Search
Close this search box.

Quality 4.0.

Quality 4.0.

We zitten midden in de vierde industriële revolutie en Quality 4.0. is daar onderdeel van. Eerder konden we door digitalisatie, robotisering en automatisering het werk makkelijker maken. Nu zie je dat het accent in processen van interactie tussen mens en machine verschuift naar machine-machine. Voorwaarde is nog steeds wel dat je voor automatisering een goed werkend proces moet hebben. Als jouw proces niet goed is en je automatiseert het, dan ben je vaak nog verder van huis.

Vandaag de dag zie je bijvoorbeeld bij overheidsinstanties dat het lastig is geautomatiseerde processen aan te passen als regels wijzigen. Omdat vaak het basis proces al zodanig complex is dat het proces niet goed kan werken. Zowel als Lean Green Belt Lean Six Sigma Green Belt Lean Black Belt en Lean Six Sigma Black Belt leer je hoe je processen makkelijker, beter, sneller en goedkoper maakt. En als je aan de slag gaat met bijvoorbeeld Robotic Process Automation is versimpeling vaak de randvoorwaarde.

meer lezen over RPA ROBOTIC PROCESS AUTOMATION en procesverbetering kun je HIER

Industry 4.0.

Als je het hebt over Industry 4.0. dan moet je begrijpen hoe algoritmes werken. In oude systemen heb je mensen nodig die besluiten nemen hoe of wat. Een hele elementaire is vertrouwen. Een centrale bank zorgt ervoor dat je als consument vertrouwen hebt dat jouw geld goed wordt beheerd. En vroeger had je zelfs kluizen waarin geld werd bewaard zodat je erop kon vertrouwen dat jouw geld goed wordt beheerd.

Vertrouwen is gebaseerd op een reeks besluiten en omstandigheden. En je kunt dus deze meetbaar maken. En als je het kunt meten kun je het creëren. Dat is heel simplistisch gezegd wat een algoritme doet. Dus in een proces kan een algoritme de keuze maken wat de optimale route is voor een pakket. Of de optimale samenstelling. Of zelfs welk antwoord op een vraag gegeven moet worden.

Met Industry 4.0. heb je de mogelijkheden om dit allemaal te doen. Alleen hoe zorg je ervoor dat de kwaliteit goed blijft? Dat is waar Quality 4.0. over gaat.

meer lezen over INDUSTRY 4.0. kun je HIER

Quality 4.0. en de veranderende rol van kwaliteitsmanagement

Soms denk je dat alleen Lean en Six Sigma zich bezig houden met kwaliteit. Als je verder kijkt zie je meerdere invalshoeken en stromingen en een hele bekende is TQM oftewel Total Quality Management. TQM kun je terug voeren op het Toyota Productie Systeem TPS en de lessen van Deming. Waar in traditionele systemen kwaliteit vaak als subproces wordt gezien, zie je met TQM een integrale benadering. Zowel in jouw processen, als in het management als op de werkvloer als hoe je klanten benadert moet je kwaliteit borgen in alles wat je doet. En dat doe je integraal en niet naast het werk.

Quality 4.0. kun je heel simpel gezegd beschouwen als de digitalisatie van TQM. Dat je bijvoorbeeld de Statistische Proces Controle SPC koppelt aan jouw balanced scorecard. Zo kun je realtime processen monitoren en met de algoritmes kun je bijsturen. Dat betekent dan ook dat kwaliteitsmanagement een integraal onderdeel is van de hele besturing. In Lean zag je dit al met Lean Daily Management. Dan ga je dus veel verder dan de Dagstart als basis voor de operationele besturing.

Een LONGREAD over wat Lean en Agile betekenen voor managers vind je HIER

Wat zijn elementen

Elementen in Quality 4.0. zijn onder andere het koppelen van data aan de besturing en de voorspellende statistiek. Daarmee houd je de kwaliteit van het proces constant waarbij het ultieme doel Six Sigma is. 

Technologieën zoals Internet of Things, VR, AR en cloud computing helpen om dit te faciliteren waarbij Six Sigma je daarin extra ondersteunt. Met blockchain, Artificial Intelligence IA en Machine Learning ML kun je veel sneller verbeteringen bereiken.

In de Lean Six Sigma Black Belt LSSBB leer je hoe je nieuwe processen voor nieuwe producten en diensten in 1 keer goed neerzet. In de Master Black Belt leer je hoe je deze nieuwe technieken integreert in het deployment van Lean Six Sigma.

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Brochure downloaden

Brochure downloaden