Search
Close this search box.

wat doet een Master Black Belt

master black belt

wat doet een Master Black Belt

Wat doet een Master Black Belt? Je hebt de Yellow Belt, de Lean Green Belt, de Lean Six Sigma Green Belt, de Lean Black Belt en de Lean Six Sigma Black Belt en daarbovenop heb je de Master Black Belt. De Master Black Belt wordt aangeboden zowel als Lean-variant en als Lean Six Sigma variant. In dit artikel lees je meer over wat je doet en wat je leert als je een opleiding volgt.

Meer lezen over Lean en Lean Six Sigma kun je HIER

De rol van de Master Black Belt

In de wereld van  Lean en Lean Six Sigma is een Master Black Belt (MBB) de belichaming van expertise en leiderschap. Als MBB kun je meer dan alleen het beheersen van technieken en hulpmiddelen. Als MBB ben je de regisseur van de organisatorische veranderingen om makkelijker, beter, sneller en goedkoper te werken.

Meer lezen over de meest gebruikte technieken kun je trouwens HIER

Strategische Visie en Leiderschap

In de rol van MBB word je ingezet voor complexe projecten. Verder ontwikkel je de competenties om leiding te geven aan Lean of LSS op programma niveau. Je speelt een cruciale rol in het uitstippelen van de strategische visie van een organisatie of organisatie onderdeel. Je helpt bij het definiëren van proces en ketenverbeteringen en het afstemmen hiervan op de strategie. Jouw taak is zowel operationeel, tactisch als strategisch. Van begeleiden van Green en Black Belts, inzet van resources en het afstemmen en het adviseren van het hogere management.

Voorbeeld lezen van organisatie verbetering en projecten? Ga naar deze longread.

Opleiding en Ontwikkeling

De opleiding voor het bereiken van dit niveau van expertise is niet voor iedereen. Behalve een relevante vooropleiding moet je ervaring hebben met verbeteren. Verder moet je op een relevante positie zitten of de competenties daarnaartoe door te groeien. Een intake is dan ook onderdeel van de aanmeldprocedure bij 5ST3PS. In de Master Black Belt opleiding van 5ST3PS ga je gericht aan de slag met de ontwikkeling van de organisatie. Zo verwerf je de competenties en bereid je je voor op het assessment door de certificeerder. De opleidingen van 5ST3PS zijn Internationaal geaccrediteerd en gecertificeerd en je krijgt dan ook geen diploma van de opleider zelf. 5ST3PS biedt een modulaire benadering om Lean of Lean Six Sigma-principes te begrijpen en toe te passen, ideaal voor mensen die willen doorgroeien tot het niveau van Master Black Belt.

Meer lezen over de certificering en accreditering? Lees HIER verder.

Projectmanagement en Begeleiding

Een ander belangrijk aspect van de rol van een Master Black Belt is projectmanagement en programmamanagement. Als MBB ben je verantwoordelijk voor het toezien op meerdere projecten en moeten ervoor zorgen dat deze projecten in lijn zijn met de strategische doelen van de organisatie. Ook ben je mentor voor Green en Black Belts. Je zorgt voor opleidingen, de ontwikkeling en begeleiding in de uitvoering van projecten.

Meer lezen over de 5ST3PS benadering op Projectmanagement? Lees hier verder. 

5ST3PS: Een Praktische Benadering

Een van de sterke punten van de 5ST3PS opleiding is de focus op praktische toepasbaarheid. De opleiding neemt kandidaten mee door realistische scenario’s en case studies die direct betrekking hebben op de uitdagingen waarmee ze in hun professionele leven te maken krijgen. Dit maakt de normen en methodieken niet alleen theoretisch sterk, maar ook praktisch en herkenbaar.

Conclusie

Een Master Black Belt is niet zomaar een expert in statistieken of procesmanagement. Je bent de leider die de visie van een organisatie kan vormgeven en implementeren. De 5ST3PS opleiding biedt een solide basis voor diegenen die streven naar deze invloedrijke rol, door een balans te bieden tussen theoretische kennis en praktische vaardigheden.

Met de juiste opleiding en ondersteuning, zoals die aangeboden door 5ST3PS, kunnen Master Black Belts echte veranderaars zijn, die een blijvende impact hebben op de efficiëntie en effectiviteit van een organisatie.

Tot slot biedt 5ST3PS als één van de weinige aanbieders een Internationaal gecertificeerde opleiding voor de Master Black Belt. Als opleider certificeren we niet. Je krijgt dan ook geen certificaat met het opleiderslogo erop. Zo heb je de garantie van een Internationaal erkende erkenning.

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Brochure downloaden

Brochure downloaden