Search
Close this search box.

De Drum-Buffer-Rope – DBR

Wat is Drum-Buffer-Rope?

Wanneer er sprake is van een bottleneck (opstopping) in het proces, dan kan je Drum-Buffer-Rope als praktische toepassing inzetten om het processen in een flow door te laten lopen. DBR (Drum-Buffer-Rope) houdt eigenlijk in dat de bottleneck het tempo van het proces bepaalt. Wanneer er bij één schakel in het proces een opstopping ontstaat, dan wordt het tempo aangepast naar een lager pitje waardoor de opstopping vermindert en er weer een one-piece-flow ontstaat, ondanks dat de bottleneck zelf niet verwijderd is. Dit moet je dus ook meer zien als een tijdelijke oplossing om het werk in beweging te houden.

Een voorbeeld

Stel dat er een fabriek is die houten tafels maakt. Om tafels te maken, wordt er hout aangeleverd. Vervolgens zaagt men het hout en daarna gaan de mensen de tafel in elkaar zetten. Er is echter slechts één zaagmachine en dit is de bottleneck. De zaagmachine zorgt er voor dat de werknemers moeten wachten voordat ze de tafel in elkaar kunnen zetten.

Het liefst zou je een tweede zaagmachine kopen en zo de bottleneck oplossen. Maar je kan je voorstellen dat daar geen geld voor is of geen plek voor is in de fabriek. Om toch zo efficiënt mogelijk te werken, passen we de Drum-Buffer-Rope toe. Dat wil zeggen dat de zaagmachine altijd aan het zagen is. Er ligt dus altijd een voorraad hout klaar voor de zaagmachine zodat de machine optimaal benut wordt. Daarnaast zorg je er voor dat meerdere werknemers weten hoe je de zaagmachine gebruikt. Daardoor ligt het proces niet stil als één werknemer ziek is.

Samengevat betekent dit dat je het proces inricht op de bottleneck. De bottleneck bepaalt het tempo dus we willen dat de bottleneck zo snel mogelijk werkt. Als de zaagmachine stil ligt, omdat er geen hout gezaagd kan worden, dan ligt het gehele proces stil en moet iedereen wachten. Dit is zonde!

Hoe kan je Drum-Buffer-Rope zelf ervaren?

Als je het verschil tussen Kanban (PULL) en Drum Buffer Rope, gebaseerd op de Theory of Constraints, wilt ervaren heb je alleen wat ballen nodig. Discussies over wat beter is, zijn een WOMBAT (Waste of Money Brains and Time). Het doel is om belemmeringen in jouw proces weg te nemen, of als dat niet kan te neutraliseren.

Zelf leren?

Wil je leren hoe je Lean in de praktijk toepast? Volg dan een van onze opleidingen. Tijdens onze opleidingen maken we gebruik van echte casussen en is er voldoende ruimte om jouw situatie in te brengen. Bovendien krijg je een internationaal erkend certificaat als je slaagt voor het examen!

Naast opleidingen, doen we ook aan advisering. Neem vrijblijvend contact op met info@5st3ps.nl of bekijk via deze link welke resultaten we in het verleden hebben geboekt. (Nadat je op de link hebt geklikt, moet je even naar beneden scrollen.)

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Voor meer informatie lees meer in onze kennisbank

Brochure downloaden

Brochure downloaden