COMBINATIE BLOCKCHAIN EN SIX SIGMA
Blockchain en Six Sigma zijn twee krachtige technologieën die de wereld van bedrijfsvoering en transacties hebben getransformeerd. Terwijl blockchain zorgt voor een gedecentraliseerd en transparant netwerk, biedt Six Sigma methodologieën om processen te stroomlijnen en kwaliteit te waarborgen. Dit artikel verkent de synergie tussen deze twee concepten en illustreert de toepassingen ervan in verschillende industrieën.
Bij 5ST3PS hebben we voor incompany trainingen een 2-daagse opleiding over Blockchain en uiteraard de Lean Six Sigma Green Belt en de Lean Six Sigma Black Belt opleidingen. Hierin komen aspecten van Industry 4.0. ter sprake net zoals de praktische toepassing.
BLOCKCHAIN EN SIX SIGMA: EEN OVERZICHT
Blockchain is een gedistribueerd grootboeksysteem waarin transacties worden vastgelegd in onveranderlijke blokken. Als je vraagt wie de bedenker is, dan weten we dat niet. Wat we wel weten is dat Blockchain is geïntroduceerd in 2008 als de basis van Bitcoin. De naam die eraan verbonden is, is die van Satoshi Nakamoto. Blockchain biedt transparantie, veiligheid en vertrouwen doordat alle deelnemers dezelfde kopie van het grootboek hebben. Six Sigma, aan de andere kant, is een datagestuurde methodologie voor procesverbetering. Het richt zich op het minimaliseren van variatie en het verminderen van defecten om kwaliteit te waarborgen.
Hoe werkt Blockchain?
Blockchain bestaat uit een reeks blokken die met elkaar verbonden zijn in een keten. Elk blok bevat drie hoofdcomponenten:
- Gegevens: Dit kunnen transacties of andere informatie zijn die in het blok wordt opgeslagen.
- Hash: Dit is een unieke code die wordt gegenereerd op basis van de inhoud van het blok. Het fungeert als een digitale vingerafdruk voor dat specifieke blok.
- Hash van het vorige blok: Elk blok bevat ook de hash van het vorige blok in de keten. Dit zorgt ervoor dat alle blokken op een veilige manier met elkaar verbonden zijn.
Hierdoor werkt de blockchain als volgt:
- Wanneer een nieuw blok wordt gemaakt, wordt de hash gegenereerd op basis van de gegevens in dat blok en de hash van het vorige blok.
- Omdat elk blok de hash van het vorige blok bevat, creëert dit een keten van blokken die aan elkaar zijn gekoppeld.
Dit systeem maakt vervalsing praktisch onmogelijk omdat:
- Als iemand de gegevens in een blok probeert te wijzigen, verandert ook de hash van dat blok.
- Omdat de hash van elk blok is opgenomen in het volgende blok, zou een wijziging in één blok betekenen dat alle volgende blokken ook moeten worden aangepast om consistent te blijven.
- Deze vereiste om alle opeenvolgende blokken aan te passen, maakt het extreem moeilijk om de blockchain te manipuleren, vooral omdat dit proces enorme rekenkracht zou vergen, wat in een gedecentraliseerd netwerk vrijwel onhaalbaar is.
Deze structuur maakt blockchain een zeer veilige en betrouwbare manier om gegevens te bewaren en transacties uit te voeren.
TOEPASSINGEN VAN BLOCKCHAIN EN SIX SIGMA
- Supply Chain Management: Blockchain kun je gebruiken om de transparantie en traceerbaarheid in de supply chain te vergroten. Zo kun je de herkomst van producten volgen en potentiële zwakke punten identificeren. Six Sigma kun je toepassen om inefficiënties en defecten in de supply chain te verminderen. Zo kun je de kwaliteit en doorvoer verbeteren.
- Gezondheidszorg: Met Blockchain kun je patiëntendossiers veilig opslaan en delen. Zo vergroot je de efficiency en verklein je de foutgevoeligheid. Met Six Sigma kunnen zorginstellingen processen optimaliseren. Voorbeelden van deze combinaties zijn het verminderen van wachttijden. Of het minimaliseren van fouten bij medicatiebeheer.
- Financiële sector: Blockchain heeft de potentie om traditionele financiële systemen te ontwrichten door het elimineren van tussenpersonen en het bieden van snellere en goedkopere transacties. Terwijl je Six Sigma kunt gebruiken om risico’s te identificeren en te verminderen, en om fraude en fouten in financiële processen te minimaliseren.
WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK EN REFERENTIES
Verschillende wetenschappelijke studies hebben de voordelen van het combineren van blockchain en Six Sigma onderzocht. Smith en Johnson (2019) toonden aan dat de combinatie resulteerde in aanzienlijke procesverbeteringen en kostenbesparingen in de productiesector. Chen et al. (2020) benadrukten hoe blockchain kan worden gebruikt om de traceerbaarheid en kwaliteit van voedselproducten te verbeteren. Terwijl Six Sigma de efficiëntie van de productieprocessen kan verhogen.
CONCLUSIE
Door gebruik te maken van de kracht van blockchain-technologie en de gegevensgestuurde aanpak van Six Sigma, kunnen organisaties hun processen optimaliseren, kosten verlagen en de kwaliteit verhogen. Zeker in deze tijd moet je kennis hebben van zowel data technologieën als Industry 4.0. Met een gedegen begrip van deze concepten kunnen bedrijven een concurrentievoordeel behalen en succesvol navigeren in een steeds meer gedigitaliseerde wereld.
Meer lezen over Industry 4.0. kun je in DIT ARTIKEL
Meer lezen over Quality 4.0. kun je in DIT ARTIKEL
Meer lezen over Digitalisatie, Smart Manufacturing en Intelligent Manufacturing kun je in DIT ARTIKEL