Search
Close this search box.

Lean Six Sigma behaald! Hoe ga je verder na je certificering?

Je bent inmiddels geslaagd voor het Lean Six Sigma theorie-examen! Sommigen hebben de Green Belt behaald en anderen de Black Belt. Hoe dan ook is dit een reden voor euforie en zit je ongetwijfeld gezellig aan de borrel met je familie en vrienden om het te vieren.

Het kan alleen best zijn dat je je zometeen gaat realiseren dat je dat papiertje nu hebt en je afvraagt: “Hoe moet ik nu dan verder?”

Potentiële vervolgstappen voor de Green Belt en Black Belt

Het mooie aan Lean Six Sigma is dat je er meerdere kanten mee op kan. Als continu verbeteraar ben je nu in staat om processen te herkennen en aan te pakken. Ben je vanuit het bedrijf waar je zelf werkzaam bent de trainingen gaan volgen? In dat geval zal de logische stap zijn dat je nu gaat proberen om, met je verrijkte kennis, in je eigen werkveld aan de slag te gaan. Ga je als Green Belt aan de slag dan zal je waarschijnlijk veel bezig zijn met het analyseren en reduceren van waste. Als Black Belt zal je hetzelfde doen maar ga je ook meer in staat zijn om reeds aanwezige data te toetsen. Tevens ben je met jouw kennis en vaardigheden capabel om aanwezige Green Belts aan te sturen.

Praktijkcertificering

Naast je theoriecertificering kan je er nu ook voor kiezen om een praktijkcertificering te doen. Dit is aan te raden aangezien hier steeds meer vraag naar komt. Een verschil tussen de Green Belt en Black Belt hierin is dat de Green Belt één project uitvoert, waarin de aangeleerde skills leiden tot het oplossen van een probleem. Gedurende een assessment leg je de casus voor en wordt er getoetst in hoeverre jij je hebt ontwikkeld op het gebied van Lean Six Sigma. Voor de Black Belts is dit vrijwel hetzelfde, behalve dat zij twee projecten moeten afronden in plaats van één.

Meer informatie over praktijkcertificering

Lean Six Sigma Black Belts die ook hun praktijkcertificering al hebben gehaald en nog een stap verder willen, kunnen voor een Master Black Belt Certificering gaan. Dit is de hoogste graad van Lean Six Sigma. Een Master Black Belt is in staat om continu te verbeteren door kansen te identificeren, projecten te besturen, en anderen te coachen en te begeleiden.

Waar je rekening mee moet houden als beginnend continu verbeteraar

Een belangrijk ding waar je over moet waken is het volgende. Niet al het management is er (meteen) klaar voor om te veranderen. Als het goed is, hebben we dit onderwerp tijdens de cursusdagen aan de kaart gesteld. Het is belangrijk dat jij 100% achter de methode staat.

Stel je voor dat je in je bedrijf nu voor het eerst aan de slag gaat als Lean Six Sigma Green Belt en jij nu in staat bent om processen aan te pakken. Er bestaat natuurlijk altijd een kans dat je Lean-implementatie mislukt en dat je terug moet naar de tekentafel. Collega’s die in eerste instantie wat moeilijk over te halen waren, kunnen wellicht tegen je zeggen: “Zie je wel dat Lean niet werkt?” Helaas komt het voor dat men door dit soort tegenslagen neigt om de moed op te geven. Hieronder bied ik je wat tips om dit soort situaties te voorkomen.

Een aantal tips om Lean Six Sigma goed over te brengen op je team

  • Probeer niet alles wat ooit fout was aan het bedrijf gelijk aan te pakken, maar bouw het op.
  • “De toon maakt de muziek!” Leg je wil niet op aan anderen, maar zorg dat jij als een coach het overzicht houdt en in staat bent om een proces, waar nodig, stil te leggen en te verbeteren.
  • Jij bent dan wel de consultant als het gaat om Lean Six Sigma, maar het doel is natuurlijk om zo dicht mogelijk bij een Lean Daily Management te komen. Bij Lean Daily Management maakt men gebruik van een control chart om te zien of ons proces nog in controle is. Ook gebruikt men een kanban om alle taken overzichtelijk en visueel te hebben. Ook mag een Yamazumi chart, waarmee je controleert of we aan de TAKT voldoen, niet vergeten worden. Zo’n vorm van management is een team effort. Doe het dus ook samen met je team.
  • Het is hoe dan ook verstandig om op voorhand al rekening te houden met 5S.

5S is een reeks van 5 stappen (Sorteren, schikken, schoonmaken, standaardiseren en in Stand houden) die je helpt om de Lean implementatie goed over te brengen en discipline vast te houden, zodat de Lean implementatie niet verwatert. Als je die 5 stappen namelijk te allen tijde in gedachten houdt, dan kan je al snel zien of je implementatie na een week al begint te verwateren. Meer weten over de 5S methode? Lees er meer over in dit artikel.

5S methode

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Brochure downloaden

Brochure downloaden