Search
Close this search box.

Hoe maak je een goede Project Charter

Hoe maak je een goede Project Charter

Zoals je je misschien nog herinnert, zei Joseph Juran dat elke verbetering begint met een project. Samen met Deming en Crosby behoorde hij tot de 3 grote kwaliteitsgoeroes. De Project Charter is de basis voor projectmatig verbeteren. Hierin leg je vast wat je doet, wie je daarbij nodig hebt, wat je verbetert. En nog andere praktische zaken. In deze longread lees je over wat er allemaal in deze basis moet staan. En hoe je kunt checken of je niets vergeten bent.

Define

Projectmatig verbeteren doe je in Lean Six Sigma met de DMAIC. De DMAIC is een procesmatige verbeter methode die je herkent als waterval methode voor projectmatig werken. Stap voor stap ga je van het praktische probleem naar de praktische oplossing. De stappen zijn Define, Measure, Analyze, Improve en Control.

In de eerste fase definieer je letterlijk het probleem wat je wilt oplossen. Je kunt deze fase en de charter beschouwen als de overeenkomst voor jouw project. Deze overeenkomst sluit je met jouw champion. We vermijden liever het woord opdrachtgever, nu we als Green Belt of Black Belt de specialisten in verbeteren zijn. De champion heeft een probleem en met onze kennis helpen we om de grondoorzaken van het probleem weg te nemen.

Of als er nog geen probleem is en we gaan iets nieuws doen, dan leggen we vast wat we gaan maken. Dan hebben we het over DMADV en Design for Six Sigma.

Waar moet je allemaal aan denken?

Het begint met de vraag wie zijn jouw klanten? Wie zijn de klanten of afnemers van het proces en project resultaat? Heb je aan iedereen gedacht?

Als je hebt beantwoord wie jouw klanten zijn, is de volgende vraag wat je gaat verbeteren. Dit maken we concreet door een CTQ of Critical-to-Quality. Voor een goed voorbeeld van een CTQ en een template om die zelf te maken kun je verder lezen in onze longread.

Naast de klanten en de CTQ moet duidelijk worden wat het probleem is, of eigenlijk het symptoom van het probleem. Wist je het probleem, dan had je het al opgelost. Met 5 keer Waarom kun je vaak al beter het echte probleem onderscheiden van het symptoom.

Als je het probleem en de CTQ helder hebt en wie de afnemer van het resultaat is, kun je jouw project doel vaststellen. Tip is om concreet te zijn in wat succes is. Als je het hebt, over beter, sneller, goedkoper dan is dat niet heel erg concreet. Als iets 2 euro kost, dan is 1,99 goedkoper.

Praktische zaken

Een Project Charter is het contract voor jouw project. Dus moet je duidelijk opschrijven wie waarvoor verantwoordelijk is. Wie je allemaal betrekt en nodig hebt. Hoeveel tijd en geld je verwacht uit te geven. En wat je verwacht dat het project oplevert. Of je nog raakvlakken ziet met andere projecten. En de formele Go op jouw project.

Wat doe je als je de Go hebt?

Dan ga je zo snel mogelijk aan de slag door bijvoorbeeld de Value Stream Map te organiseren. Met de VSM krijg je een beeld van wat er werkelijk gebeurt in jouw proces en waar de verspillingen zitten. De VSM is één van de krachtigste tools in Lean. In elke opleiding van 5ST3PS leer je hoe je het maximale resultaat haalt uit de VSM. Een voorbeeld vind je hier.

Hoe nu verder?

Vooral aan de slag gaan en als je laagdrempelig wilt beginnen, raden we de elearning Lean Green Belt aan. En als je liever in de klas zit, de Lean Green Belt.

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Incrementele Innovatie

Incrementele Innovatie

Incrementele Innovatie: De Sleutel tot Duurzame Groei Terwijl radicale innovatie vaak de meeste aandacht krijgt, is er een andere, subtielere

Read More »

Voor meer informatie lees meer in onze kennisbank

Brochure downloaden

Brochure downloaden