Scrum extremisme vermijden hoe doe je dat? Scrum is een van de meest gebruikte Agile-methodologieën in de moderne bedrijfswereld. Hoewel het veel teams helpt om productiever te zijn, kan een te rigide benadering – ook wel “Scrum extremisme” genoemd – averechts werken. In dit artikel onderzoeken we hoe het strikt volgen van Scrum-regels teams kan belemmeren. We bespreken hoe je een flexibele en evenwichtige benadering kunt hanteren, inclusief een casestudy van een team dat leed onder Scrum extremisme.
Meer lezen over Agile en Scrum doe je in dit artikel HIER
Wat is Scrum extremisme en waarom moet je vermijden?
Scrum extremisme verwijst naar de praktijk waarbij teams of Scrum Masters het raamwerk strikt volgen zonder ruimte voor aanpassing. Dit kan teams verlammen, omdat ze zich meer zorgen maken over het naleven van regels dan over het leveren van waarde. Scrum extremisme is dus als je de methode heilig verklaart. Zonder dat je de vraag stelt waarom je dit doet. Scrum extremisme vermijden is dan ook heel belangrijk. Maar hoe herken je Scrum Extremisme en waar moet je op letten om te vermijden.
Vasthouden aan de regels zonder context
Scrum is bedoeld als een flexibel raamwerk. Teams die Scrum dogmatisch volgen, behandelen het als een rigide systeem. Dit kan problemen opleveren, vooral als er geen ruimte is voor flexibiliteit. Bijvoorbeeld, een team dat elke daily stand-up strikt op 15 minuten houdt, zelfs als er niets belangrijks te bespreken is. Wil je Scrum extremisme vermijden dan moet je nagaan wat het doel is van een Standup of een dagstart. Dat geldt trouwens ook voor Lean Management waar de dagstart ook onderdeel van is.
Meer lezen over de Dagstart in Lean Management lees je HIER
Geen ruimte voor andere methodologieën
Scrum extremisten zien Scrum als de enige oplossing voor elk probleem. Ze negeren andere methodologieën zoals Kanban of Lean. Dit beperkt teams in het vinden van de beste oplossing voor hun specifieke situatie. Dus in plaats van te kijken naar wat nu het probleem is, pak je elk probleem op dezelfde manier aan. Agile, Scrum en Lean zijn hele krachtige methoden. Maar het blijven methoden. Faalfactoren voor dergelijke methoden hebben altijd een rode draad.
Meer lezen over Faalfactoren in veranderingen kun je HIER
Ceremonies boven alles
Voor extremisten zijn Scrum-ceremonies, zoals sprint reviews en stand-ups, heilig. Ze focussen op het uitvoeren van deze rituelen, ongeacht of ze waarde toevoegen aan het project. Dit leidt vaak tot inefficiëntie en frustratie binnen het team.
De Scrum Master als handhaver
In een Scrum extremistische omgeving fungeert de Scrum Master meer als een handhaver van regels dan als een coach die het team helpt verbeteren. Dit creëert een strikte hiërarchie en vermindert de autonomie van het team.
Scrum extremisme vermijden : Case Study Team Nova
Team Nova was een softwareontwikkelingsgroep die volledig Scrum extremistisch werkte. Het team volgde de Scrum-regels tot in het kleinste detail, maar leed onder enorme frustratie. De Scrum Master stond erop dat elke meeting precies volgens het boekje werd uitgevoerd. Het team moest zich strikt houden aan de sprintplannen, zelfs als nieuwe informatie dit overbodig maakte.
Problemen
- Te strikte ceremonies: Daily stand-ups duurden altijd 15 minuten, zelfs als er niets nieuws was om te melden. Dit leidde tot irritatie en tijdverlies.
- Geen ruimte voor experimenten: Wanneer teamleden alternatieve manieren van werken voorstelden, werden deze ideeën genegeerd omdat ze niet binnen het Scrum-raamwerk pasten.
- Focus op output, niet op waarde: Het team leverde consistent werk, maar het was vaak niet wat de klant echt nodig had. De strikte sprintplanning liet geen ruimte voor verandering. Zo kreeg je het tegengestelde van scrum extremisme vermijden.
De Oplossing Na maanden van frustratie besloot de organisatie een Agile-coach in te huren. Onze coach hielp Team Nova inzien dat Scrum een hulpmiddel is, geen doel op zich. Het team begon ceremonies aan te passen aan hun behoeften. Ze introduceerden elementen van Kanban, zoals het visualiseren van werk, en gaven teamleden meer autonomie.
Na enkele weken begon het team efficiënter te werken. Stand-ups werden korter en gefocust op waardevolle discussies. De sprints werden flexibeler, en het team leerde snel te reageren op veranderingen. Als gevolg steeg zowel de productiviteit als de tevredenheid van de klant. De mensen reageerden dat ze energie kregen en nu begrepen wat Agile werken echt inhoudt.
Meer lezen over Agile werken doe je HIER
Hoe Scrum Extremisme Te Voorkomen
1. Focus op waarde, niet op regels Het primaire doel van Scrum is waarde leveren aan de klant. Laat de regels niet belangrijker worden dan dit doel. Zorg ervoor dat elk Scrum-ritueel een doel heeft dat bijdraagt aan de waarde die je levert. Zo kun je scrum extremisme voorkomen.
2. Sta open voor andere methoden Scrum is niet de enige manier om Agile te werken. Door andere methoden te onderzoeken, zoals Kanban of Lean, kan je team nieuwe manieren vinden om efficiënter te werken. Sta open voor hybride benaderingen.
3. Maak ruimte voor experimenten Scrum moedigt experimenten en aanpassingen aan, maar extremisten negeren dit vaak. Moedig je team aan om nieuwe werkwijzen te testen en feedback te geven. Dit bevordert innovatie en leidt tot betere resultaten.
4. Empower de Scrum Master als coach De Scrum Master moet een coach zijn, geen politieagent. Door teams te begeleiden in plaats van te controleren, kan de Scrum Master helpen met het vinden van manieren om continu te verbeteren. De Scrum Master kan zowel de bron als de oorzaak zijn voor scrum extremisme te vermijden.
5. Pas ceremonies aan aan de situatie Scrum-ceremonies zijn belangrijk, maar moeten aangepast worden aan de context. Als een daily stand-up elke dag 15 minuten duurt, maar niet meer bijdraagt aan het werk, maak hem dan korter of zelfs facultatief. Het gaat erom dat de ceremonie waarde toevoegt.
Conclusie Scrum extremisme vermijden
Scrum is een krachtig hulpmiddel, maar zoals elk hulpmiddel moet het correct worden gebruikt. Teams die zich te strikt houden aan Scrum-principes kunnen vastlopen en waarde verliezen. Door flexibel te blijven en aanpassingen te omarmen, kan je team het beste halen uit Scrum zonder in extremisme te vervallen. Zoals we in de case van Team Nova zagen, leidt een open en flexibele benadering tot hogere productiviteit en tevredenheid bij zowel het team als de klant.
Als je zelf wilt leren met jouw collega’s dan kun je net zoals Team Nova hulp vragen aan ons volgens het principe samen doen en zelf doen. Hierbij krijg je als team direct de handvatten om toe te passen en kun je kiezen voor aanvullende certificering.