Search
Close this search box.

Procescontrole lean six sigma

PROCESCONTROLE LEAN SIX SIGMA

Procescontrole lean six sigma, wat is beter? Als je checks doet in het proces zelf met bijvoorbeeld visual management of visueel management? Of als je de checks doet aan de hand van de data met Statistische Proces Controle SPC?

Veel bedrijven en Belten passen min of meer de 5 stappen van Lean toe. Wat is Waarde, hoe loopt de Waardestroom, hoe creëer je Flow, hoe creëer je PULL als dat kan en de laatste stap Perfectie.  In de laatste stap zie je heel veel mogelijkheden zoals instructie en training, visueel management en statistische proces controle (SPC). Vraag is dan welke vorm het beste is.

MAAK JE GEBRUIK VAN CHECKS IN HET PROCES OF VAN DATA?

Alleen training en instructie geven is onvoldoende. Je moet in het proces het visuele management borgen en nadenken hoe je de stappen Poka-Yoke maakt. Want  voorkomen van fouten is beter dan herstellen. Als je het visuele management goed inricht zou je vanzelf moeten zien waar het proces vastloopt. Zo kun je tijdig herstellen. Als het proces zelf Poka-Yoke is, zou je de fout of voorkomen of als je die maakt, detecteren en herstellen. Shigeo Shingo, toch niet de minste, stelde dat als je Poka-Yoke goed hebt doorgevoerd, je geen statistische proces controle nodig hebt. Gelet op de data-allergie van veel organisaties goed nieuws nu je dan in het proces zelf kort erop zit en om met een groot filosoof te spreken die helaas te vroeg is overleden De Fout herstelt voordat je die maakt (Johan Cruijff).

Dat is dan goed nieuws. Want met Lean kom je dan al een heel eind om de kwaliteit te borgen. Sleutel begrippen: Poka-YokeVisueel ManagementKaizen en Dagstarts. Dat de run chartcontrol chart en het histogram ook horen tot de Quality Management Tools en onderdeel zijn van de Lean familie wordt vaak gemakshalve vergeten. Alles met data wordt al vrij snel geschaard onder Six Sigma.


SIMULATIE

Dit artikel gaat niet over wat beter is, Lean of Six Sigma want dat is een complete WOMBAT oftewel Waste of Money, Brains and Time. Waar dit artikel wel om gaat is of Poka-Yoke en visueel management hetzelfde opleveren als SPC. In de opleidingen van 5ST3PS doen we regelmatig de volgende simulatie. We gaan een proces ‘leanen’ en die helemaal Lean-proof maken. Oftewel het hele visuele management is ingericht, het proces is volledig Poka-Yoke en is helemaal op PULL ingericht daarbij gefaciliteerd door Kanbans.

Het principe is simpel. Als het proces niet beheerst is, dan zie je de tussenvoorraden oplopen. Je kunt niet meer aan de TAKT voldoen. En door de tijdsdruk nemen de fouten toe. Dus wat we doen is het tempo in het geleande proces opvoeren en wachten op het punt dat het proces in elkaar stort.

EEN VOORBEELD UIT DE PRAKTIJK

Voor de simulatie is het van belang te weten dat de normale snelheid drie eenheden per minuut is. Dat je dit proces tot 6 eenheden per minuut kunt opvoeren. En bij de zevende eenheid de bottleneck het tempo gaat bepalen. Normaal gesproken reden om of het werk her te verdelen of capaciteit bij te plaatsen of simpelweg het tempo op de bottleneck af te stemmen. In ieder geval het is duidelijk dat het proces ‘probleemloos’ tot en met 6 eenheden aankan.

Op basis van visueel management is er tot en met 6 eenheden nog niets aan de hand. Daarna gaat het mis. Het grappige is, dat als je in de data kijkt, je al bij 5 eenheden de voortekenen zag. En moest ingrijpen. Samengevat is de les dat je door Statistische Proces Controle SPC eerder problemen ziet. En ook dat je eerder kunt ingrijpen.

Voor de cursisten een leerzaam moment dat je om een proces op niveau te houden data nodig hebt en niet alleen kunt afgaan op wat je op de werkvloer ziet. Mijn stelling is dan ook: de waarheid ligt op de werkvloer en de feiten vind je in de data.

MEER WETEN?

Neem eens een kijkje bij onze Lean Six Sigma opleidingen of bij onze kennisdatabank.

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Voor meer informatie lees meer in onze kennisbank

Brochure downloaden

Brochure downloaden