Search
Close this search box.

Measure fase DMAIC

Measure fase DMAIC

Welke tools gebruik je in de measure fase van de DMAIC? In deze blog lees je meer over de Measure fase en wat je daarin gebruikt. Eerst lees je over Define Measure Analyze Improve Control. Daarna lees je over wat de certificerende instanties zoals ILSSI en ASQ daarover zeggen. Dan geven we je tips en tools om zelf toe te passen.

Bill Smith

Vergeet Walter Shewhart of John Edwards Deming en de PDCA. De oorsprong van de probleem oplossende aanpak die we kennen als Six Sigma vind je bij Bill Smith. Bill Smith begon in de jaren tachtig te werken aan een nieuw concept voor kwaliteit. Hij publiceerde in 1984 twee artikelen waarin je de hoofdlijnen ziet voor de kwaliteitsmethode 6 Sigma zoals je die vandaag kent. Deze artikelen kun je vinden onder de titels ‘Early Life Failures in Electronic Equipment’ en ‘Reliability Predictions and Customer Perceptions’

Voor die tijd toonde hij een revolutionair idee aan. Namelijk dat als je investeert in kwaliteit, de kosten omlaag gaan. Veel mensen en vooral managers dachten toen en vaak nu nog dat kwaliteit je juist geld kost. Dat klopt als je kwaliteit belegt bij de specialisten. Als je zoals Smith aantoonde dat in het proces zelf doet, is kwaliteit onderdeel van het werk. En verder hoe minder afwijkingen in het proces, hoe beter de kwaliteit zoals die door de consument wordt ervaren.

Define Measure Analyze Improve Control

Met deze inzichten overtuigde Bill de CEO van Motorola om anders naar kwaliteit te kijken. Deze Bob Galvin gaf hem de ruimte en Smith ging samen met Michael Harry kwaliteit uitdrukken als maat van variantie. Sigma. En om ruim binnen de specificaties te blijven geen 3 Sigma, geen 4 Sigma, geen 5 Sigma, maar 6 Sigma. De welbekende 3,4 fouten op de 1 miljoen kansen.

Hun aanpak bestond in de basis uit 4 stappen. Je meet het probleem (Measure). Daarna analyseer je het probleem (Analyze). Vervolgens neem je de grondoorzaken voor het probleem weg (Improve). Dan stel je de vraag hoe je de nieuwe situatie in stand houdt (Control). MAIC. Later kwam daar de Define fase bij. In de Define fase definieer je het project en krijg je goedkeuring om verder te gaan. Een veel gebruikte tool in deze fase is de project charter.

Meer lezen over hoe je een goede project charter maakt, kun je HIER.

Wat hoort in de Measure Fase?

Wereldwijd wordt de kwaliteit van Lean Six Sigma geborgd door certificerende instanties. De bekendste voor de combinatie van Lean en Six Sigma zijn ASQ en ILSSI. Misschien ken je ook LCS en CSSC. Deze zijn zoals je al aan hun naam kunt zien meer gericht op respectievelijk Lean (LCS) en Six Sigma (CSSC). De meest geciteerde auteur en wetenschapper voor kwaliteitsmanagement en LSS is Professor Jiju Antony   die verbonden is aan International Lean Six Sigma Institute.

In de Measure fase horen volgens de Body of Knowledge (BOK) van ILSSI in ieder geval de Value Stream Map, de Control Chart, de Process Capability, de meetbetrouwbaarheid en antwoord op de vraag wat het statistische probleem is.

Als je kijkt naar de BOK van ASQ dan vind je de volgende tools: Probability and Statistics, Descriptive Statistics, Graphical Methods, Statistical Distributions, Process Capability, Collecting and Summarizing Data (types of data), Measures of Central Tendency
and Variation, Statistical Process Control, Control Charts.

Meer lezen over alle certificeringen kun je HIER.

Verschil tussen Lean en Six Sigma

De American Society for Quality is in 1946 opgericht. De eerste voorzitter was George D. Edwards.  In deze jaren zag je de opkomst van Statistische Proces Controle en Quality Control in productie. Je ziet deze oorsprong duidelijk terug in de benadering van de Measure fase van Six Sigma die heel erg data gericht is.

Met de opkomst van Japan in de jaren zeventig van de vorige eeuw zag je de belangstelling toenemen hoe ze dat deden. In een onderzoek naar de toekomst van de auto industrie werd de manier hoe Toyota processen regelde bekend als Lean. Precies dat doen wat je nodig hebt.

Waar Six Sigma meer op de data gericht is, is Lean meer op het proces gericht. Als Lean Green Belt of Lean Black Belt is jouw focus vooral gericht op het proces en de mensen en middelen daarin. Als Lean Six Sigma Green Belt of Lean Six Sigma Black Belt combineer je dat met de inzicht uit de data en de operationele en tactische besturing.

Wil je weten wat beter is, checks in het proces zelf of in de data, lees dan HIER verder.

Tools in de Measure fase

In de Measure fase wil je weten wat het statistische probleem is. Dat wil zeggen dat je weet hoe de proces prestatie is. Verder dat je weet hoe het proces loopt. En tenslotte omdat je met data aan de slag gaat, of je daar op kunt vertrouwen. We gaan kort op elk in.

Hoe is jouw proces prestatie?

Als je het niet kunt meten, kun je het niet verbeteren. De basis voor elk verbeterproject is de CTQ of Critical-to-Quality. Dat is een kenmerk zoals doorlooptijd of gewicht. Of een kenmerk zoals de kleur, de vorm en noem maar op. De CTQ leid je af van de stem van de klant, de Voice of the Customer VOC. Deze bekijk je dan vanuit de data, zoals hoe lopen jouw data? Zijn ze normaal verdeeld? Dat zijn de beschrijvende technieken.

Wil je een voorbeeld over de VOC en CTQ zien? Ga dan HIER naar toe.

De procesprestatie meet je op de verwachtingen van de klant. Je kijkt letterlijk hoe je het hebt gedaan en wat je kunt verwachten voor dit proces. Met een Capability Analysis beantwoord je deze twee vragen.

Verder kijk je of het proces beheerst is. Beheerst wil zeggen dat het proces gedrag zich op een natuurlijke manier gedraagt. En als het dat niet doet, heb je bijzondere oorzaken. Of een proces beheerst is, leid je af uit de Control Chart.

Meer lezen over de control chart doe je HIER.

Hoe loopt jouw proces?

De data geven je een diagnose, maar als je niet weet hoe het proces loopt, kun je daar weinig mee. Het doel vanuit Lean Six Sigma is om waarde toe te voegen voor de klant. In een waardestroom analyse doe je dit met een Value Stream Map. De VSM geeft je antwoord op de vraag wat er nu werkelijk gebeurt in het proces. Processen in kaart brengen is een belangrijk onderdeel van deze fase.

Zelf toepassen? Download hier een template en lees het voorbeeld bij de Value Stream Map

Kun je op jouw data vertrouwen?

Als je niet op jouw data kunt vertrouwen, dan kun je er weinig mee. Het gaat dan om begrippen zoals betrouwbaarheid en validiteit. Tegenwoordig met geautomatiseerde systemen en Industry 4.0. kun je de vraag steeds vaker bevestigend beantwoorden. Maar zonder analyse weet je dat niet zeker. Daarom in deze fase de check op de meetbetrouwbaarheid wat feitelijk gaat over het meetsysteem dat je gebruikt. Een verdieping vind je HIER.

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Brochure downloaden

Brochure downloaden