Search
Close this search box.

Overall Equipment Effectiveness (OEE) – Hoe Meet je De Waardetoevoeging?

In Lean is de Overall Equipment Effectiveness (OEE) een manier om de waardetoevoeging te meten. Daarmee wordt bedoeld “de tijd die je bezig bent met het toevoegen van waarde”. Met andere woorden: de tijd dat een zorgmedewerker bezig is met het leveren van zorg. Dat is doorgaans niet 100% van de tijd, omdat er ook administratie is en vergaderingen, enzovoort. Een OEE van 85% wordt gezien als World Class Excellence.

Het OEE model

Er zit veel waste in organisaties, maar er zijn verschillen per sector. In zichtbare processen zoals in de maakindustrie is het heel normaal dat maar gedurende de helft van de tijd waarde wordt toegevoegd. In dienstverlening is het heel normaal als maar in 20% van de tijd of minder waarde wordt toegevoegd. Voor de goede orde wil dat niet zeggen dat in de overige tijd niets wordt gedaan. Geen waarde toevoegen wil namelijk zeggen wachten, meer doen dan nodig is, enzovoort.

De OEE is gebaseerd op de beschikbaarheid, de prestatie en de kwaliteit. In de ideale wereld zouden al deze factoren 100% zijn, maar je hebt te maken met opstart, uitval, enzovoorts. Een OEE van 85% is dan ook World Class Excellence. Dat betekent dan dat je een beschikbaarheid hebt van 90%, de prestatie op 95% zit en de kwaliteit op 99,9% is. Deze factoren samen maken de effectiviteit. Je kunt dan om tegenvallende prestaties te compenseren wel gaan overwerken en meer uren draaien, als het proces slecht functioneert en/of je hebt defects, dan zal de effectiviteit nog steeds laag zijn.

Lean in verschillende sectoren

Het OEE model kan een handige tool zijn binnen Lean. Je laat aan je medewerkers zien hoe veel tijd ze nou echt bezig zijn met waarde toevoegen en hoe veel tijd ze aan het wachten, vergaderen, etc. zijn. Dit inzicht kan een belangrijke stap zijn in het accepteren van een veranderingsproces.

In bovenstaande afbeelding kan je zien dat de OEE per sector verschilt. Wil je meer weten over hoe Lean wordt toegepast in een dienstenomgeving t.o.v. de toepassing van Lean in een productieomgeving? Lees dan dit uitgebreide artikel.

Zelf leren

Als je wilt leren hoe je OEE toepast op jouw organisatie, volg dan een van onze opleidingen. Alle Lean tools komen aan bod en we besteden veel tijd aan de praktijk. Volg een Lean Six Sigma Green Belt of een Lean Six Sigma Black Belt opleiding.

Voor vragen zijn we bereikbaar via info@5st3ps.nl en 010-8468990 en ook via de chat-functie.

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Voor meer informatie lees meer in onze kennisbank

Brochure downloaden

Brochure downloaden