Search
Close this search box.

De meest gebruikte tools lean six sigma

meest gebruikte tools lean six sigma 5st3ps

Welke zijn de meest gebruikte tools lean six sigma?

In de lean six sigma opleidingen van 5ST3PS leer je heel veel tools en technieken om zelf processen makkelijker, eenvoudiger, goedkoper, beter en sneller te maken. Niet voor niets zijn zowel de Lean opleidingen als de Lean Six Sigma opleidingen zo populair. Lean en Six Sigma hebben een gemeenschappelijke geschiedenis en samen versterken ze elkaar. Hiervoor kun je inspiratie opdoen met de meest gebruikte tools Lean Six Sigma.

Op basis van meer dan 20 jaar wetenschappelijk onderzoek weten we welke tools het meest gebruikt worden. Hierbij onderscheiden we echte maakomgevingen of productie en services. Zowel voor productie als services voeg je waarde toe voor een afnemer of een klant.

Maakt het verschil of je in productie of service zit?

De Ishikawa of Cause-and-Effect diagram of in spreektaal de Fishbone kun je gebruiken om grondoorzaken te vinden. De SIPOC kun je gebruiken om goed overzicht te krijgen in het proces.

Zowel bij maakprocessen als serviceprocessen zie je dat Six Sigma tools zoals de ANOVA als hypothesetesten gebruikt worden.

Verder kun je voor het stratificeren van grondoorzaken of de effecten een Pareto analyse gebruiken. De Pareto analyse moet je zien samen met het 80-20 principe.

Sommige tools kun je beter voor service processen gebruiken.  De KANO analyse kun je heel goed in service omgevingen toepassen. Statistische proces controle, control charts en het histogram met de process capability kun je voor elk proces gebruiken.

Als je een proces ontwerpt en een experiment opzet, kom je vrij snel in maakprocessen terecht. De QFD en de DoE kun je  heel goed in service processen toepassen. In maakomgevingen gebruik je ze veel sneller. Als je innoveert kun je door Design for Six Sigma vantevoren de optimale instellingen bepalen.

In het overzicht zie je zelf voor elke sector de top 10. En niet omdat wij dat vinden, maar op basis van wetenschappelijk onderzoek.

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Brochure downloaden

Brochure downloaden