AgileAlle blogs

Agile Werken – Wat is Agile werken en heb ik het nodig?

By 8 september 2020november 16th, 2020Geen Reacties
Agile werken

Agile werken wordt vaak verward met het werken met Scrum. Scrum is een framework om Agile werken te faciliteren, maar daarmee zijn ze niet automatisch gelijk aan elkaar.

Agile Manifesto

In het Agile Manifesto lezen we 4 waarden, namelijk:

  1. Mensen en hun onderlinge interactie boven processen en hulpmiddelen;
  2. Werkende producten boven allesomvattende documentatie;
  3. Samenwerking met de klant boven contractonderhandelingen;
  4. Inspelen op verandering boven het volgen van een plan.

Definitie van Agile werken

Wat is dan Agile werken? De beste definitie is misschien wel “het samenbrengen van mensen is gefaciliteerd om op de meeste geschikte en effectieve manier waarde te creëren voor een klant die daar dan daadwerkelijk iets aan heeft”. Dat betekent dan dat klantwaarde leidend is. Je moet dan ook het vermogen hebben om snel te kunnen schakelen als je merkt dat je iets creëert wat voor de klant geen waarde heeft.

Methoden voor Agile werken

Er zijn verschillende methoden waarmee je gemakkelijk Agile kunt werken. Een aantal voorbeelden zijn RAD (Rapid Application Development), Crystal, DSDM (Dynamic Systems Development Method), AUP (Agile Unified Process), XP (Extreme Programming), FDD (Feature Driven Development) en uiteraard Scrum.

Als deze methoden hebben met elkaar gemeenschappelijk dat ze zich concentreren op iteratieve ontwikkeling. Iteratieve ontwikkeling is ontwikkelen met een concreet doel, maar zonder een uitgewerkt plan. Door op een gerichte manier aan de slag te gaan met het ontwikkelen, wordt kennis verworven die dan in functionaliteit wordt omgezet.

Het verschil met traditionele methoden

In traditionele methoden wordt eerst alles op papier uitgewerkt en dan pas gerealiseerd. Daarom is de basis van Agile werken het Empiricisme. Het Empiricisme is vrij vertaald de opvatting dat alle kennis al aanwezig is en dat je door actief te onderzoeken en te doen kennis verwerft. Agile werken is er dan ook gericht door te doen kennis te krijgen en iets te realiseren.

Verder lezen

Als je meer wilt weten over Agile werken, kijk dan eens op onze hoofdpagina over Agile. Daar hebben we de belangrijkste info op een rij gezet. Ook lees je daar hoe je jouw organisatie Agile maakt.

Zelf leren

We hebben een aantal modellen op een rij gezet zodat ook jij gemakkelijk aan de slag kan met Agile.

Ook bieden we opleidingen aan tot Scrum Master of Product Owner. Tijdens onze opleiding maken we gebruik van echte casussen en is er voldoende ruimte om jouw situatie in te brengen. Bovendien hebben wij een database met honderden oefenvragen, zodat jij je optimaal kunt voorbereiden op het officiële examen!

Scrum Master

Laat een reactie achter