Gage R&R of Gauge R&R

De Gage R&R of Gauge R&R is een belangrijke tool in Six Sigma om de variantie veroorzaakt door het meetsysteem vast te stellen. Deze tool gebruik je in de Measure fase in de DMAIC. Een Gage of een Gauge is een instrument waarmee je meet en een visuele weergave krijgt van de hoeveelheid, het niveau of de inhoud van iets.

Begrippen voor de Gage R&R of Gauge R&R

Met de Gage R&R kun je de herhaalbaarheid of  repeatability en de reproduceerbaarheid of reproducability van de Gage of het meetsysteem vaststellen.

Herhaalbaarheid is als je de volgende keer dat je iets meet dan hetzelfde vaststelt. Met de reproduceerbaarheid kun je de variantie vaststellen door dezelfde metingen op dezelfde manier te te herhalen.

Nauwkeurigheid is wat jouw meting afwijkt van een norm die je kent. Als je een liter melk hebt, en je meet minder of meer terwijl je toch echt een liter moet meten, dan is jouw meting niet nauwkeuring.

Wanneer pas je deze tool toe?

Als je problemen oplost met de probleemoplossende aanpak van de DMAIC. Als je meer wilt lezen over andere aanpakken, lees dan verder hier six sigma alle modellen op een rij.

Behalve als je het meetsysteem wilt valideren, kun je uiteraard ook als onderdeel van een audit de meetbetrouwbaarheid vaststellen. Je komt vaak de automotive norm tegen of de AIAG. AIAG is de afkorting voor Automotive Industry Action Group. Een bekende certificering is IATF 16949:2016 voor het kalibreren van een meetinstrument. Kalibreren is als je jouw meetinstrument afstelt.

Voorbeelden van het toepassen

In de zorg is het belangrijk dat je meet wat je moet meten. Bij patiënten kun je op verschillende manieren de temperatuur meten. De vraag is dan of je hetzelfde meet en of je de juiste conclusies trekt. Met een Gage studie krijg je hier antwoord op.

Bij een aantal laboratoria worden dezelfde zaken gemeten. Als je op verschillende locaties zit, moet je wel zeker zijn dat er geen verschillen zijn die door de meetinstrumenten zelf worden veroorzaakt. Ook dit is een voorbeeld van een toepassing.

Aanvraagformulier template gage R&R