Search
Close this search box.

DMAIC overzicht

dmaic 5st3ps

DMAIC Overzicht

DMAIC is een acroniem voor Define Measure Analyze Improve en Control. Met de DMAIC overzicht kun je stapsgewijs verbeteren. Eerst moet je het probleem definiëren: Define. Doel van de Define fase is dat je vaststelt wat het (praktische) probleem is. Deze maak je meetbaar met een CTQ of Critical-to-Quality. Verder bepaal je wie in het proces accountable is en wie responsible. Als je dan toch bezig bent kun je verder bepalen wie je moet informeren. RACI staat voor responsible, accountable, consulted en informed. De Define fase sluit je af met een Project Charter.

DMAIC: Measure

Nu duidelijk is aan welk probleem je werkt moet je de huidige situatie vaststellen. Measure gaat dan ook over het vaststellen van de huidige procesprestatie van de CTQ. Dit wordt gedaan aan de hand van de stem van het proces en de stem van de klant. De stem van het proces wordt vastgesteld door de Value Stream Map in kaart te brengen zodat duidelijk is hoe de waardestroom werkelijk loopt. Verder kijk je in de data in hoeverre je aan de specificaties voldoet en of het proces beheerst is.

DMAIC: Analyze

Als je de IST op jouw proces hebt, kun je de analyse en de diagnose doen. Je gaat op zoek naar grondoorzaken in de data en verspillingen in het proces. Met deze analyse kun je bepalen hoe in ieder geval op papier de oplossing eruit ziet.

DMAIC: Improve

Van de papieren oplossing ga je naar de werkende oplossing. Dit doe je in de Improve fase waarbij je de Gemba betrekt.
Implementeren gaat over het voorbereiden en klaarmaken van een operationele omgeving.

DMAIC: Control

In de Control fase draag je de resultaten over en de middelen zodat het probleem niet meer terugkomt. Als je meer wilt lezen over processen verbeteren, lees dan het artikel op het kennisinstituut voor Lean Six Sigma

dmaic overzicht

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Brochure downloaden

Brochure downloaden