Alle blogs

Yellow Belt

Yellow Belt Lean Lean Six Sigma

De Yellow Belt is de laagste certificering die je kunt behalen voor Lean en Lean Six Sigma. De laagste certificering is de White Belt. Als je de White Belt hebt gedaan dan weet je dat Lean niet gaat over een fitness programma. In een Yellow Belt maak je nader kennis met de begrippen van in ieder geval Lean en meestal Six Sigma. Lean en Six Sigma zijn methoden waarmee je processen makkelijker, beter, sneller en goedkoper kunt maken.

Yellow Belt wat is dat

Als je een Yellow Belt hebt gedaan, dan heb je de basis begrippen geleerd voor Lean en soms Six Sigma. Je weet dan wat verspillingen zijn, wat variantie is en hoe verspillingen en varianties problemen veroorzaken in processen. In een proces verwerk je inputs tot een bepaalde output. Of je nu koekjes maakt of adviezen geeft, alles is een proces. Als Yellow Belt werk je mee in verbeter projecten. Als Yellow Belt ben je een beginner op het gebied van verbeteren. Je ondersteunt de Green Belt of de Black Belt.

Lean Yellow Belt

Lean gaat over verspillingen. In elk proces heb je verspillingen en met de tools van Lean kun je deze wegnemen. In een Lean verbeterproject analyseer je de waardestroom en verbeter je het proces. Nadat je het proces hebt verbeterd, zorg je ervoor dat het proces op het verbeterde niveau blijft. Lean daily management en de quality management tools ondersteunen je daarin. Een Lean Yellow Belt LYB leert wat de tools zijn voor de analyse en diagnose voor de waardestroom. Verder kent de Lean Yellow Belt de tools die nodig zijn na verbeteren. De competenties zitten dan ook vooral op kennen en kunnen. De Lean Green Belt leert om toe te passen en de Lean Black Belt om te abstraheren naar een hoger niveau.

Lean Six Sigma Yellow Belt

Six Sigma gaat over variantie. Variantie is wat je als klant voelt en ervaart. En het is waarvoor je als organisatie de rekening betaalt die uiteindelijk bij de klant terecht komt. Waar je met Lean de focus hebt op het proces, gaat Six Sigma een stap verder door te kijken naar de data. Als je zowel nar het proces als de data kijkt, heb je veel betere uitkomsten dan als je je maar op 1 aspect concentreert. De LSSYB weet van beide methoden en ondersteunt de Lean Six Sigma Green Belt of de Lean Six Sigma Black Belt in verbeterprojecten.

Verschil Yellow Belt Green Belt

Als je op zoek bent naar de basis kennis over wat Lean en Six Sigma is, dan is de Yellow Belt een uitstekende eerste kennismaking. Vaak zijn dit soort trainingen 1 of 2 dagen en als elearning in een dag af te ronden. Je moet er wel op letten dat je een training hebt van minimaal 8 uur. Dat geldt ook voor de elearning Yellow Belt. Als de training korter duurt, heb je waarschijnlijk een opgewaardeerde White Belt.

Wil je leren hoe je processen verbetert, dan kun je beter een Green Belt doen. In de Lean Green Belt leer je hoe je processen verbetert en hoe je zelf toepast. Als je de Lean Six Sigma Green Belt doet, leer je hoe je met eenvoudige data-analyses diepere grondoorzaken opspoort en wegneemt. Als je op organisatie niveau processen wilt verbeteren of als je in complexe omgevingen werkt, dan is de Black Belt, zowel de Lean Black Belt als de Lean Six Sigma Black Belt de beste keuze. Meer lezen over het verschil tussen de Green Belt en de Black Belt lees je hier.

Yellow Belt certificaat

Vaak krijg je bij een Yellow Belt een deelname certificaat. Als je wilt certificeren voor de Yellow Belt, dan kan dat bij een certificerende instantie. Op die manier weet je zeker dat jouw certificaat wat waard is. Certificerende instanties zijn ILSSI, CSSC, ASQ en IASSC. Bij 5ST3PS werken we met ILSSI omdat wereldwijd deze instantie de norm is voor onderzoek en vernieuwing. Een Certified Lean Six Sigma Yellow Belt CLSSYB heeft dan echt meerwaarde omdat door een onafhankelijke instantie de toetsing en beoordeling is gedaan.

Zoek je zelf een opleiding waarmee je een begin maakt voor verbeteren? Dan raden we de Lean Green Belt aan. Als elearning is deze gunstig geprijsd en kun je internationaal certificeren. Een absolute meerwaarde. Meer lezen? Lees dan verder opĀ https://www.5st3ps.nl/lean-green-belt/e-learning/