Search
Close this search box.

5 Tips voor succesvol veranderen

5 Tips voor succesvol veranderen

Hoe verander je een organisatie? In dit artikel 5 Tips voor succesvol veranderen.

Tip 1. Leg uit waarom de verandering noodzakelijk is.

Laten we eerlijk zijn, in elke grote organisatie is de vraag in welke verandering je nu weer zit. Urgentie en burning platforms zijn in een tijd van continue reorganisaties en veranderingen geen issue meer. Mensen worden er niet meer door gemotiveerd. Veel mensen denken ‘het zit mijn tijd wel uit’. Of erger, dat de verandering toch wel uitgaat als een nachtkaars. Dat is de boodschap van de Lean Six Sigma opleidingen.

Tip 2. Kom met het eerlijke verhaal en wees kritisch.

Medewerkers in organisaties weten vaak donders goed wat er aan de hand is. Vaak wordt eerlijke feedback van de werkvloer niet op prijs gesteld. Als je een slechte beoordeling krijgt omdat je iets kritisch hebt gevraagd, laat je dat de volgende keer wel uit jouw hoofd. Zo krijg je organisatierot. Dan krijg je mensen die wel de nieuwe woorden spreken alleen daar niet naar handelen. Het eerlijke verhaal gaat over de consequenties voor de mensen zelf. Over kritisch zijn over de eigen rol en de eigen bijdrage. Dat gaat verder dan ‘even een cursusje volgen’.

Tip 3. De boodschap moet worden gegeven door de hogere legerleiding.

Je bent als hogere legerleiding druk met van alles en nog wat. Dan ook nog een verandering, Als de boodschap naar de werkvloer is JULLIE MOETEN VERANDEREN WIJ MOETEN VERANDEREN. Dan geef je eigenlijk de boodschap dat vooral JULLIE moeten veranderen zodat per saldo WIJ veranderen. Gaat niet werken. Samen delen is samen vermenigvuldigen. Lean gaat over waarde toevoeging voor klanten en medewerkers

Tip 4. Niets doen is ook een optie.

Veranderingen gaan over, hoe verrassend,  veranderen. Dus niet veranderen is ook een optie. Wat geen optie is, is een BEETJE veranderen. Dat is het verhaal van de boer die erg gehecht was aan zijn paard en mee moest met de moderne tijd. Maar ja dat Paard. Dus ging hij zijn akker omploegen met een tractor die was voorgespannen door zijn paard. In organisaties moet je klip en klaar zijn. Een beetje veranderen is niet veranderen en voor iedereen is er altijd een keuze.

Tip 5. Wees blij met weerstand.

Weerstand wil zeggen dat de verandering ertoe doet. Een goede verandering moet jeuken, irriteren, stress opleveren. Waarom? Omdat de menselijke aard is dat we niet tegen verandering zijn, maar wel de consequenties voor onszelf willen minimaliseren. Nog beter is als je door de verandering er zelf beter uit komt. Alleen iedereen wil dat dus er is iemand die de spreekwoordelijke prijs betaalt of last krijgt van de verandering.

In onze opleiding zowel de klassikale als de elearnings komen uitgebreid de aspecten aan bod hoe je als Lean Green Belt, Lean Six Sigma Green Belt of Lean Six Sigma Black Belt effectief processen verbetert en de mensen meeneemt. 

 

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Voor meer informatie lees meer in onze kennisbank

Brochure downloaden

Brochure downloaden