Search
Close this search box.

TIME SERIES PLOT

TIME SERIES PLOT

Een Time series plot laat je het procesgedrag zien in de tijd. Dankzij Walter Shewhart en zijn Shewhart charts weten we dat procesgedrag voorspellend is voor de kwaliteit van het proces. Met de introductie van Six Sigma bij Motorola en General Electric werd een nieuw tijdperk ingeluid. Namelijk dat je variantie beschouwt als bron voor verbeteren.

Want wat de klant ervaart en voelt, moet voor jouw proces leidend zijn. En variantie is wat je als klant ervaart. En hoe minder variantie, hoe beter de uitkomst van jouw proces, hoe beter je waarde kunt toevoegen, hoe goedkoper het proces, hoe minder resources en ga zo maar door.

BEHEERSTE PROCESSEN

Een beheerst proces is een voorspelbaar proces. En elk proces kent variantie. Alles varieert. Als je een koekje van gemiddeld 60 gram hebt, zal het ene koekje net wat zwaarder of lichter zijn dan de andere. Helemaal als je handmatig koekjes bakt. Wel of niet beheerst is iets statistisch. Het geeft aan of de variantie in het proces is wat je mag verwachten of juist niet.

Een Control Chart is de basis voor Six Sigma en kom je ook tegen in LeanDe Control Chart is namelijk één van de Quality Management Tools en onderdeel van de Lean Toolbox. 

Meer uitleg over de Control Chart? Lees verder in deze longread. 

ALTERNATIEF VOOR DE CONTROL CHART

Het monitoren van processen is eigenlijk heel vanzelfsprekend. Maar gebeurt niet vanzelf. Als een organisatie nog laag in de procesvolwassenheid ligt, is het makkelijk te monitoren op wat er mis gaat. En terugkijkend op het gemiddelde en de laagste en hoogste waarneming. Bijvoorbeeld een proces met een gemiddelde doorlooptijd van 5 dagen. En een kortste doorlooptijd van een dag. Terwijl de langste doorlooptijd 30 dagen is. Wat zegt je dat dan? 

Als je niet geschoold bent op tenminste Lean Green Belt niveau, merk je dat de Control Chart best wel lastig kan zijn. Dat komt omdat dan voor iemand de definitie van een goed proces is, een proces wat voldoet aan een target. Terwijl je als je niet voldoet aan een target, feitelijk al te laat bent. Door proces monitoring kun je anticiperen en tijdig reageren op kwaliteitsproblemen.

Een alternatief voor de Control Chart om patronen in de data te zien is de Time-Series plot. Met een Time Series plot kun je procesgedrag zien. En wat dan opvalt. Zo zie je in de afbeelding bij dit artikel een voorbeeld.

TIME-SERIES PLOT UITGELEGD

In een evenwichtig proces zal de procesprestatie zich gelijkmatig bewegen rond een gemiddelde. Als dat niet gebeurt, heb je te maken met bijzondere oorzaken. Voorbeelden hiervan zijn:

  • het proces verslechtert
  • er zijn meerdere manieren om hetzelfde te doen
  • er is een trendbreuk door een bekende of onbekende oorzaak
  • er is een incident geweest
  • er zijn terugkerende problemen in het proces

en nog meer mogelijke bijzondere oorzaken

Samengevat is de Time Series plot een zeer goed alternatief om laagdrempelig het gesprek te beginnen over wat je ziet gebeuren in de data. In plaats van te reageren als het probleem ook daadwerkelijk een probleem is geworden.

In zowel de Lean opleidingen als de Lean Six Sigma opleidingen leer je bij 5ST3PS deze en andere tools om meer en betere inzichten te krijgen.

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Brochure downloaden

Brochure downloaden