Search
Close this search box.

Yellow Belt

yellow belt

Yellow Belt Lean Lean Six Sigma

De Yellow Belt is de basis certificering voor Lean en Lean Six Sigma. De laagste certificering is de White Belt. Als je de White Belt hebt gedaan dan weet je dat Lean niet gaat over een fitness programma. In een Yellow Belt maak je nader kennis met de begrippen van in ieder geval Lean en meestal Six Sigma. Lean en Six Sigma zijn methoden waarmee je processen makkelijker, beter, sneller en goedkoper kunt maken.

Yellow Belt wat is dat

Als je een Yellow Belt hebt gedaan, dan heb je de basis begrippen geleerd voor Lean en Six Sigma. Je weet dan wat verspillingen zijn, wat variantie is en hoe verspillingen en varianties problemen veroorzaken in processen. In een proces verwerk je inputs tot een bepaalde output. Of je nu koekjes maakt of adviezen geeft, alles is een proces. Als Yellow Belt werk je mee in verbeter projecten. Als Yellow Belt ben je een beginner op het gebied van verbeteren. Je ondersteunt de Green Belt of de Black Belt.

Lean Yellow Belt

Lean gaat over verspillingen. In elk proces heb je verspillingen en met de tools van Lean kun je deze wegnemen. In een Lean verbeterproject analyseer je de waardestroom en verbeter je het proces. Nadat je het proces hebt verbeterd, zorg je ervoor dat het proces op het verbeterde niveau blijft. Lean daily management en de quality management tools ondersteunen je daarin. Een Lean Yellow Belt LYB leert wat de tools zijn voor de analyse en diagnose voor de waardestroom. Verder kent de Lean Yellow Belt de tools die nodig zijn na verbeteren. De competenties zitten dan ook vooral op kennen en kunnen. De Lean Green Belt leert om toe te passen en de Lean Black Belt om te abstraheren naar een hoger niveau.

Lean Six Sigma Yellow Belt

Six Sigma gaat over variantie. Variantie is wat je als klant voelt en ervaart. En het is waarvoor je als organisatie de rekening betaalt die uiteindelijk bij de klant terecht komt. Waar je met Lean de focus hebt op het proces, gaat Six Sigma een stap verder door te kijken naar de data. Als je zowel nar het proces als de data kijkt, heb je veel betere uitkomsten dan als je je maar op 1 aspect concentreert. De LSSYB weet van beide methoden en ondersteunt de Lean Six Sigma Green Belt of de Lean Six Sigma Black Belt in verbeterprojecten.

Yellow Belt van 5ST3PS

Als je op zoek bent naar de basis kennis over wat Lean en Six Sigma is, dan is de Yellow Belt een uitstekende eerste kennismaking. Bij 5ST3PS bieden we de Yellow Belt aan als training van 1 of 2 dagen. In de 1-daagse training leer je hoe je grondoorzaken weg vindt voor procesproblemen. In de 2-daagse training leer je hoe je een proces efficiënter en effectiever inricht. Dus de 1-daagse problemen is vooral gericht op het wegnemen van wat er fout gaat. Terwijl de 2-daagse opleiding erop gericht is dat je een proces efficiënter inricht. Zowel de 1-daagse als de 2-daagse opleiding bieden we bij 5ST3PS aan in onze opleidingen tot 1000 euro. Meer informatie vind je op https://www.5st3ps.nl/opleidingen-tot-1000-euro/ 

Hoe lang duurt een Yellow Belt?

Als je een gecertificeerde opleiding hebt, zal de Yellow Belt 2 dagen zijn. Deze tijd is nodig voor de belangrijkste vaardigheden en de introductie. Daarom krijg je bij de 1-daagse opleiding Yellow Belt van 5ST3PS een gratis elearning erbij. Zo weet je zeker dat je de kennis hebt als je het Internationale examen wilt doen. Je moet er wel op letten dat je een training hebt van minimaal 8 uur. Dat geldt ook voor de elearning Yellow Belt. Als de training korter duurt, heb je waarschijnlijk een opgewaardeerde White Belt. De Yellow Belt is helaas geen beschermde titel zodat je veel cursussen hebt die feitelijk niet meer zijn dan een introductie.

Wil je leren hoe je processen verbetert, dan is de logische vervolgstap een Green Belt. In de Lean Green Belt leer je hoe je processen verbetert en hoe je zelf toepast. Als je de Lean Six Sigma Green Belt doet, leer je hoe je met eenvoudige data-analyses diepere grondoorzaken opspoort en wegneemt. Als je op organisatie niveau processen wilt verbeteren of als je in complexe omgevingen werkt, dan is de Black Belt, zowel de Lean Black Belt als de Lean Six Sigma Black Belt de beste keuze. Meer lezen over het verschil tussen de Green Belt en de Black Belt lees je hier.

Yellow Belt certificaat

Vaak krijg je bij een Yellow Belt een deelname certificaat. Als je wilt certificeren voor de Yellow Belt, dan kan dat bij een certificerende instantie. Op die manier weet je zeker dat jouw certificaat wat waard is. Certificerende instanties zijn ILSSI, CSSC, ASQ en IASSC. Bij 5ST3PS werken we met ILSSI omdat wereldwijd deze instantie de norm is voor onderzoek en vernieuwing. Een Certified Lean Six Sigma Yellow Belt CLSSYB heeft dan echt meerwaarde omdat door een onafhankelijke instantie de toetsing en beoordeling is gedaan.

Zoek je zelf een opleiding waarmee je een begin maakt voor verbeteren? Bij 5ST3PS verzorgen we zowel een eendaagse als tweedaagse Yellow Belt. De vervolgstap naar verbeteren is de Lean Green Belt aan. Als elearning is deze gunstig geprijsd en kun je internationaal certificeren. Een absolute meerwaarde. Meer lezen? Lees dan verder op https://www.5st3ps.nl/lean-green-belt/e-learning/

Meer informatie over onze Yellow Belt zowel voor de klassikale training als de elearning vind je op de website of laat anders een bericht achter op de chat.

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Voor meer informatie lees meer in onze kennisbank

Brochure downloaden

Brochure downloaden