Search
Close this search box.

Verandermanagement volgens Ben Tiggelaar

Verandermanagement volgens Ben Tiggelaar

Verandermanagement volgens Ben Tiggelaar gaat erover hoe je veranderingen benadert in organisaties. Als je processen verbetert of nieuw neerzet, heb je te maken met verandermanagement. Zowel als Lean Green Belt, Lean Black Belt, Lean Black Belt en Lean Six Sigma Black Belt heb je hiermee te maken. Vanuit Lean ben je met veranderingen vooral bottom-up bezig. Met Six Sigma benader je deze meer top-down. Een bekende goeroe op het gebied van verandermanagement is Ben Tiggelaar.

Wie is Ben Tiggelaar en welke verandermanagement theorieën heeft hij bedacht?

Ben Tiggelaar is een bekende Nederlandse spreker, trainer en auteur op het gebied van leiderschap en gedragsverandering. Zo kom je diverse theorieën en modellen van hem tegen die helpen bij verandering. Zo heb je de Drie Breinen Theorie. Hiermee maak je onderscheid tussen het denkende brein, het emotionele brein en het instinctieve brein. Hierop aansluitend de Vijf Breinprincipes. Oftewel richt je op gedrag dat je wilt veranderen, maak het klein, maak het gemakkelijk, maak het aantrekkelijk en maak het sociaal. Het Vorkmodel waarmee je effectieve keuzes in complexe situaties maakt. Terwijl je met de Ladder van Betrokkenheid betrokkenheid en motivatie van medewerkers stimuleert. Dit is allemaal onderdeel van het verandermanagement volgens Ben Tiggelaar

Het werk van Ben Tiggelaar is gebaseerd op gedragswetenschappen en managementtheorieën. Hij is populair door de praktische toepassing in onder ander de boeken “Dromen, Durven, Doen”, “De Ladder” en “De Ladder 2.0”.

Welke zijn elementen in verandermanagement?

Je hebt hele boekenkasten vol over verandermanagement. Je vindt in de meeste theorieën een rode draad en de theorieën van Ben Tiggelaar leggen een aantal interessante accenten. Hiermee kun je als Green Belt of Black Belt of zelfs Master Black Belt jouw voordeel doen.

Volgens Tiggelaar is betrokkenheid van cruciaal belang bij verandermanagement. Het betrekken van medewerkers bij het veranderingsproces vergroot de kans op succes. Communicatie speelt hierbij een centrale rol. Het is essentieel om de redenen achter de verandering duidelijk te communiceren en te luisteren naar de zorgen en ideeën van medewerkers. Door open communicatie te bevorderen, ontstaat er een gevoel van betrokkenheid en eigenaarschap bij de verandering. Andere elementen zijn dat je beter kleine stappen kunt nemen dan ineens hele grote. Dat je beter intrinsiek gemotiveerd kunt zijn en extrinsiek gemotiveerd worden. En dat je als veranderaar aandacht moet hebben voor de cultuur in de organisatie.

Hoe kijken Lean en Six Sigma naar verandermanagement?

In de opleidingen van 5ST3PS zowel de klassikale opleidingen als de voordelige elearnings leer je hoe je met Lean of de combinatie met Six Sigma doelen bereikt.

Lean heeft een accent op de werkvloer en een andere rol voor het management. Centraal hierin is de Kata coaching gebaseerd op het werk van Mike Rother. Door continu op zoek te gaan naar de betere manier krijg je vanzelf een andere mindset in jouw organisatie. Meer lezen over hoe je Kata coaching toepast doe je HIER

Six Sigma gaat meer uit van de gestuurde verandering. In de opleiding leer je hoe je verandering versnelt met het Change Acceleration Process Model of CAP model van General Electric. Dit model geeft je handvatten voor zowel de structuur als de cultuur van veranderen. Meer lezen over hoe je dit toepast kun je HIER.

Naast duidelijkheid, mensen betrekken en liever veel kleine stapjes zetten dan een paar hele grote, zit in zowel Lean als Six Sigma als in het verandermanagement volgens Ben Tiggelaar dat je veranderingen meetbaar en concreet maakt. Meer lezen hierover kun je in deze post met 5 tips. 

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Brochure downloaden

Brochure downloaden