Search
Close this search box.

Critical Chain Projectmanagement

Critical Chain Projectmanagement

Optimaliseer Projectresultaten met Critical Chain Projectmanagement CCPM. Als je in processen werkt met kritieke paden, is het van cruciaal belang om deadlines te halen en middelen efficiënt te gebruiken. In dit artikel zullen we de principes van CCPM verkennen en de voordelen ervan benadrukken. We zullen ook een praktisch voorbeeld geven van procesverbetering met behulp van CCPM. In de opleidingen van 5ST3PS hebben we zowel in de Lean opleidingen als de Lean Six Sigma opleidingen aandacht hiervoor.

Wat is Critical Chain Projectmanagement?

Critical Chain Projectmanagement is een benadering die gericht is op het maximaliseren van efficiëntie en het waarborgen van projectdeadlines. In tegenstelling tot traditionele methoden, zoals de Critical Path Methode (CPM), identificeert en elimineert CCPM knelpunten die de voortgang van een project vertragen. In plaats van bufferzones toe te voegen aan individuele taken, zoals bij CPM, past CCPM een enkele buffer toe op het kritieke pad van het project. Hier zie je een direct verband met de bottleneck theorie vanuit Lean. De geestelijk vader is Eliyahu Goldratt en zijn Theory of Constraints ToC. Een uitgebreide uitleg vind je overigens HIER

Concreet Voorbeeld

Een concreet voorbeeld van het toepassen van Critical Chain Projectmanagement is te vinden in een productieomgeving. Stel je voor dat een fabrikant verantwoordelijk is voor het produceren van een bepaald product met verschillende onderdelen. Traditioneel zou het project worden gepland met bufferzones voor elke taak om vertragingen op te vangen.

Met deze methode zou de fabrikant zich richten op het identificeren van de werkelijke knelpunten in het proces, zoals beperkte beschikbaarheid van grondstoffen of vertragingen in leveringen. Door deze knelpunten te elimineren, kan de fabrikant een enkele buffer toepassen op het kritieke pad van het proces, waardoor de doorlooptijd wordt verkort en de kans op vertragingen wordt verminderd.

Voordelen van Critical Chain Projectmanagement

Het gebruik van Critical Chain Projectmanagement biedt diverse voordelen. Ten eerste verbetert het de projectefficiëntie door zich te richten op de werkelijke knelpunten in plaats van bufferzones toe te voegen aan individuele taken. Ten tweede vermindert het de kans op vertragingen doordat de enkele buffer flexibiliteit biedt om vertragingen op te vangen zonder de totale doorlooptijd te verlengen. Bovendien verbetert CCPM de communicatie en samenwerking tussen teamleden door de focus te leggen op het gemeenschappelijke doel van het tijdig voltooien van het project.

Hoe je processen verbetert met CCPM

Om het concept van procesverbetering met CCPM toe te lichten, laten we een IT-bedrijf als voorbeeld nemen. Het bedrijf heeft een softwareontwikkelingsproject met verschillende fasen en afhankelijkheden. Door Critical Chain Projectmanagement toe te passen, kan het bedrijf de werkelijke knelpunten identificeren, zoals langzame goedkeuringsprocessen en beperkte testresources.

Door deze knelpunten aan te pakken en de benodigde maatregelen te nemen, zoals het verbeteren van communicatie en het efficiënt inzetten van middelen, kan het bedrijf de doorlooptijd van het project verkorten en de efficiëntie verbeteren. Hierdoor kunnen ze sneller hoogwaardige softwareproducten leveren aan hun klanten en tegelijkertijd de kosten beheersen.

Wil je meer voorbeelden lezen ga dan verder HIER

Heb je hulp nodig in de toepassing lees dan verder HIER

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Brochure downloaden

Brochure downloaden