fabriek waar ik werk was dat er teveel werd afgevuld. In de les kreeg ik het advies om de uitval apart te zetten en samen met een specialist te onderzoeken. Hierbij heb je een aantal historische grondoorzaken en kon ik de Theory of Inventive Problem Solving direct toepassen. Met de handvatten uit de opleiding kon ik na een paar dagen de grondoorzaken rangschikken in een Pareto. Ik zag dat de grootste veroorzaker een zetmeel was die reageerde op de luchtvochtigheid.  

Heel erg praktisch helpt de Pareto chart je om als Green Belt of Black Belt overzicht te krijgen en resultaten te rangschikken. Samen de andere Quality Management Tools kun je zo snel problemen oplossen en grondoorzaken opsporen en wegnemen. De Quality Management Tools

Meer lezen over de Quality Management Tools QMT kun je in dit artikel HIER

Wil je zelf aan de slag? Dan kun je een Gratis template downloaden via het onderstaande formulier.

Zelf leren? Je kunt de Masterclass Quality Management Tools volgen. Meer informatie kun je vragen via de chat.

Aanvraagformulier Template Pareto Chart