Visueel management of visual management zorgt ervoor dat processen zichtbaar en transparant zijn. Hierdoor kun je ingrijpen voordat er iets misgaat. Wanneer het toch misgaat, zie je direct waar het probleem ligt. Als medewerkers het nut van visueel management niet begrijpen, en er geen discipline is, wordt het een vergeten klus zoals de garage opruimen. Alleen visueel management toepassen ‘omdat het Lean is’, is overprocessing. In dit artikel bespreek ik de concepten die belangrijk zijn bij visueel management.
Een uitleg over Lean op 1 pagina? Ga verder HIER
Visuele hulpmiddelen
Visuele hulpmiddelen maken fouten voorkomen eenvoudiger. In de afbeelding zie je voorbeelden van visueel management. Zo voorkomen looplijnen dat medewerkers tegen elkaar botsen, en parkeervakken zorgen ervoor dat vorkheftrucks op vaste plekken staan. Hierdoor kan er efficiënt gewerkt worden.
Een ander voorbeeld is het gebruik van kleurgecodeerde bakken. Grote doppen gaan in de gele bakken, middelgrote doppen in de blauwe bakken, en kleine doppen in de groene bakken. Hierdoor is het voor medewerkers in één oogopslag duidelijk wat er moet gebeuren. VVisueel management en de hulpmiddelen zorgen zo voor overzicht en minder fouten.
Shadow board
Een shadow board zorgt ervoor dat gereedschap altijd op een vaste plek ligt. Links in het midden van de afbeelding zie je een voorbeeld van een shadow board. Denk aan een chirurg die snel het juiste gereedschap moet pakken – hierbij is het essentieel dat alles altijd op dezelfde plek ligt. Het shadow board zorgt ervoor dat elk gereedschap maar op één manier past. Hierdoor voorkom je dat er per ongeluk iets verkeerd wordt teruggelegd. En is het shadow board een mooi voorbeeld van visueel management.
Heijunka board
Een heijunka board helpt om de volgorde van orders goed te bepalen. Wanneer je een grote stapel orders hebt en deze in willekeurige volgorde verwerkt, kan een order lang blijven liggen. Dit leidt tot lange wachttijden en ontevreden klanten.
Het probleem kan verergeren wanneer orders verwerkt worden volgens ‘Last in, first out’. Nieuwe orders belanden bovenop de stapel, waardoor klanten onderaan de stapel lang moeten wachten. In plaats daarvan gebruiken we ‘First in, first out’, wat ondersteund wordt door een heijunka board. In de afbeelding zie je een heijunka board op de onderste rij, derde van links.
Andon
Een Andon is een visueel hulpmiddel dat aangeeft wanneer het productieproces moet stoppen vanwege een fout. Stel je voor dat een machine niet goed werkt, maar de productie gaat door. Later blijkt dat alle producten uit deze lijn weggegooid moeten worden. Dit soort verspilling willen we voorkomen.
Met een Andon stop je de productie op het moment dat je merkt dat er iets misgaat. Je activeert de Andon door aan een koord te trekken of op een knop te drukken. Iedereen weet dat ze moeten stoppen, zodat de machine gerepareerd kan worden. Pas als alles weer werkt, gaat de productie verder. Zo voorkom je verspilling en verhoog je de kwaliteit.
Praktische voordelen van visueel management
Visueel management draagt bij aan een efficiënt werkproces en hogere kwaliteit. Door duidelijkheid in taken en verantwoordelijkheden kan iedereen beter samenwerken. Visuele hulpmiddelen zijn eenvoudig en effectief, waardoor processen soepeler verlopen. Iedereen weet direct wat er van hen verwacht wordt. Dit verhoogt niet alleen de productiviteit, maar ook de betrokkenheid van medewerkers. Wanneer visueel management goed wordt toegepast, ontstaan er minder fouten en verloopt het proces sneller.
Voor bedrijven die Lean willen implementeren, is visueel management essentieel. Het helpt teams te begrijpen waar verspilling plaatsvindt en waar verbeteringen mogelijk zijn. Met tools zoals heijunka boards en Andon-signalen wordt de productie flexibeler en kunnen problemen sneller worden opgelost. Visueel management is de basis voor een gestroomlijnde, probleemloze workflow.
Meer lezen over continu verbeteren? Ga verder HIER.
Visueel management in Lean en Six Sigma trainingen
In onze Green Belt en Black Belt trainingen van 5ST3PS leren deelnemers hoe visueel management processen efficiënter maakt. Visueel management helpt om verspillingen te identificeren, zoals onnodige wachttijden en overprocessing. Deelnemers leren hoe zij deze hulpmiddelen kunnen inzetten om processen te verbeteren en prestaties te verhogen.
Bijvoorbeeld, in een productieomgeving helpt een shadow board medewerkers om sneller en efficiënter te werken. Dit wordt geoefend in onze trainingen, waar we praktijksituaties simuleren. Zo begrijpen de deelnemers hoe visueel management direct invloed heeft op hun dagelijkse werkzaamheden en de productiviteit van het team.
Daarnaast biedt het heijunka board inzicht in hoe je het werk kunt balanceren. In onze Lean Six Sigma trainingen ervaren deelnemers hoe het heijunka board helpt om orders op de juiste manier te verwerken en wachttijden te verminderen. Deze vaardigheden zorgen ervoor dat processen op een Lean manier verlopen, met minder verspilling en meer waarde voor de klant.
Cultuurverandering met visueel management
Visueel management is meer dan alleen hulpmiddelen en borden ophangen. Het vraagt om een cultuurverandering. Medewerkers moeten begrijpen waarom visueel management belangrijk is en wat het hen oplevert. In onze trainingen besteden we daarom veel aandacht aan het overbrengen van het belang van deze methoden.
Wanneer iedereen de voordelen van visueel management inziet, ontstaat er draagvlak om het in de praktijk te brengen. Onze trainers leren de deelnemers hoe zij hun teams kunnen betrekken bij het verbeteren van processen. Het gaat hierbij niet alleen om het toepassen van tools, maar ook om het ontwikkelen van de juiste mindset.
Continu verbeteren met visueel management
Visueel management ondersteunt continu verbeteren door problemen snel zichtbaar te maken. Met behulp van visuele hulpmiddelen kan iedereen direct zien waar een probleem zit en daarop reageren. Dit maakt de implementatie van verbeteringen sneller en efficiënter.
Binnen Lean en Six Sigma wordt vaak gebruikgemaakt van visueel management tijdens dagstarts. Hierbij bespreekt het team wat er die dag moet gebeuren en welke problemen aandacht nodig hebben. Deze aanpak lijkt sterk op de dagelijkse stand-ups binnen Scrum. In onze trainingen leren deelnemers hoe zij deze principes kunnen toepassen om continu te verbeteren.
De kracht van visueel management zit in de eenvoud. Door processen zichtbaar te maken, zorgen we ervoor dat iedereen in het team weet wat er speelt en wat hun rol is. Dit leidt tot minder misverstanden, betere samenwerking, en een hogere kwaliteit van het werk.
5ST3PS trainingen voor effectieve procesverbetering
Wil je leren hoe je visueel management succesvol kunt toepassen? In de Lean Green Belt LGB, Lean Six Sigma Green Belt LSSGB, Lean Black Belt LBB en Lean Six Sigma Black Belt LSSBB trainingen van 5ST3PS leer je alle technieken en principes die je nodig hebt. Van shadow boards tot heijunka borden en Andon-signalen – je leert hoe je deze hulpmiddelen effectief kunt inzetten in jouw organisatie.
Onze trainingen zijn praktijkgericht, zodat je niet alleen de theorie begrijpt, maar ook weet hoe je deze in de praktijk brengt. Door te oefenen met realistische casussen krijg je de vaardigheden die nodig zijn om verbeteringen door te voeren en processen efficiënter te maken. Met de Green Belt en Black Belt certificering ben je klaar om jouw organisatie te helpen bij het elimineren van verspilling en het verhogen van de kwaliteit.
Wil je meer weten over hoe onze trainingen je kunnen helpen? Kijk welke opleiding bij jou past HIER of neem contact met ons op voor meer informatie. Samen zorgen we voor een succesvolle Lean transformatie!
Meer lezen over het implementeren van visual management? Ga verder HIER
Meer lezen over de zin of onzin van visual management? Ga verder HIER.