Alle blogsScrum

Scrum Board maken – Een visueel en overzichtelijk proces

By 2 maart 2020november 8th, 2022Geen Reacties
Scrum Board maken

In een Scrum proces is er sprake van een empirische procescontrole. Hierbij wordt kennis van opgedane ervaringen ingezet in de hoop om risico’s beter te controleren en het proces te optimaliseren. Hierbij maken we onderscheid tussen drie pilaren die beschrijven waar een empirische procescontrole vooral om draait. Namelijk transparency (transparantie), Inspection (inspectie) en adaptation (aanpassing).

Tools om een Scrum Board te maken

Het is de bedoeling dat de belangrijke stappen in het proces voor alle verantwoordelijke partijen zichtbaar zijn. De teamleden die zich hiermee bezig houden moeten begrijpen wat deze stappen inhouden. Tevens moeten alle leden deze “Definition of Done” delen. Dit wil zeggen dat de leden het met elkaar eens zijn over wanneer het opgeleverde product voldoet aan de doelstelling. Om dit goed te doen verlopen, gebruiken we hiervoor een Scrum Board, die ons proces overzichtelijk weergeeft. Bij een Scrum Board verdelen we de taken onder vier procesfases: Waiting, To do, Doing en Done. Hier valt in te variëren afhankelijk van je voorkeur. Dit is echter de verdeling die naar onze mening het meest effectief werkt. Een Scrum Board kan op meerdere manieren vormgegeven worden, maar de meest voorkomende varianten hebben we hieronder geplaatst.

Scrum Board op een Whiteboard (en post-its)

Een white board is een veel voorkomende variant die we in de praktijk gebruikt zien worden. Hoewel er vele alternatieven zijn voor Whiteboards, heeft deze versie zo zijn voordelen. Wat een Whiteboard als voordeel heeft, is dat de stift uit te wissen is en je zo dus je taken makkelijk kan aanpassen. Echter adviseren wij alsnog om met post-its erbij te werken, zodat je minder schrijfwerk hebt en je makkelijk taken kan verplaatsen.

scrum board maken whiteboard

Scrum Board op papier met post-its

Een papieren Scrum Board is vrijwel hetzelfde principe als een Whiteboard, behalve het feit dat wat je schrijft niet ongedaan gemaakt kan worden. Als je deze variant dus gebruikt dan raden we aan om een groot vel op een verticaal oppervlak te plakken, zoals een muur of een raam. Vervolgens schrijf je de vier fasen op en schrijf je alle taken op de post-its, waarna je die op het blad plakt en daarna weer makkelijk verplaatst. Het papier valt ook makkelijk weg te halen en ergens anders te hangen, mocht dit nodig zijn.

Trello als online Scrum Board

Trello is een populaire online tool om als Scrum Board te gebruiken, omdat je als enige hiervoor een computer nodig hebt. Dit maakt het efficiënt om te gebruiken in tegenstelling tot de andere twee opties, waarvoor je andere materialen nodig hebt. Ook kan je, mits je Trello op je tablet of laptop gebruikt, dit scrum board overal makkelijk mee naartoe nemen. Je nodigt het team uit om het Scrum board online te bekijken en eventueel aan te passen en voila!

Ben je benieuwd naar Trello? Bekijk het hier en oordeel zelf!

https://trello.com/home

Scrum Board maken Trello

Heb je iets gehad aan deze tips of heb je vragen hierover? Laat het ons gerust weten!

Ben je geïnteresseerd in Scrum of wil je leren om groepsprocessen tot een goed einde te brengen? Neem dan eens een kijkje op deze pagina’s om meer te weten te komen over wat Scrum inhoudt.

Scrum Master

Product Owner

Indien je vrijblijvend advies wilt vragen dan kan dit uiteraard ook via info@5st3ps.nl

Laat een reactie achter