Search
Close this search box.

Lean implementation frameworks

Lean implementation frameworks

Met een framework heb je handvatten om een methode toe te passen. Als je kijkt naar Lean implementation frameworks dan zie je altijd een aantal handvatten waarmee je rekening houdt. Shigeo Shingo was waarschijnlijk de eerste die de handvatten gaf voor het Toyota Productie Systeem TPS. Shingo werkte nauw samen met Taiichi Ohno en samen hebben ze aan de basis gestaan van wat we nu kennen als Lean.

Shingo en Lean Implementation Frameworks

Shingo ken je misschien wel van SMED of Single Minute Exchange of Die en omstellingen. Verder was Shingo de man van checks in het proces zelf. Daarvoor kun je volgens hem 15 tools en technieken toepassen. En dat moet je volgens hem binnen een jaar doen nadat je bent begonnen met het continu verbeteren. Meer lezen over hoe je dat voor je moet zien kun je HIER 

Stappen in de implementatie van Lean productie

Ahlström (1998) stelde voor dat je eerst moet streven naar Zero Defects en geen fouten. In combinatie met het decentraliseren van de probleem oplossende vaardigheden in de teams zelf. Verder de vaardigheden leren om verspillingen te herkennen en te elimineren. In teams te werken en de vraag in de productie naar je toe te trekken oftewel PULL.

Meer lezen over hoe je Lean en ook Six Sigma inzet om verspillingen weg te nemen kun je HIER

Waarde Waardestroom Flow Pull Perfectie

Uiteraard kun je de 5 principes van Lean ook beschouwen als een framework om zo jouw organisatie richting te geven. In hun boeken The Machine that Changed the World en Lean Thinking beschreven de auteurs, James Womack, Daniel Jones en Daniel Roos hoe je slimmer kunt werken in plaats van harder. Deze principes werden de basis van Lean zoals we kennen in het Westen. En opleidingen zoals de Lean Green Belt, Lean Black Belt, Lean Six Sigma Green Belt en Lean Six Sigma Black Belt. 

Meer lezen over Lean Management en hoe je de principes toepast kun je HIER

Lean implementation framework manufacturing

Een ander framework meer specifiek voor maakomgevingen vind je bij Sherif Mostafa, Jantanee Dumrak & Hassan Soltan (2013). In hun framework zie je een aantal logische stappen. Eerst conceptualiseer je wat je wilt bereiken en schep je de randvoorwaarden, zoals resources en training. Dan ga je de ontwerp fase in door het net op te halen in de organisatie en kijk je welke verbetermogelijkheden er zijn. Daarna ga je daadwerkelijk verbeteren, evalueren en bijsturen. En zo werk je alle processen en afdelingen af.

Marin Garcia en Bonavia (2011) maakten een koppeling naar het Top Management als belangrijk onderdeel van het framework. Naast de selectie van de juiste projecten. Als je dan deze inzichten combineert en je beperkt je tot Lean, dan krijg je de volgende onderdelen voor een succesvol framework:

In zowel onze Lean als onze Lean Six Sigma opleidingen leer je al deze handvatten praktisch toe te passen.

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Voor meer informatie lees meer in onze kennisbank

Brochure downloaden

Brochure downloaden