Lean Six Sigma in automotive
Lean Six Sigma in automotive gaat over hoe Lean en Lean Six Sigma ervoor hebben gezorgd dat wat een luxe product was nu voor de meeste mensen bereikbaar is. Met Lean zorg je ervoor dat je minder verspillingen hebt. Met six sigma zorg je ervoor dat je de beste kwaliteit hebt. De combinatie van lean en six sigma is dan ook superieur aan andere kwaliteitsmethoden.
Geschiedenis
De auto-industrie heeft een lange geschiedenis van innovatie en aanpassing. In de beginjaren introduceerde Henry Ford het concept van de lopende band, wat de productie van auto’s aanzienlijk versnelde. Later zag je methoden als Lean Manufacturing en Six Sigma om efficiëntie en kwaliteit te verbeteren.
Lean Six Sigma combineert de Lean-methodologie met Six Sigma principes. Met Lean richt je je op het minimaliseren van verspillingen. Met Six Sigma concentreer je je op wegnemen van grondoorzaken van proces variantie . In de auto-industrie heeft dit geleid tot aanzienlijke verbeteringen op het gebied van productie-efficiëntie, kwaliteit en klanttevredenheid.
Zo worden Six Sigma-analysetools gebruikt om bottlenecks te identificeren en de output van productielijnen te verhogen. Lean-principes, zoals Just-in-Time-levering en continu verbeteren, zorgen ervoor dat fabrieken soepel draaien. Door de combinatie zijn auto’s betaalbaar geworden, is de kwaliteit verbeterd en met JIT heb je minder beslag op grond- en hulpstoffen.
Vandaag de dag staat de auto-industrie op de drempel van een nieuwe revolutie: Industry 4.0. Nu zul je je misschien afvragen wat dat dan betekent.
De Opkomst van Industry 4.0
Industry 4.0, of de vierde industriële revolutie, brengt cyber-fysieke systemen, het Internet of Things (IoT), big data-analyse en andere geavanceerde technologieën naar de productievloer. Zo kun je Lean Six Sigma-principes naar een hoger niveau tillen. Denk bijvoorbeeld aan sensoren die continu data verzamelen over de prestaties van machines. Deze data kunnen worden geanalyseerd om proactief onderhoud uit te voeren. Of de machine-instellingen in real-time aan te passen. Zo kun je uitvaltijd en fouten worden geminimaliseerd.
Meer lezen over deze technologieën kun je in DEZE LONGREAD
De combinatie van Lean Six Sigma en Industry 4.0 is een krachtige cocktail die de processen en organisaties nog efficiënter en klantgerichter kan maken. Zometeen lees je paar voorbeelden in de auto-industrie.
Voorbeelden van de combinatie van LSS en Industry 4.0.
Lean kijkt al anders naar onderhoud en maintenance dan traditionele methoden. Met Total Productive Maintenance en soms genoemd Total Preventive Maintenance ben je veel effectiever in onderhoud. Als je TPM combineert met real-time data kun je nog beter op het juiste moment het juiste onderhoud plegen.
De Andon die je misschien wel kent uit Lean krijgt nog meer betekenis als je die combineert met real-time data. Zo kun je door de combinatie van real-time data en de intelligentie van de Gemba een oplossing bedenken die past. Uit onderzoek blijkt dat gedragen oplossingen betere oplossingen zijn. Je alleen richten op digitalisatie is niet slim.
Meer kun je trouwens lezen in de LONGREAD over implementation frameworks HIER.
Data patronen helpen klanten trouwens om beter te bepalen wat voor ze kritisch is voor de kwaliteit. Critical-to-Quality CTQ is een belangrijk begrip in Lean en Six Sigma. Henry Ford zei al eerder dat als hij zijn klanten had gevraagd wat ze wilden ze een sneller paard hadden gewild. Door wens, behoefte en noodzaak te ontkoppelen krijg je betere inzichten en data-analyse helpt bij het beter bepalen hoe je dat invult.
Meer lezen over hoe je het KANO-model hiervoor gebruikt kun je in deze LONGREAD HIER.
Vooruitzichten
Het samenspel tussen Lean Six Sigma en Industry 4.0 biedt veelbelovende mogelijkheden. Big data-analyse geeft je diepere inzichten in complexe processen zoals in de high tech industrie. In een smart factory kun je door de real time data beter just-in-time toepassen en minder fouten maken. En zo kom je op de pijlers van het TPS Toyota Productie Systeem JIT en Jidoka.
Toch zijn er ook uitdagingen. De integratie van nieuwe technologieën vereist aanzienlijke investeringen en de bereidheid om bedrijfsculturen te veranderen. Bovendien brengt de digitalisering van de productie nieuwe risico’s met zich mee, zoals cyberbeveiliging. Waar onderzoekers samen uit zijn is dat het simpel maken van processen een randvoorwaarde is voor digitalisatie en verdere ontwikkeling met Artificial Intelligence AI en algoritmes. Zijn processen complex, dan kan AI en blockchain de afhandeling versnellen maar zeker niet verbeteren. En voordat je het weet heb je de problemen waar je eerst een maand over deed nu dagelijks.
Maar wat betekent dit dan voor jou als je bezig bent met processen?
Conclusies Lean Six Sigma in automotive
Industry 4.0 is een logische lijn in de ontwikkeling van processen. In het plaatje bij dit artikel zie je hoe productielijnen zich ontwikkeld hebben, maar het blijven lijnen. Of je nu veel handjes hebt, machines of AI je blijft waarde toevoegen. En verspillingen. En als je niet uitkijkt doe je dat steeds sneller. Voor implementeren van nieuwe technologieën moet je dan ook niet alleen naar de techniek kijken. Ook naar de procesinrichting en de menselijke factor. Zowel vanuit de klant als de werknemer.
Dit zijn de principes die je leert in een opleiding om processen in te richten met hetzij Lean of de combinatie Lean Six Sigma. Als Lean Green Belt LGB en Lean Black Belt LBB heb je de focus op de procesverwerking in combinatie met de technische mogelijkheden en de menselijke factor. Als Lean Six Sigma Green Belt LSSGB en Lean Six Sigma Black Belt LSSBB doe je dit daarbovenop met de inzichten uit de data.
De Master Black Belt die zowel de IT en de processen overziet en vanuit de expertise kan adviseren over de beste implementatie strategieën is een keyspeler hierin.
Een investering in een Lean opleiding of een Lean Six Sigma opleiding is dan meer dan ooit een goede investering in jezelf. Naast de klassikale opleidingen kun je een voordelige elearning volgen die de hoogste slagingspercentages hebben ten opzichte van andere aanbieders.
Meer lezen over onze LEAN opleidingen kun je HIER