Search
Close this search box.

X-matrix Lean template excel

xmatrix

X-matrix Lean template excel

X-matrix Lean template excel kom je vaak tegen als je zoekt naar Lean. In dit artikel vind je een template welke je zelf kunt gebruiken. We leggen je verder uit wat het is, wie het heeft bedacht en hoe je de matrix gebruikt met de dagstart of de weekstart.

X-matrix Lean

De vragen die je invult in de X-matrix Lean Template excel zijn niet moeilijk. Waar je over moeten nadenken is hoe de alles wat je invult met elkaar verbindt. De vraag die je met de X-matrix Lean beantwoordt is je hoe de doelen van jouw organisatie vertaalt naar praktische handvatten. In Hoshin Kanri cascadeer je de strategische doelen van de organisatie naar de tactische keuzes die je weer vertaalt naar de operationele doelstellingen. Een X-matrix is onderdeel van de Hoshin Kanri en hiermee koppel je de inspanningen en succesfactoren aan de organisatiedoelen.

X-matrix Lean bedenker

De X-matrix Lean is bedacht door Yoji Akao. Yoji Akao ken je misschien ook van QFD of Quality Function Deployment

In de QFD herken je de cascadering om hoog over klantwensen af te pellen tot testbare specificaties. In de X-matrix vertaal je de organisatiedoelstellingen naar projecten.

X-matrix Lean template excel en de Dagstart

In de dagstart of de weekstart kijk je naar waar je staat met alle inspanningen. De dagelijkse inspanningen dragen namelijk bij aan de organisatiedoelstellingen. De dagstart is daar een mooi moment voor. Als je de koppeling maakt met de X-matrix zorg je ervoor dat je de voortgang kunt monitoren. En kun je waar nodig bijsturen.

Co-creatie

In traditionele systemen vertelt het management de werkvloer wat ze moeten doen. Als je Lean toepast wil je de werkvloer zoveel mogelijk betrekken. Je faciliteert de werkvloer door ze de Lean tools te geven. Lean tools zoals Statistische proces controle, verspillingen wegnemen, of de verbeter methoden zoals Kaizen. Alleen moet je ze faciliteren en ervoor zorgen dat de waarde toevoegende tijd wordt gemaximaliseerd. Een techniek als Value Stream Mapping helpt je de waarde toevoegende tijd te maximaliseren.

X-matrix Lean template excel

Zelf aan de slag met de X-matrix? Hieronder vind je het template 5ST3PS_Hoshin-X-matrix. Als je het vak van Green Belt of Black Belt wilt leren kijk dan op onze opleidingspagina. Vanaf € 399,- volg je al een elearning.

[wpforms id=”11948″ title=”true”]

 

 

 

 

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Brochure downloaden

Brochure downloaden