Search
Close this search box.

Total Productive Maintenance Uitleg – 5ST3PS

TOTAL PRODUCTIVE MAINTENANCE UITLEG

In dit artikel lees je over Total Productive Maintenance Uitleg en Betekenis. Total Productive Maintenance (TPM) werd ontwikkeld door Seiichi Nakajima (1919-2015). Nakajima wordt beschouwd als de geestelijk vader van TPM. Hij gebruikte zijn ervaringen om de productielijn efficiënt en effectief te laten draaien. Medewerkers staan centraal voor het instand houden en verbeteren van de productielijn.

SYMPTOMEN EN GRONDOORZAKEN

Een symptoom is wat zichtbaar is als er iets misgaat. Onder elk symptoom ligt een dieper liggend probleem. Elk probleem heeft een grondoorzaak. Als je een symptoom verwart met een probleem, leg je alleen noodverbanden. Met de tools van TPM zorg je ervoor dat problemen direct zichtbaar worden. De medewerkers hebben de vaardigheden problemen te signaleren en weg te nemen.

PRINCIPES VOOR TPM

Total Productive Maintenance afgekort TPM is onderdeel van Lean. Doelen van TPM zijn onder andere:

  1. Verhoog de effectiviteit van het proces (Overall Equipment Effectiveness of OEE)
  2. Zorg ervoor dat onderhoud en beheer onderdeel zijn van het dagelijkse werk
  3. Betrokkenheid van medewerkers
  4. Continue verbetering op basis van feiten

OEE: OVERALL EQUIPMENT EFFECTIVENESS

Belangrijk voor Total Productive Maintenance Uitleg en Betekenis is de OEE. OEE staat voor de Overall Equipment Effectiveness. OEE bestaat uit de beschikbaarheid (availability) van het proces, de prestatie (performance) en de kwaliteit (quality).

Beschikbaarheid houdt rekening met alle gebeurtenissen waarvoor de productie is stilgezet. Dat kan bijvoorbeeld zijn door een storing.

Aan de andere kant heb je de Performance. De Performance is hoeveel eenheden er zijn geproduceerd tegenover het aantal eenheden wat geproduceerd kan worden.

Tenslotte de Kwaliteit. Kwaliteit wil zeggen hoeveel eenheden er in 1 keer goed zijn geproduceerd. Een ander woord is First Time Right of FTR een belangrijk CTQ voor Lean.

ZELF BEREKENEN

Als je de OEE zelf wilt berekenen als grondslag voor Total Productive Maintenance, dan vermenigvuldig je de availability met de performance en de quality. Zo krijg je een kengetal over de efficiency en de effectiviteit van jouw proces of productielijn. Een percentage van 85% of hoger staat voor Gold Standard en World Class Excellence.

ZELF LEREN?

Total Productive Maintenance TPM en OEE berekenen zijn onderdeel van de Lean Black Belt. De Lean Black Belt is geaccrediteerd en wordt gecertificeerd door International Lean Six Sigma Institute. Onze opleidingen zijn zowel klassikaal, in de virtual classroom als online te volgen.

SAMENVATTING VAN TOTAL PRODUCTIVE MAINTENANCE UITLEG

TPM is een hele krachtige methode om gericht de beschikbaarheid, performance en kwaliteit van vooral productie processen te verbeteren. De principes kun je ook gebruiken in transactie en serviceprocessen. De focus zit op de Overall Equipment Effectiveness (OEE) en hoe je deze verhoogt. Meer lezen kun je op https://www.5st3ps.nl/overall-equipment-effectiveness-oee-hoe-meet-je-de-waardetoevoeging/ 

Aanvraagformulier Template OEE Calculator

Aanvraagformulier template gage R&R (old)

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Voor meer informatie lees meer in onze kennisbank

Brochure downloaden

Brochure downloaden