AgileAlle blogs

Agile methode – Zo maak je van elk project een succes!

By 3 september 2020november 16th, 2020Geen Reacties
agile

De Agile Methode is een mensgerichte, resultaatgerichte benadering van ontwikkelen gericht op het efficiënt en effectief realiseren van resultaten. In een snel veranderende wereld draait het om het inspelen op veranderingen. Dat is precies de kracht van de Agile methode. Zelfsturende teams werken in korte cycli samen met de klant om tot echte resultaten te komen.

Agile methodes zijn een verzamelnaam voor methoden die gericht zijn op iteratief veranderen en continu leren. Bekende methoden zijn RAD, Crystal, DSDM, Agile AUP, XP, FDD en uiteraard Scrum.

Kenmerken van de Agile methode

De Agile methode onderscheidt zich door de volgende kenmerken:

  • Iteratief werken: door het werken in korte tijdseenheden wordt er focus op het moment aangebracht.
  • Incrementeel veranderen: het geloof dat iets niet in 1 keer het eindproduct is maar door geleidelijke verandering tot stand komt.
  • Ontwikkelaars staan centraal: de ontwikkelaars voegen daadwerkelijk de waarde toe en moeten maximaal gefaciliteerd worden.
  • Inspelen op veranderingen: verandering is de enige constante dus inspelen is belangrijker dan aftimmeren van mogelijke veranderingen.
  • Teamgericht: het team staat centraal.
  • Klantgericht: alles is gericht op waarde creëren voor de klant of afnemer.
  • Gericht op resultaten in plaats van inspanningen (spreekt voor zich).

Hoewel oorspronkelijk ontwikkeld voor software, kan de Agile methode binnen elke context worden toegepast. Zo wordt Agile werken toegepast binnen de zorg, de overheid, op processen, op dienstverlening, het onderwijs, industrie en zelfs voor een auto die op zonne-energie rijdt.

De Waterval methode

Tegenover de Agile methode staat de Waterval methode. Een Waterval methode houdt in dat het ontwikkelproces in stappen is opgedeeld waarbij een volgende stap niet kan worden begonnen voordat de vorige stap is afgerond. De waterval methode houdt in dat je alleen naar voren kunt en niet terug kunt. Concreet wil dat zeggen dat als bij de bouw blijkt dat het ontwerp niet klopt, er een change op het project gedaan moet worden.

In de Agile methode is deze scheiding er niet. Door het iteratief ontwikkelen ben je voortdurend aan het schakelen tussen realiseren, aanpassen en opleveren. Daarom is de Agile methode zo populair omdat je echt bezig bent met resultaten te genereren in plaats van heel veel papierwerk.

Verder lezen

Wil je meer artikelen lezen over Agile? Ga dan naar onze hoofdpagina over Agile. Daar vind je alles wat je moet weten en nog veel meer interessante blogs.

Zelf leren werken volgens de Agile methode?

Wil jij ook elk project tot een succes maken? Volg dan onze opleiding tot Scrum Master of Product Owner. Tijdens onze opleiding maken we gebruik van echte casussen en is er voldoende ruimte om jouw situatie in te brengen. Bovendien hebben wij een database met honderden oefenvragen, zodat jij je optimaal kunt voorbereiden op het officiële examen!

Meer info

Je kunt ook vrijblijvend contact opnemen met info@5st3ps.nl.

Scrum Master

Laat een reactie achter