Search
Close this search box.

Total Productive Maintenance TPM

Total Productive Maintenance TPM

Total Productive Maintenance TPM om de effectiviteit en efficiency te verbeteren van processen in productie omgevingen. Misschien heb je wel gehoord van TPM en vraag je je af wat het is. Wat is het niet?

TPM is niet hetzelfde als TPS. TPS ken je als het Toyota Productie Systeem. Taiichi Ohno wordt beschouwd als de grondlegger van TPS en als je hier meer over wilt lezen ga je naar deze uitleg.

Geschiedenis van TPM

Total Productive Maintenance (TPM) werd ontwikkeld door Seiichi Nakajima (1919-2015). Zoals je weet is Lean gebaseerd op veel best practices. Nakajima bracht zijn ervaringen met onderhoud samen in wat je nu kent als TPM.  Eén van de eerste bedrijven die hiervan profiteerde, was Nippondenso, een toeleverancier van Toyota.

Als je TPM toepast, stel je de medewerkers centraal voor het instand houden en verbeteren. Dat betekent dat je anders tegen jouw Gemba aankijkt en jouw proces op een andere manier organiseert. Wat betekent dat dan? Dat lees je in het volgende stuk.

Taken in TPM

Het doel van TPM is simpelweg het streven naar geen verspillingen. Dat wil zeggen dat je de beschikbare tijd effectief en efficiënt benut, er geen verspillingen zijn, geen ongelukken, geen defecten en geen breakdowns of dat het werk stilligt omdat het proces niet functioneert.

Voor het onderhoud, wat specifiek is voor machines en IT in processen, betekent dit:
1. Voorkomen van storingen.
2. Aanpassen van het proces om storingen te voorkomen en onderhoud gemakkelijker te maken.
3. Ontwerpen en installeren van apparatuur die weinig onderhoud vergt.
4. Uitvoeren van reparaties indien nodig en niet wachten.

Faciliteren van TPM

Als je TPM faciliteert, betekent dit voor jou als medewerker dat je regelmatig schoonmaakt, inspecteert, smeert en leert over de beste manier. Dat lijkt veel op 5S, maar is toch anders. Voortekenen van problemen opsporen is Autonomous Maintenance (autonoom onderhoud).

Naast het zelf oplossen van problemen is er gepland onderhoud (Planned Maintenance) wat een combinatie is van preventief, voorspellend en pro-actief onderhoud om verliezen te voorkomen, en geplande acties om storingen snel op te lossen.

Quality Maintenance zijn alle activiteiten om de productkwaliteit te beheren door optimale bedrijfsomstandigheden te handhaven.

Hoe meet je succes voor TPM?

De meest bekende indicator om succes van TPM te meten is de Overall Equipment Effectiveness OEE. De OEE bestaat uit de beschikbaarheid, de prestatie en de kwaliteit in een proces. Stel je een productielijn voor, als die stil staat, verdien je geen geld. Als je geen orders hebt, kun je niets maken. En als alles wat je maakt wordt afgekeurd, kun je net zo goed ermee stoppen. Heel simpel gezegd zijn deze praktische principes de basis voor OEE.

Met TPM zorg je ervoor dat je geen afkeur hebt, de lijn laat draaien en voldoende vraag hebt.

Een template om de OEE zelf te berekenen vind je hier.

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Brochure downloaden

Brochure downloaden