Alle blogsSix Sigma

Sigma niveau – Hoe constant is de kwaliteit van jouw product?

By 15 januari 2021juni 17th, 2023Geen Reacties
Sigma niveau

Het Sigma niveau geeft aan hoeveel van jouw producten voldoen aan de klantwens. De term komt van de normaalverdeling af. Sigma staat daar voor de standaardafwijking van het gemiddelde. In dit artikel lees je aan de hand van een voorbeeld wat Sigma niveau precies is en wat het zegt over jouw product.

Normale verdeling en variatie

In bovenstaand plaatje zie je een normale verdeling. Veel zaken zijn normaal verdeeld: de lengte van mensen, het gewicht van een zak chips, et cetera. Bij een normale verdeling is het zo dat de meeste mensen zich rond het gemiddelde begeven. Dus als de gemiddelde lengte van mannen in Nederland 1.80 meter is, dan zijn de meeste mannen ongeveer 1.80 meter lang. Maar er zijn ook mensen van 2 meter te vinden. Hier komt de standaardafwijking er bij.

De standaardafwijking (Sigma) zegt iets over de spreiding van de lengte. De statistiek leert ons dat 68% van de gegevens slechts één Sigma afwijkt van het gemiddelde. Stel dat de standaardafwijking 5 centimeter is. Het gemiddelde + 1 sigma is dan 1.85 meter. En het gemiddelde – 1 sigma is 1.75 meter. Dat betekent dat 68% van de mannen tussen 1.75 en 1.85 meter lang is.

Op dezelfde manier kunnen we de rest uitrekenen. 95% van de mannen is tussen de 1.70 meter en 1.90 meter lang (2x de standaardafwijking).  99,73% bevindt zich tussen 3x de standaardafwijking, dus tussen 1.65 en 1.95 meter. En zo gaan we door tot 6 Sigma: 99,9999998% van de gevallen bevindt zich tussen 6x de standaardafwijking (in ons voorbeeld dus tussen 1.50 en 2.10 meter).

Op naar een hoog Sigma niveau

Oké, maar wat betekent dit voor mijn proces? Sigma niveau geeft aan hoeveel procent van jouw producten voldoen aan de specificaties. De niveaus zijn hier onder opgesomd:

  • Niveau 1: 68% voldoet
  • Niveau 2: 95% voldoet
  • Niveau 3: 99,73% voldoet
  • Niveau 4: 99,9937% voldoet
  • Niveau 5: 99,999943% voldoet
  • Niveau 6: 99,9999998% voldoet

Je bereikt een hoger niveau door de standaardafwijking omlaag te brengen. In de praktijk betekent dit dat je op een constanter niveau produceert met minder afwijkingen. Stel dat je een zak chips hebt waar gemiddeld 500 gram in zit. Niet elke zak bevat precies 500 gram; elke zak wijkt een klein beetje af van het gemiddelde. Dat is niet erg zolang deze afwijkingen binnen de perken blijven.

Je moet als organisatie bepalen welk niveau Sigma je wilt nastreven. Voor dienstverlening is niveau 2 misschien al voldoende. Voor een waterleidingbedrijf is dat echter geen acceptabel percentage. Overleg binnen jouw organisatie welke foutmarge acceptabel is. Hierbij is het ook handig om met elkaar af te spreken wat je doet als er een productiefout aan de klant geleverd wordt. We noemen dit een OCAP, oftewel een Out of Control Action Plan.

Verder lezen

Wil je meer weten over het foutloos produceren? Lees dan de volgende artikelen:

Wil je meer lezen over CTQs klik dan op deze link

Hoe zit het met acceptabele foutmarges? Dan deze link.

Wil je in het algemeen meer lezen over Six Sigma dan ga je hier verder.