Lean Six Sigma Voor Het Hoger Onderwijs

Vanaf € 65,95

Alle prijzen incl BTW

Samenvatting

 • het meest gebruikte en meest verkochte boek in het Hoger Onderwijs voor Lean Six Sigma;
 • biedt een handig en logisch stappenplan;
 • met uitgebreide online ondersteuning.

Lean Six Sigma is een uitgebreide introductie tot de methodes LEAN en Six Sigma om bedrijfsresultaten aantoonbaar te optimaliseren. Waar LEAN zich primair concentreert op de verwerking, kijkt Six Sigma naar de inputfactoren. Uitgangspunt hierbij is dat de bedrijfsprocessen volledig afgestemd moeten zijn op de klant.

Het boek gaat te werk aan de hand van essentiële vragen als: Wat is het bestaansrecht van de organisatie? Wat is waarde? Hoe worden de doelen bepaald? Hoe vertaal je dat naar de dagelijkse operaties? Wat is de menselijke factor? Wat is een proces en hoe houd je daar grip op?

Lean Six Sigma stippelt een helder stappenplan uit en laat zien hoe de opgedane kennis in het werkveld toegepast kan worden.

In de tweede, vernieuwde editie van Lean Six Sigma wordt op veler verzoek nóg meer stilgestaan bij wat eigenlijk een proces is. Ook is er meer aandacht voor Lean en in het bijzonder voor de koppeling naar sustainability en Lean-startup.

Reacties van een docent op de eerste editie

Helder, bondig, inspirerend, praktisch toepasbaar! Boek geeft een uitstekende en bondige uitleg van LEAN en Six Sigma en handvatten om er direct mee aan de slag te gaan. Dankzij de vele praktijkvoorbeelden een aanrader voor elke LEAN-starter!”

Lean Six Sigma is uitermate geschikt voor bedrijfskundige, technische of bedrijfseconomische opleidingen.

Studenten vinden op de ondersteunende website toetsen met feedback, studieadvies, een begrippentrainer en -test, uitwerkingen en antwoorden, figuren en handige weblinks. Voor docenten staan er uitwerkingen en collegesheets. Ook hebben zij toegang tot de content van het studentendeel.

Bij dit boek kunnen docenten bovendien zelf toetsen samenstellen met behulp van toetsopmaat.nl. Deze toetsenbank bevat alle vragen uit de oefentoetsen voor studenten en daarnaast een set unieke vragen voor de docent: ideaal voor een tentamen! Toetsen kunnen worden geëxporteerd naar diverse formats.

Over Willem Salentijn

Willem Salentijn is Master Black Belt bij 5ST3PS, auteur van het boek Lean Six Sigma van Noordhoff uitgevers, editor van International Journal of Lean Six Sigma (IJLSS) , meermaals bekroond als Beste Trainer. Verder doet Willem onderzoek in een international collectief onder leiding van Professor Jiju Antony naar de onderliggende factoren in Lean en Six Sigma die bedrijfssucces voorspellen.

Artikelen en Interviews op Managementblog

Lean Six Sigma voor het hoger onderwijs stippelt een helder stappenplan uit en licht uitgebreid en helder toe hoe deze complete methode in het werkveld toegepast kan worden. Een preview.

‘Oh Nee niet weer een Lean traject.’ Als ik binnen kom in organisaties, dan hebben ze al wel Lean toegepast. Er is op zoek gegaan naar verspillingen, de boel is anders georganiseerd en vooral de kosten zijn omlaag gebracht (veelal met het ontslag van mensen). Gaat een tijdje goed en vervolgens zijn de oude problemen weer terug. Alleen nu met minder mensen en nog meer werk waarbij de afstand tussen de werkvloer en het management alleen maar groter is geworden. Conclusie: weer een methode die niet werkt.

Er is een verschil tussen Lean zoals dat in veel organisaties wordt toegepast en Lean zoals dat werkelijk bedoeld is. Lean gaat namelijk over mensen in hun kracht zetten en datgene te doen wat waarde toevoegt voor de klant en elke dag weer die ene vraag te stellen Wat kunnen we doen om het beter te doen?

Lean zoals dat veelal helaas wordt toegepast, is standaardiseren om het standaardiseren, snijden op kosten en eraan voorbijgaan dat het niet gaat om kosten, maar om waarde. Verhoog je de waarde die je als organisatie creëert en je wordt vanzelf meer waard is een andere insteek dan snijd op de kosten totdat er niets meer over is.

In het eerste boek over Lean Six Sigma voor het hoger onderwijs, wordt juist ingegaan op de methode en hoe die nu werkelijk toe te passen zonder moeilijke projecten op te tuigen. Met de handvatten in het boek kun je direct aan de slag om te doen waar Lean en Six Sigma werkelijk over gaan. Waarde voor de klant. Verspillingen zijn geen waarde. Fouten zijn geen waarde. Niet weten wat de klant wil, is geen waarde. Niet innoveren en verbeteren is geen waarde. Mensen niet op hun talenten benutten, is geen waarde.

Waar zit dan het verschil tussen Lean en Six Sigma? Waar Lean je dwingt na te denken over de betere manier die je nog niet kent, zorgt Six Sigma ervoor dat wat je zegt dat je doet, ook daadwerkelijk doet. In het boek wordt helder beschreven hoe je dit inzichtelijk kunt maken met data.

Na het lezen van het boek, heb je de handvatten om wat je ziet op de werkvloer (de Gemba) te combineren met wat er uit de data komt. Resultaat is niet alleen inzicht in waar welke problemen liggen en wat de grondoorzaken daarvan zijn, maar vooral weten waar je als organisatie energie in moet stoppen. Met de Six Sigma aanpak kun je namelijk bepalen welke maatregel welk effect gaat opleveren zodat je niet met terugwerkende kracht bepaalt of de verandering goed heeft uitgepakt, maar vooraf al kunt inschatten welk effect je gaat bereiken.

In het boek wordt uitgebreid stil gestaan bij het implementeren van de oplossing en een nieuw model geïntroduceerd, het PGSOM-model. Naast de organisatorische aspecten van Processen, Gegevens, Systemen en Organisatie, gaat het uiteindelijk om Mensen die iets anders moeten doen. Anders krijg je in de organisatie window dressing waarbij de mensen na de implementatie weer overgaan tot de orde van de dag en doen wat ze altijd al deden.

Samengevat geeft het boek Lean Six Sigma de praktische handvatten om in de praktijk aan de slag te gaan met zowel Lean, Six Sigma en aspecten van veranderen, implementeren en projectmanagement tegen de context van organisaties in een omgeving die verandert.

Willem Salentijn is een Master Black Belt die bedrijven helpt met ontwikkel vraagstukken op het gebied van Lean, Six Sigma, Agile en Scrum. Hij is de auteur van Lean Six Sigma voor het hoger onderwijs.

WAAROM KIEZEN VOOR LEAN SIX SIGMA VOOR HET HOGER ONDERWIJS?

Het eerste Nederlandse studieboek over deze methode.

Biedt een handig en logisch stappenplan.

Met uitgebreide online ondersteuning.

Wat je vandaag leert, kun je morgen toepassen.

Willem Salentijn heeft al meer dan twintig jaar ervaring als onder meer projectmanager, programma manager en Master Black Belt.

Willem Salentijn ontwikkelt en geeft trainingen voor Lean Six Sigma. Daarnaast heeft hij modules en minoren ontwikkeld voor het hbo.

Het meest gebruikte boek in het HBO.

Al meer dan duizenden exemplaren verkocht.

Hooggewaardeerd op zowel Noordhof, managementboek.nl als Bol.com

OVER DIT BOEK

Lean Six Sigma voor het hoger onderwijs stippelt een helder stappenplan uit en licht uitgebreid en helder toe hoe deze complete methode in het werkveld toegepast kan worden. In het eerste boek over Lean Six Sigma voor het hoger onderwijs, wordt juist ingegaan op de methode en hoe die nu werkelijk toe te passen zonder moeilijke projecten op te tuigen. Met de handvatten in het boek kun je direct aan de slag om te doen waar Lean en Six Sigma werkelijk over gaan. Waarde voor de klant. Verspillingen zijn geen waarde. Fouten zijn geen waarde. Niet weten wat de klant wil, is geen waarde. Niet innoveren en verbeteren is geen waarde. Mensen niet op hun talenten benutten, is geen waarde.

Het boek Lean Six Sigma voor het Hoger Onderwijs wordt onder andere gebruikt door de Bedrijfseconomie opleiding op THUAS.

WAT DOET EEN LEAN SIGMA BLACK BELT?

Organisaties moeten steeds beter en steeds sneller inspelen op veranderingen terwijl ze kosten laag moeten houden. Lean en Six Sigma zorgen ervoor dat organisaties sneller kunnen inspelen op een veranderende markt. De Lean Six Sigma Black Belt is in staat problemen op te lossen, besparingen te realiseren en de mensen te betrekken. De Lean Six Sigma Black Belt kan hoge kostenbesparingen realiseren terwijl de kwaliteit omhoog gaan. Organisaties die werken met Lean Six Sigma realiseren snel kosten besparingen van minimaal 10%. De Lean Six Sigma Black Belt is de projectmanager van deze veranderingen. De Lean Six Sigma Black Belt combineert het beste van zowel Lean als Six Sigma.

WAAROM 5STEPS?

5ST3PS is praktijkgericht en bereidt voor op het gecertificeerde examen, gebaseerd op de Body of Knowledge van ASQ®, de wereldwijde norm voor kwaliteit. Onze colleges zijn interactief en gericht op het verwerven van praktische vaardigheden. Onze opleidingen zijn ontworpen door Willem Salentijn, auteur van het boek Lean Six Sigma van Noordhoff Uitgevers. Dit boek wordt gebruikt in het hoger onderwijs. Onze opleidingen zijn hoog gewaardeerd (9,8) en kennen een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding.

WAT LEER JE ALLEMAAL?

 • Je leert hoe je verspillingen wegneemt met Lean
 • Je leert hoe je een proces inricht dat tegen de laagste kosten en de hoogste kwaliteit presteert
 • Je leert hoe je grondoorzaken voor hardnekkige problemen vindt en wegneemt
 • Je leert hoe je statistiek kunt gebruiken om problemen te voorkomen
 • Je leert hoe je inspeelt op veranderingen zonder dat het proces eronder leidt
 • Je leert projectmatig problemen op te pakken en op te lossen met resultaat
 • Je leert hoe je mensen betrekt en intrinsiek motiveert voor Lean en Six Sigma
 • Je leert hoe je in 1 keer goed een nieuw proces of een product neerzet

Naast bovenstaande vaardigheden waarvoor je de tools van Lean leert toepassen, ontwikkel je de volgende competenties:

Problem solving
Creative thinking
Continuous learning

Volg ons op LinkedIn

Volgen

Neem contact met ons op

Via onderstaand formulier kunt u contact met ons opnemen. Wij beantwoorden uw mail zo snel mogelijk. U kunt ook bellen naar 010-8468990.

5ST3PS garandeert dat persoonlijke informatie die u verstrekt strikt vertrouwelijk wordt behandeld en niet aan derden zal worden verstrekt.