Search
Close this search box.

Value Stream Mapping Tools

Value Stream Mapping Tools

Value Stream Mapping is een hele krachtige techniek waarmee je de waardestroom in kaart brengt. De waardestroom is één van de principes waarmee je in 5 stappen een proces Lean maakt. Met de waardestroom maak je de informatiestroom en de datastroom inzichtelijk. Zo kun je waarde toevoegen aan het huidige proces. In dit artikel lees je over een aantal tools voor Value Stream Mapping. De Value Stream Mapping tools helpen je om verspillingen te identificeren.

Value Stream Mapping Tools: Process activity mapping

In een VSM sessie breng je met betrokkenen het proces in kaart. Hierin beschrijf je alle activiteiten. Bij elke activiteit stel je de vraag wat dit toevoegt voor de klant. Waardetoevoeging is iets wat je doet voor de klant. Alles wat niet direct iets toevoegt voor de klant classificeer je als MUDA. Muda zijn letterlijk verspillingen.  Misschien heb je al eerder gelezen over de 7 verspillingen die je onthoudt door TIM WOOD. Verspillingen kunnen noodzakelijk zijn of niet noodzakelijk. Afhankelijk daarvan minimaliseer je verspillingen of het liefst helemaal weghalen.

Value Stream Mapping Tools: Supply chain response matrix

De Supply Chain response matrix is één van de Value Stream Mapping Tools. Met deze tool kun je de kritieke paden in beeld brengen in jouw proces. Als een leverancier bijvoorbeeld een lange doorlooptijd heeft, dan kun je uiteraard nog steeds jouw proces optimaliseren. Alleen houd je dan rekening met de doorlooptijden en wanneer je wat op welk moment doet. Dan kun je door bottleneck management verder optimaliseren.

Production variety funnel

In elke organisatie ben je bezig waarde toe te voegen voor de klant. De Production Variety Funnel geeft aan hoe je inputs verwerkt tot een output. Dit symboliseren we soms met de letters IVAT. Je komt ook de term IVAT-model tegen. Het proces en de inrichting kan recht toe recht aan zijn. Je krijgt een vraag binnen en in stappen verwerk je inputs tot de output. Dit symboliseren we met een I. Een ander model is dat je met dezelfde inputs meerdere outputs kunt maken. Dat kun je je voorstellen met de letter V. Het tegenovergestelde is de letter A en dan heb je juist veel inputs die dan leiden tot een beperkt aantal outputs. De T tenslotte geeft aan dat je een gestandaardiseerd proces hebt en aan het eind veel kunt differentiëren. Production Variety Funnel geeft je bij de waardestroom inzicht in hoe inputs worden verwerkt tot een output.

Quality filter mapping

Een andere Value Stream Mapping Tool is de Quality Filter Mapping. Daarbij kijk je naar de defects in het proces. Een defect zegt iets over de verwerking, terwijl een defective wat zegt over het eindproduct. Verder heb je verspillingen omdat je scrap hebt. Scrap kun je vertalen met schroot en kun je beschouwen als bijproduct in het proces. Dit bijproduct heeft ook een zekere waarde.

Demand amplification mapping

In processen zie je dat productie orders die in een proces stroomopwaarts worden ontvangen, grilliger zijn dan de werkelijke productie of verkoop bij het volgende stroomafwaartse proces. Stroomopwaarts gaat simpel gezegd over de eisen an een order en de vertaling naar het proces. Stroomafwaarts gaat over het proces en de vertaling naar de prestatie. Voor de liefhebbers gaat het hier om waar je het klant ontkoppel punt of KOOP in jouw proces plaatst.

Met deze 5 tools kun je makkelijk de waardestroom analyseren en deze optimaliseren. Zowel de Green Belt als de Black Belt moet in staat zijn de VSM te maken. In de opleidingen bij 5ST3PS gebruiken we processen van cursisten om dit in kaart te brengen. Zo kun je direct wat je leert toepassen.

Template VSM

In het artikel over de toepassing van de VSM vind je een template die je zelf kunt gebruiken.

 

 

 

 

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Brochure downloaden

Brochure downloaden