Search
Close this search box.

Toekomst van Lean Six Sigma

Toekomst van Lean Six Sigma

Je zou bijna denken met Industry 4.0 in 2024 wat is de toekomst van Lean Six Sigma. Lean en Six Sigma gaan over processen. Processen kun je heel eenvoudig beschrijven als manieren waarop je waarde toevoegt. Je voegt waarde toe door inputfactoren te combineren tot een output welke waarde heeft. Als je nog een snelle introductie wilt in processen en Lean Six Sigma kijk dan op de Kennisbank van www.blackbelt.institute

Of je nu een brood bakt, een offerte maakt, een aanvraag beoordeelt of een auto in elkaar zet, alles is een proces. En de manier waarop kan altijd efficiënter en effectiever. Met Lean kijk je vooral naar het proces en met Six Sigma kijk je vooral naar de onderliggende data. De menselijke factor is hierin leidend. Maar wat doe je in deze tijd wanneer toepassingen zoals Artificial Intelligence AI en Machine Learning en Blockchain technologie het denkende vermogen van de mens vervangen? Dat is een goede en terechte vraag waarin we in dit artikel Toekomst van Lean Six Sigma antwoord op proberen te geven.

Combineren Lean en Six Sigma

Lean en Six Sigma zijn 2 separate kwaliteitsmethoden. Kwaliteit wil zeggen dat je dat wat je zegt dat je doet ook daadwerkelijk doet. En de klant betaalt voor datgene wat waarde toevoegt. Hierbij wil je de klant niet laten betalen voor verspillingen. Sommige verspillingen zijn noodzakelijk, maar het kan niet zo zijn dat de klant daar slachtoffer van wordt door excessieve wachttijden of fouten of een combinatie. Centraal is het begrip Critical-to-Quality. 

  • Six Sigma werd geïntroduceerd door Motorola in de jaren ’80 als een gestructureerde, data-gedreven aanpak. Het doel is om procesvariatie te verminderen en de kwaliteit van processen te verbeteren.
  • Lean heeft zijn wortels in het Toyota Production System (TPS) uit de jaren ’50 en ’60. TPS richt zich op het elimineren van verspillingen in processen om de stroom en de efficiëntie te verbeteren.

De combinatie van Lean en Six Sigma werd populair in de late jaren ’90 en vroege jaren 2000. Veel organisaties begonnen te realiseren dat ze zowel de snelheid en efficiëntie van Lean nodig hadden. En de kwaliteits- en variatieverminderingsfocus van Six Sigma. Door de twee te combineren, konden organisaties een holistische aanpak voor procesverbetering hanteren.

Ontwikkelingen in Lean Six Sigma

In de vroege jaren 2000 begonnen veel grote bedrijven en consultants te praten over het combineren van Lean en Six Sigma, wat leidde tot wat nu bekend staat als “Lean Six Sigma.” De focus lag in de beginjaren vooral op de structuur en de tools. De laatste 10 jaar zie je in onderzoek de focus in Lean Six Sigma verschuiven van tooling naar een systeembenadering welke meer omvat dan de tools. Onze hoofdtrainer Willem Salentijn heeft in zijn onderzoek aan de Vrije Universiteit deze factoren en de verschuiving in kaart gebracht. Dit werk is onder andere gepubliceerd in TQM-journal.

Door de huidige vierde industriële revolutie zie je een herbezinning op processen en werk door de kunstmatige intelligentie en het effect op de menselijke factor. Professor Jiju Antony is hier heel belangrijk in.

Heersende opvatting over de rol van Lean Six Sigma

Leidende academici zijn van mening dat je voor een goede toepassing van Industry 4.0. gestroomlijnde processen moet hebben. Verder dat je processen zo simpel mogelijk moet houden. Als je teveel complexiteit hebt en je laat daar technologieën zoals Blockchain of AI op los, dan loop je risico’s. Zo zag je in de hele treurige toeslagen affaire dat de algoritmes zelf verkeerde conclusies gingen trekken. De denkfout is de technologie te verwijten, terwijl de basisfout een niet goed proces is.

Dus processen as is automatiseren en nieuwe technologieën toepassen, is risicovol. Vanuit Lean Six Sigma moet je eerst het proces zo simpel mogelijk maken. Om vervolgens te bepalen welke factoren bepalend zijn en met Six Sigma monitoren. Anders krijg je een hooiberg van data waarin je naar de spreekwoordelijke spelt moet zoeken om incidenten van patronen te onderscheiden.

Wat betekent dit voor je?

In de Lean Green Belt en de Lean Black Belt opleidingen van 5ST3PS leer je voor respectievelijk enkelvoudige en meervoudige processen om deze zo veel mogelijk te versimpelen. En procesproblemen weg te nemen.

In de Lean Six Sigma Green Belt en de Lean Six Sigma Black Belt van 5ST3PS leer je hetzelfde te doen. Aangevuld met de data component voor onder andere predictive statistics.

De Master Black Belt van 5ST3PS is degene die verantwoordelijk is voor de hele process-en data maturity en daar de methoden voor heeft geleerd. Nieuw is daarbij de Lean Master Black Belt die de specialist is in Lean Deployment. 

Meer lezen over de hoofdpunten van Industry 4.0. en Lean Six Sigma kun je HIER

Meer lezen over Blockchain en Six Sigma kun je HIER

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Brochure downloaden

Brochure downloaden