Search
Close this search box.

Proceskloten – Hoe Kun Je Proceskloten Voorkomen?

Proceskloten: het voortbrengen van documenten met geen ander doel dan een systeem te voeden dat in zijn onophoudelijke honger naar controle hierom vraagt. In een organisatie waar men aan proceskloten doet, is de output dan ook documenten en is succes als de maker van het document gecomplimenteerd wordt met het document. Het hele systeem is dan ook opgebouwd rond het produceren van documenten en valideren wij het produceren van documenten met een methode. Dit kunnen methodes zijn zoals Prince2, ITIL of zelfs LEAN Six Sigma.

Voor alles een document

Een stap verder is als het werken volgens de methode in onze DNA terechtkomt en dan ook werkelijk onze Way-of-Working wordt. Uiteraard worden we dan ondersteund door checklists welke documenten we moeten voortbrengen. Ook hier hebben we uiteraard een document voor (Handboek) en hebben we een visie document, een mission statement en uiteraard een strategisch plan hoe we daar komen waar we denken te komen. Uiteraard spreekt het voor zich dat als je wilt sturen en de organisatie wilt veranderen, dat dan het vertrekpunt een document is. Dus als we willen veranderen, schrijf dan een plan.

Werkende producten boven documentatie

In LEAN is het doel waarde voor de klant toevoegen. In Agile is het doel werkende producten en diensten. De eerste stap is dan een stap te zetten welke je dichter brengt in kennis over het proces of het product of de dienst. Voor een proces is dat een concrete verbetering die je gelijk in de praktijk toetst. Voor een product of een dienst is dat een werkend onderdeel of zelfs een eerste proto-type. Een document op zichzelf levert geen werkende functionaliteit. Als je dat in de gaten hebt, dan is de kans op Proceskloten al een stuk kleiner.

Een van de 4 principes van het Agile Manifesto is dan ook: “werkende producten gaan boven allesomvattende documentatie”. Lees meer over Agile.

Ook leren hoe je Proceskloten kunt voorkomen? Kijk eens naar één van onze Agile opleidingen.

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Voor meer informatie lees meer in onze kennisbank

Brochure downloaden

Brochure downloaden