Search
Close this search box.

Kanban management services

Kanban management services

Kanban management services gaat over rust. Stel je een werkdag voor zonder chaos, zonder haastige deadlines en zonder overbelasting van werk. In de complexe, snelle wereld van vandaag kan het lijken alsof stress en hectiek onvermijdelijke onderdelen zijn van elke baan. Maar dankzij Kanban, een krachtige Lean Six Sigma-tool, kan dit werkelijkheid worden, zelfs in een administratieve omgeving.

Kanban is oorspronkelijk ontwikkeld in de Japanse productie-industrie door Toyota om een efficiënt ‘pull’-systeem voor voorraadbeheer te creëren. Het is een visueel systeem voor werkbeheer dat de workflow inzichtelijk maakt en bottlenecks identificeert. Hoewel het voor het eerst werd gebruikt in de productie, kan het gemakkelijk worden toegepast in elke context waar werk in een stroom verloopt, inclusief kantoren en administratieve processen.

In dit artikel met de titel Kanban management services lees je eerst over wat Kanban precies is. Vervolgens hoe je dit kunt toepassen in een typische dienstomgeving. Tenslotte hoe je zelf kunt leren om dit toe te passen.

Wat is Kanban en waar komt het vandaan?

Kanban is een systeem voor het beheer van werk dat zijn oorsprong vindt in de Japanse productie. Als je “kanban” opzoekt zie je als betekenis “visueel teken” of “kaart” in het Japans. Taiichi Ohno ken je als de geestelijk vader in het Toyota Productie Systeem TPS.

Ohno zocht naar een manier om de efficiëntie van Toyota’s productieprocessen te verbeteren. Taiichi Ohno werd geïnspireerd door de manier waarop supermarkten hun voorraad beheren. In een supermarkt worden goederen alleen aangevuld als er vraag naar is – wanneer klanten een product van de plank halen. Niet eerder en niet later oftewel Just-in-Time afgekort JIT. Dit werd de basis van Just-in-time manufacturing. Meer lezen hierover kun je trouwens in deze longread HIER

Dit was in tegenstelling tot de gangbare productiepraktijken van die tijd, die draaiden om het vooraf produceren van grote hoeveelheden goederen op basis van voorspelde vraag. Dit soort push-productiesystemen kunnen leiden tot overproductie en verspilling wanneer de vraag lager uitvalt dan voorspeld. Met just in time zorg je voor een pull productie systeem. Verder lezen over push en pull en andere principes van Lean kun je in dit artikel HIER

Kanban management services een voorbeeld

Als je kijkt naar HR-processen, dan zie je een mooi voorbeeld waarin Kanban management helpt. Als HR-professional heb je veel verschillende taken van  onboarden tot het afhandelen van verlofaanvragen. Veel dingen spelen tegelijkertijd en vaak word je geleefd door de waan van de dag.

Dit is waar Kanban om de hoek komt kijken. Door een Kanban-bord te gebruiken, kun je elke taak visueel weergeven op een kaart die door verschillende stadia van de workflow beweegt. De meest elementaire Kanban-borden hebben drie kolommen. To Do, Doing en Done. Misschien ken je dit van het Scrum bord wat hier een variant op is. Meer lezen over hoe je een Scrum bord maakt kun je HIER

Work in Progress WIP

Een sleutel tot de effectiviteit van Kanban management is de regel van Work in Progress (WIP) limieten. Dit houdt in dat je een maximum instelt op het aantal taken dat tegelijkertijd in een bepaalde fase kan zijn. Dat geldt uiteraard voor zowel productie als services. Als deze limiet is bereikt, kun je geen nieuw werk starten totdat je hebt afgemaakt waarmee je bent begonnen. Dit helpt overbelasting te voorkomen, zorgt voor een vloeiendere workflow, en bevordert een focus op kwaliteit boven kwantiteit – wat uiteindelijk leidt tot betere resultaten.

Zomaar wat post-its op een bord hebben geen zin omdat je voordat je het weet door de spreekwoordelijke bomen het bos niet meer ziet. Het is dus essentieel dat je voor elke taak berekent hoe lang deze duurt en de capaciteit hierop afstemt. Daarom in onze opleidingen zowel in de klassikale opleidingen als de elearnings leer je hoe je dit moet doen.

Dus, hoe kun je Kanban in jouw administratieve processen integreren? Dat is waar 5ST3PS in het spel komt. Met onze uitgebreide Lean en Lean Six Sigma opleidingen leer je niet alleen over Kanban management services, maar ook over andere krachtige Lean Six Sigma tools en technieken.

Hoe kan ik hiermee verder?

Bij 5ST3PS bieden we een scala aan opleidingen, waaronder Lean Green Belt, Lean Black Belt, Lean Six Sigma Green Belt, Lean Six Sigma Black Belt en zelfs Master Black Belt. Deze opleidingen zijn speciaal ontworpen om je de praktische vaardigheden en kennis te geven die je meteen kunt toepassen in jouw dagelijkse werkzaamheden. Al deze opleidingen kun je zowel in de klassikale variant als de goedkope elearning volgen.

Onze trainers zijn ervaren professionals die hun kennis op een toegankelijke en praktische manier overbrengen. We zijn trots op onze hands-on aanpak, waarbij we ernaar streven dat elke deelnemer vertrekt met een duidelijk begrip van hoe ze Lean Six Sigma kunnen toepassen om echte verbeteringen te realiseren.

Bovendien, omdat we begrijpen dat de arbeidsmarkt voortdurend evolueert, zijn onze cursussen nauw afgestemd op de behoeften van moderne organisaties. We zorgen ervoor dat je de meest relevante, up-to-date vaardigheden leert die je helpen te excelleren in jouw huidige functie en je carrière vooruit te helpen.

Met de tools en technieken van Lean Six Sigma, zoals Kanban, kun je jouw werkdag transformeren van chaos naar rust, van stress naar tevredenheid. Bent je klaar om jouw administratieve processen te revolutioneren en jouw team naar nieuwe hoogten van efficiëntie en productiviteit te tillen? Neem vandaag nog contact met ons op om te leren hoe je zelf jouw werk makkelijker kunt maken.

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Voor meer informatie lees meer in onze kennisbank

Brochure downloaden

Brochure downloaden