Search
Close this search box.

Lean model – in 5 stappen naar perfectie

Het Lean model staat ook wel bekend als het WWFPP model. WWFPP staan voor Waarde, Waardestroom, Flow, Pull en Perfectie. Het Lean model is gebaseerd op de vijf Lean principes zoals deze werden beschreven in het boek Lean Thinking van Womack en Jones. De vijf stappen zijn:

  1. Waarde
  2. Waardestroom
  3. Flow
  4. Pull
  5. Perfectie

De 5 stappen van het Lean model

Centraal staat in een Lean organisatie de vraag wat Waarde is (stap 1). Alles moet waarde toevoegen voor de klant. Vervolgens kijk je wat er nodig is om waarde toe te voegen en zet je dit zo slim mogelijk in (stap 2). Het proces moet zodanig zijn georganiseerd dat de Waardestroom letterlijk van de leverancier tot aan de eindklant doorstroomt.

Daarmee kom je stap 3: Flow. Om verspillingen tegen te gaan en meer doen dan nodig is, is misschien wel de grootste verspillingen, ga je pas aan het werk als daarom gevraagd wordt (stap 4). Dit principe heet Pull. Ten slotte krijg je als je Flow en Pull toepast Continuous Flow. Om deze toestand vast te houden, moet je een aantal zaken organiseren. Dat is Perfectie (stap 5).

Hoe blijf je Lean?

Het Lean Model WWFPP staat dan ook synoniem voor een bedrijfskundig dieet waarbij de laatste stap Perfectie ervoor zorgt dat je na afvallen op gewicht blijft. Overgewicht wordt veroorzaakt door verspillingen en door verspillingen te elimineren, dalen de kosten en wordt de doorlooptijd verkort.

In de Lean aanpak zal de eerste vraag zijn wat waarde is om vervolgens met een techniek zoals Value Stream Mapping de waardestroom of VSM in kaart te brengen. Vervolgens wordt de waste analysis gedaan en de waardetoevoegende activiteiten op elkaar afgestemd, zodat je Flow krijgt.

Hierbij is de vraag van de klant leidend. De tijd die de klantvraag aangeeft, is de TAKT. Als je je voorbereidt op de eerste klantorder en je daardoor laat leiden, dan duw je niet de klantorder door het proces, maar trek je het werk naar je toe. Dat is PULL en visueel management zoals het werken met Kanban kaarten is dan belangrijk om ervoor te zorgen dat iedereen weet wat en wanneer hij of zij iets moet doen.

Continu verbeteren

Continu Verbeteren is de basis voor perfectie, waarbij Perfectie eigenlijk nooit bereikt wordt. In de Lean filosofie staat namelijk de wetenschap dat er altijd een betere manier is om iets te doen centraal. Door continu te verbeteren samen met de werkvloer zorg je ervoor dat je de scherpte niet verliest met als gevolg kortere doorlooptijden, minder voorraden, minder uitval en lagere kosten. Het Lean model is daarbij de start van elke Lean implementatie. Lees meer over continu verbeteren.

Zelf leren

Wil jij ook op naar perfectie met hulp van Lean? Volg dan een van onze opleidingen. Tijdens onze opleidingen maken we gebruik van echte casussen en is er voldoende ruimte om jouw situatie in te brengen. Bovendien krijg je een internationaal erkend certificaat als je slaagt voor het examen!

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Voor meer informatie lees meer in onze kennisbank

Brochure downloaden

Brochure downloaden