Search
Close this search box.

Dagstart Organiseren

Dagstart organiseren

Een belangrijk onderdeel van Lean Daily Management is de Dagstart. Lean Daily Management of LDMS is de dagelijkse besturing van het operationele proces met de medewerkers en onderbouwd door data. LDMS is onderdeel van Lean en zowel de Green Belt als de Black Belt moeten deze kunnen organiseren en voorbereiden. De dagstart is het moment waarop met de werkvloer wordt afgestemd over het werk. Andere namen voor de dagstart zijn de standup, stand-up of de daily. In dit artikel lees je hoe je de dagstart moet organiseren, wat het doel is van de dagstart, hoe je deze organiseert en wat de valkuilen zijn voor de dagstart.

Dagstart organiseren

Een dagstart organiseer je dagelijks, dus niet wekelijks of langer. Het idee is namelijk dat je terugkijkt op de vorige dag en vooruitkijkt naar deze dag. Dit doe je onderbouwd met data en een bord wat je kent als het dagstartbord. Andere borden die je tegenkomt zijn het activity board, een verbeterbord of een scrum bord. Als je op het bord alle taken kwijt kunt en zo de voortgang kunt bijhouden, heb je vermoedelijk te maken met een Kanban. Een kanban is een tool die je kunt gebruiken om het werk te organiseren zodat je 1 ding tegelijk doet.

Doel van de dagstart

In de dagstart kijk je met jouw collega’s terug op het werk wat is gedaan, of er bijzonderheden waren en wat je daarvan hebt geleerd wat je vandaag kunt toepassen. Met Lean wil je niet dat fouten zich herhalen. Door bijvoorbeeld het proces stil te zetten met een Andon kun je de oorzaak opsporen en wegnemen. Dat kan bijvoorbeeld door 5 keer waarom te vragen.

Handvatten voor dagstart organiseren

Het eerste is dat je ervoor zorgt dat de mensen die betrokken zijn in het proces bij de dagstart zijn. Een dagstart kun je ook online organiseren. Je moet er wel voor zorgen dat er een visueel bord is waarop de procesprestatie te zien is. Anders wordt jouw dagstart een koffiepraatje. Niets mis mee, maar de dagstart is onderdeel van de dagelijkse operationele besturing. Centraal in de dagstart staat de CTQ of de CTQs. De CTQ is namelijk waarop je stuurt. De CTQ meet je zowel in de tijd als op de kwaliteit. Zowel de Lean Green Belt, de Lean Six Sigma Green Belt als de Lean Black Belt en Lean Six Sigma Black Belt leren hoe ze dit inrichten.

In de dagstart kijk je terug en je kijkt vooruit. Voor wat is mis gegaan implementeer je een workaround. Als de workaround goed is, wordt dat de nieuwe standaard. Als het nog niet goed gaat, organiseer je een Kaizen en komt de verbetering op het Verbeterbord. Meer lezen over wanneer je verbetert en wanneer je vernieuwing inzet? Ga naar deze uitleg.  

Valkuilen voor de dagstart

De dagstart is voor de werkvloer en is geen feestje van de verbeteraars of het management. Zorg er voor dat je de werkvloer of de Gemba activeert.

Er zijn geen data. De Gemba is verantwoordelijk voor de procesprestatie. Als je daarvoor geen data hebt, waarop wil je dan sturen? Het is alsof je Max Verstappen een auto geeft zonder snelheidsmeters.

De dagstart wordt eens per week gedaan of wanneer het uitkomt. Met de dagstart wil je elke dag een kans om af te stemmen en voorkomen dat fouten blijven voortduren. Hoe langer je wacht hoe groter de schade. Het is net als tanden poetsen. Doe je ook dagelijks.

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Voor meer informatie lees meer in onze kennisbank

Brochure downloaden

Brochure downloaden