Search
Close this search box.

Quality Management Tools

Quality Management Tools

De Quality Management Tools of de 7 QC Tools of Quality ken je als een belangrijke component in zowel Lean opleidingen als Lean Six Sigma opleidingen. De focus van Lean ligt op verspillingen en met Six Sigma kijk je vooral naar de variantie in processen.

Ishikawa heeft de verschillende tools benoemd en waarschijnlijk werd hij geïnspireerd door Deming. Beide goeroes hadden in hun werk centraal staan dat je niet zomaar aannames moet doen. Of zoals Deming zei: ‘In god we trust, all others bring data’. Als je wilt voorkomen dat je zomaar conclusies trekt over problemen in processen, moet je leren om op verschillende manieren naar problemen te kijken.

De basis van zowel de Green Belt als de Black Belt opleidingen van 5ST3PS is dat je niet alleen de tools en methoden leert om processen makkelijker, beter, sneller en goedkoper te maken. Want als je kijkt zoals je altijd keek, zie je waarschijnlijk niet veel anders dan wat je deed. Door technieken zoals Value Stream Mapping of Root Cause Analysis krijg je nieuwe inzichten. En los je problemen op in plaats van symptomen.

De Quality Management Tools (QMT) zijn een belangrijke manier om betere inzichten te krijgen. In dit artikel staan we stil bij elk van deze tools.

Ishikawa diagram

Het Ishikawa diagram kom je ook wel tegen als een Cause-and-Effect diagram (C&E), een Fishbone diagram of simpelweg Fishbone. Hierin leg je relaties tussen het effect en de (mogelijke) veroorzakers. Door de C&E te gebruiken met de inputfactoren creëer je overzicht.

Meer lezen doe je HIER.

Pareto chart

De Pareto chart of Pareto analyse is gebaseerd op de 80-10 regel. Hierbij ga je ervan uit dat een relatief kleine groep veroorzakers verantwoordelijk is voor de meeste problemen. Met deze analyse rangschik je de data en categoriseer je van de grootste groep naar de kleinste groep.

Meer lezen doe je HIER.

Control Chart

Door te kijken naar het procesgedrag kun je bijzondere oorzaken onderscheiden van de normaal procesgedrag. Met een Control Chart kijk je letterlijk of het proces in control is of beheers.

Meer lezen doe je HIER.

Histogram

In een histogram  zie je de verdeling van de data en kun je opvallende patronen onderscheiden. Vooral als je slecht in staat bent aan de klantspecificaties en de CTQ te voldoen, krijg je met een histogram direct inzicht.

Verder lezen doe je HIER. 

Scatter Plot

Met een een scatter pl0t of een scatterplot, scatter graph, scatter chart, of scatter diagram zie je relaties tussen 2 variabelen. Hoe dichter de variabelen bij elkaar liggen, hoe sterker de relatie.

Stratificatie

Als je stratificatie toepast, kijk je of je onderscheid kunt maken tussen groepen en dan duidelijke verschillen ziet. Bijvoorbeeld het verschil tussen de ochtendploeg en de middagploeg. Er zijn meerdere manieren om die verschillen grafisch tot uitdrukking te brengen en een populaire manier is de box plot.

Checksheet

Een checksheet is een manier om (tijdelijk) data bij te houden. Bijvoorbeeld hoeveel defects zijn bij een controle.

New Management and Planning Tools

Naast de traditionele Quality Management Tools kom je ook de 7 New Management and Planning Tools tegen. Deze zijn in 1976 door de Union of Japanese Scientists and Engineers (JUSE) geïntroduceerd. Soms wordt ook aan deze tools gerefereerd als de 7 management tools. Deze tools zijn onder andere het affinity diagram om relaties tussen factoren inzichtelijk te maken en het tree diagram voor de rangschikking van data.

Zelf leren toepassen doe je in de opleidingen van 5ST3PS in zowel de Lean Green Belt, Lean Black Belt, Lean Six Sigma Green Belt en de Lean Six Sigma Black Belt. Zowel in de klassikale opleidingen als de elearnings.

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Brochure downloaden

Brochure downloaden