Lean

Lean principes training

By 24 oktober 2023Geen Reacties
Lean principes training

Lean principes training

Oliviadoor Olivia Bauda, Black Belt bij 5ST3PS

Lean principes training, wat is het en wat kun je ermee. In een snel evoluerende zakelijke wereld zijn efficiëntie en innovatie cruciaal. Dominant in procesinrichting is de Lean methode al dan niet in combinatie met Six Sigma, Lean Six Sigma. Echter zie je dat je om Lean te implementeren een goede vooropleiding moet hebben zoals de Lean Green Belt, Lean Six Sigma Green Belt, Lean Black Belt of de Lean Six Sigma Black Belt. Maar wat betekent ‘Lean‘ precies en hoe kan een Lean principes training jouw organisatie ten goede komen? Laten we dat samen ontdekken!

Wat zijn Lean Principes?

Lean denken is ontstaan in de Japanse productiesector, met name bij Toyota. Het doel? Elimineer verspilling en maximaliseer waarde voor de klant. Lean draait om vijf kernprincipes: waarde, waardestroom, flow, pull en perfectie. Als je met deze principes processen inricht, lever je sneller, goedkoper, beter en wordt het werk makkelijker. Meer lezen over het Lean model, de principes en de stappen kun je HIER

Waarom zou je een Lean Principes Training volgen?

Je kunt uiteraard een Lean Principes Training volgen zodat je beter begrijpt wat het nu allemaal inhoudt. In de opleidingen van 5ST3PS zijn deze principes de start om te snappen hoe een Lean procesinrichting anders is dan traditionele procesinrichtingen. Door de koppeling met de beroepspraktijk te maken krijg je een compleet verhaal zodat je niet alleen deze Lean principes begrijpt maar vooral kunt toepassen.

  1. Verbeterde Efficiëntie: Door verspilling te elimineren, kun je processen stroomlijnen en resultaten sneller bereiken.
  2. Minder fouten: Door kwaliteit in het proces zelf in te bouwen in plaats van aparte controles krijg je minder fouten.
  3. Snellere doorlooptijden: Door verspillingen uit processen te halen verkort je doorlooptijden en kun je sneller leveren aan de klant.
  4. Klanttevredenheid: Door je te concentreren op wat de klant echt waardeert, kun je producten en diensten leveren die echt voldoen aan hun behoeften.
  5. Betrokkenheid van Medewerkers: Lean betrekt iedereen in het verbeteringsproces, wat leidt tot een meer betrokken en gemotiveerd team.

Hoe Ziet een Lean Principes Training eruit?

Een goede Lean training duikt diep in de volgende gebieden:

  • De Zeven Verspillingen: Leer de belangrijkste vormen van verspilling herkennen, van overproductie tot defecten.
  • Lean-tools en -technieken: Maak kennis met hulpmiddelen zoals Value Stream Mapping en Kanban, die je helpen Lean principes in de praktijk te brengen.
  • Cultuur en Mensen: Begrijp waarom Lean meer is dan alleen tools; het gaat om het creëren van een cultuur van continue verbetering.

Vooral dat laatste aspect is belangrijk. Je kunt wel met een rode pen door processen gaan of het zoeken in nog meer werkinstructies, maar dan heb je de essentie niet gesnapt. De eerste stap is een fatsoenlijke procesinrichting waarin je consequent de principes toepast en niet een subset.

Praktische Toepassing en Voordelen

Wat maakt Lean principes training zo effectief? Het gaat niet alleen om theorie. Onze trainingen bieden hands-on activiteiten, inbreng van de eigen beroepspraktijk en simulaties, zodat je echt kunt ervaren hoe Lean werkt. Bovendien kun je met de kennis die je opdoet direct verbeteringen aanbrengen in jouw eigen organisatie. Wat je bij ons vandaag leert kun je direct toepassen.

Conclusie

Of je nu in de productiesector werkt of in een servicegerichte omgeving, de principes van Lean kunnen een revolutionaire impact hebben op jouw bedrijfsprocessen. Een investering in Lean principes training is een investering in de toekomstige efficiëntie, productiviteit en succes van jouw organisatie.

Overweeg vandaag nog een Green Belt of Black Belt training en zet de eerste stap naar een slankere, efficiëntere en meer klantgerichte organisatie. Lezen over welke opleiding bij jou past, kun je HIER.