Alle blogs

Waarom is process improvement belangrijk?

process improvement 5st3ps

Waarom is process improvement belangrijk?

Process improvement pas je toe als je je bezig houdt met kwaliteitsmanagement. Kwaliteitsmanagement gaat over hoe je garandeert dat wat je zegt dat je doet ook daadwerkelijk doet. De vraag is dan ook Waarom is process improvement belangrijk? In dit artikel zullen we bespreken wat process improvement is, waarom het belangrijk is en hoe het kan worden toegepast om de prestaties van jouw organisatie te verbeteren.

Wat is het?

Met Process improvement kun je de prestaties van bedrijfsprocessen verbeteren en optimaliseren. Als je je hiermee bezig houdt, analyseer je bestaande processen. Je identificeert problemen en inefficiënties. Je bepaalt grondoorzaken van problemen en neemt deze weg.

Process improvement is belangrijk om interne en externe processen te optimaliseren. Interne processen hebben betrekking op de manier waarop een organisatie intern werkt, zoals het werven van medewerkers, het produceren van producten en het leveren van diensten. Externe processen hebben betrekking op de interactie van een organisatie met klanten, leveranciers en andere externe partijen. Lezen over processen kun je trouwens op de kennisbank van blackbelt.institute 

Hoe kan process improvement je helpen om jouw doelen te bereiken?

Process improvement is belangrijk als je de volgende doelen wilt bereiken:

  • Kostenbesparing: door het verminderen van verspilling en inefficiënties in processen kunnen bedrijven kosten besparen. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door het verminderen van afval of het verbeteren van de planning van resources.
  • Verbeterde kwaliteit: door de identificatie en oplossing van problemen kunnen bedrijven de kwaliteit van hun producten en diensten verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door het verbeteren van de kwaliteitscontroleprocessen of door het implementeren van een kwaliteitsmanagementsysteem.
  • Verhoogde efficiëntie: door processen te optimaliseren en te stroomlijnen kunnen bedrijven efficiënter werken en meer werk gedaan krijgen in minder tijd. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door het automatiseren van repetitieve taken of door het verbeteren van de workflow.
  • Verhoogde klanttevredenheid: door het verbeteren van de kwaliteit van producten en diensten kunnen bedrijven hun klanten beter bedienen en de klanttevredenheid verhogen. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door het implementeren van een klantgerichte aanpak of door het verbeteren van de communicatie met klanten.

Hoe kan process improvement worden toegepast?

Dat process improvement belangrijk is mag je nu wel duidelijk zijn. Je hebt verschillende methoden om processen te verbeteren. Bekende manieren zijn TQM of BPM. Superieur zijn Lean, Six Sigma en de combinatie Lean Six Sigma. Met Lean richt je je op het elimineren van verspillingen. Met Six Sigma verminder je de variabiliteit in processen. Dit doe je door een gestructureerde aanpak die je misschien wel kent als de DMAIC. Meer lezen over de DMAIC kun je in het artikel HIER.

Lean Six Sigma combineert de principes van Lean Manufacturing en Six Sigma om processen te verbeteren en variabiliteit te verminderen. Het richt zich op het identificeren en oplossen van problemen, het verbeteren van de kwaliteit en het verhogen van de efficiëntie.

Welke Belten heb je?

Binnen Lean Six Sigma zie je verschillende Belt-niveaus gebruikt om de betrokkenheid en expertise van teamleden aan te duiden. Lean en Lean Six Sigma of alleen Six Sigma zijn de belangrijkste process improvement techniques. De drie belangrijkste Belt-niveaus zijn:

  1. Yellow Belt: Een Yellow Belt is de instapniveau-certificering binnen Lean Six Sigma. Als Yellow Belt heb je basiskennis van de Lean Six Sigma-methodologie en kun je bijdragen aan projecten als teamlid. Je ondersteunt Green Belts en Black Belts bij het uitvoeren van analyses en het implementeren van verbeteringen.
  2. Green Belt: Een Green Belt is meer betrokken bij het verbeteren van processen. Als Green Belt ben je verantwoordelijk voor het leiden van enkelvoudige procesverbeteringsprojecten. Je hebt diepgaandere kennis van Lean Six Sigma-tools en -technieken en werkt vaak samen met Black Belts om projecten succesvol uit te voeren. Je hebt zowel de Lean Green Belt als de Lean Six Sigma Green Belt.
  3. Black Belt: Een Black Belt is een expert op het gebied van Lean Six Sigma en speelt een leidende rol bij procesverbeteringsprojecten. Als Black Belt ben je in staat om complexe analyses uit te voeren, meervoudige procesverbeteringsprojecten te leiden en verbeterteams te begeleiden. Je hebt diepgaande kennis van de Lean Six Sigma-methodologie en bent in staat om resultaten te behalen die aanzienlijke kostenbesparingen en kwaliteitsverbeteringen opleveren. Je hebt zowel de Lean Black Belt als de Lean Six Sigma Black Belt.

Als je je afvraagt welke opleiding beter bij jouw organisatie waar je werkt past, lees je HIER

Voorbeelden lezen van typische projecten voor Green Belts of Black Belts doe je HIER

Welke Belt heb je nodig?

Het juiste Belt-niveau hangt af van je betrokkenheid bij Lean Six Sigma-projecten en je ambities binnen process improvement. Als je interesse hebt in process improvement is het belangrijk dat je een goede basis hebt. Het behalen van een Green Belt-certificering een goed begin. Hiermee krijg je de vaardigheden om processen te verbeteren en het werk makkelijker, beter, sneller en goedkoper te maken zonder investeringen. Gewoon door het toepassen van de principes van Lean of Lean Six Sigma. kun je de basisprincipes van Lean Six Sigma leren en waardevol zijn als teamlid.

Als je een meer actieve rol wilt spelen bij het leiden van process improvement projecten en diepgaandere kennis belangrijk vindt, is het streven naar een Green Belt-certificering een logische stap. Dit zal je helpen om projecten efficiënt te plannen en uit te voeren, en meetbare resultaten te behalen.

Voor diegenen die de hoogste mate van expertise willen bereiken en complexe procesverbeteringsprojecten willen leiden, is het streven naar een Black Belt-certificering en uiteindelijk zelfs Master Black Belt.

Ben je benieuwd welke Belt bij jou past? Doe de check HIER.