9.6/10

Uit 100+ ervaringen

Agile en Scrum – Waarden, Principes en het Framework

Agile en scrum waarden principes framework

Agile en Scrum: Waarden, Principes en het Framework. Agile en Scrum zijn belangrijke termen geworden in hedendaagse projecten en productontwikkeling. Steeds meer organisaties kiezen ervoor om de traditionele watervalmethode te verlaten en gaan voor meer flexibiliteit.

Maar wat is Agile eigenlijk? En hoe is Scrum onderdeel van deze Agile manier van denken? In deze uitgebreide blog leer je alles over Agile, het Scrum-framework en de basisprincipes ervan. Agile werken past in de principes van Lean Management. Wil je meer lezen over hoe je in Lean dagelijks inspeelt op verandering met een echt praktijkvoorbeeld? Lees dan verder over Lean Daily Management HIER

We baseren ons op het Agile Manifesto en de officiële Scrum Guide, die de basis vormen van Agile werken. Deze kennis is niet alleen relevant voor Agile Ontwikkelaars, Product Owners en Scrum Masters. Maar ook voor de Lean Green Belt, Lean Black Belt, Lean Six Sigma Green Belt en Lean Six Sigma Black Belt

Wat is Agile?

Agile is geen strikte methode, maar een flexibele en herhalende manier van werken. In plaats van alles van tevoren te plannen, ga je stap voor stap en leer je terwijl je bezig bent. De klant is belangrijk, net als snelle terugkoppeling en het aanpassen aan veranderingen. Agile past daarom goed bij bewegende markten en veranderende wensen van klanten.

In 2001 kwamen 17 programmeurs samen in Snowbird, Utah. Ze deelden hun ervaringen met iteratief ontwikkelen en schreven het Agile Manifesto. Dat manifest heeft vier waarden en twaalf principes die nog steeds belangrijk zijn.

Agile werken is gebaseerd op vertrouwen, samenwerking, snelle levering en voortdurende verbetering.

De vier waarden van Agile

De vier waarden van Agile zijn de basis van de mindset:

Mensen en hun interacties zijn belangrijker dan processen en gereedschappen. Goede samenwerking tussen mensen zorgt voor betere resultaten dan strikte processen of softwaretools.

Functionerende software is belangrijker dan gedetailleerde documentatie. Een nuttig product biedt meteen waarde, terwijl documentatie vaak niet meteen iets oplevert.

Samenwerken met de klant is belangrijker dan het onderhandelen van contracten. Steeds in contact met de klant leidt tot betere afstemming en meer tevredenheid bij de klant.

Reageren op verandering in plaats van een plan te volgen. De markt en wensen veranderen snel, dus het is belangrijker om flexibel te zijn dan een strak plan te hebben.

De twaalf principes van Agile zijn richtlijnen die teams helpen om op een flexibele en efficiënte manier te werken. Deze principes benadrukken onder andere het belang van klanttevredenheid, samenwerking, en het aanpassen aan veranderingen. Ze moedigen teams aan om regelmatig feedback te vragen en continu te verbeteren. Elk principe draagt bij aan een werkomgeving die snel kan reageren op nieuwe uitdagingen en kansen.

Agile principes uitleg

Deze principes geven meer uitleg aan de Agile waarden en zijn belangrijk als je Agile en Scrum toepast. 

  • Vrolijke klanten door snelle en voortdurende levering van nuttige software. Regelmatig resultaten opleveren zorgt ervoor dat klanten betrokken blijven en verbetert hun tevredenheid.
  • Omarm veranderingen, zelfs als je al ver bent in het ontwikkelproces. Agile processen gebruiken deze veranderingen als een voordeel ten opzichte van de concurrentie.
  • Lever werkende software komt vaak voor, meestal binnen enkele weken tot maanden. Korte cycli zorgen voor snelle terugkoppeling en aanpassing.
  • Dagelijks samenwerken tussen ontwikkelaars en zakenmensen is heel belangrijk. Direct contact helpt misverstanden te voorkomen en maakt beslissingen sneller.
  • Werk aan projecten met gemotiveerde mensen, bied vertrouwen en hulp. Teams doen het beter als ze zelfstandig en gemotiveerd zijn.
  • De beste manier van communiceren is een persoonlijk gesprek. Persoonlijk gesprek voorkomt verwarring en maakt afstemming sneller.
  • Functionerende software is de belangrijkste maat voor vooruitgang. Enkel wat werkt, biedt echte waarde voor de gebruiker.
  • Agile processen zorgen voor een gezond werktempo. Een constante snelheid voorkomt overbelasting en verbetert de kwaliteit op de lange termijn.
  • Blijf focussen op technische kwaliteit en goed ontwerp om flexibeler te worden. Mooie code en een sterke architectuur maken het makkelijker om aanpassingen te doen.
  • Eenvoud – de vaardigheid om het meeste uit niet-uitgevoerd werk te halen – is belangrijk. Bouw alleen wat nodig is om verspilling te voorkomen en de oplevering te versnellen.
  • De beste resultaten komen van teams die zichzelf organiseren. Teams die zelf hun werk organiseren, hebben vaak een betere kwaliteit.
  • Teams kijken regelmatig terug en verbeteren voortdurend hun effectiviteit. Leren van ervaringen en je aanpassen zijn onderdeel van elke sprint.

Wat is Scrum?

Scrum is een duidelijk Agile raamwerk voor het leveren van waarde in korte perioden. Het helpt teams om producten stap voor stap te maken, met duidelijke taken en regelmatige gewoonten. Scrum is ontwikkeld door Ken Schwaber en Jeff Sutherland en staat beschreven in de Scrum Guide.

Scrum is gemakkelijk te begrijpen, maar moeilijk om goed te gebruiken. Het biedt een balans tussen regels en vrijheid en moedigt aan tot verantwoordelijkheid nemen en nadenken. De drie rollen in Scrum zijn de Product Owner, de Scrum Master en het Ontwikkelteam. 

Het team bepaalt wat er gemaakt wordt en in welke volgorde, namens de klant. De Scrum Master helpt het team en zorgt ervoor dat problemen worden opgelost, zodat ze goed kunnen werken. Het Ontwikkelteam maakt een werkend product in elke sprint en werkt zelforganiserend en met verschillende deskundigheden.

vijf Scrum-gebeurtenissen

  1. Sprint Een bepaalde periode waarin het team werkende functies levert.
  2. Sprintplanning Het team en de Product Owner overleggen samen wat er mogelijk is in de sprint.
  3. Dagelijkse Scrum (stand-up) Korte dagelijkse meeting om afspraken te maken en de voortgang te bespreken.
  4. Sprint Evaluatie Presentatie van het geleverde werk aan belanghebbenden, inclusief reacties.
  5. Sprint Terugblik Reflectie op samenwerking, het proces en verbeteringen voor de volgende sprint.

drie Scrum-artefacts

  1. Product Backlog Een overzichtelijke lijst met alles wat het product nodig heeft, op volgorde van belang.
  2. Sprint Backlog Een selectie van taken met een doel voor de huidige sprint.
  3. Increment Het product dat klaar is voor gebruik en voldoet aan de ‘Definition of Done’.

drie basisprincipes van Scrum

  1. Transparantie Iedereen ziet wat er gebeurt, met transparantie over werk en vorderingen.
  2. Inspectie Vaste beoordeling van de voortgang en het proces tijdens evenementen zoals de Daily Scrum.
  3. Aanpassing Direct aanpassen als iets niet goed gaat, op basis van feedback en inzichten.

vijf waarden van Scrum

  1. Toewijding Teamleden zetten zich helemaal in voor de gezamenlijke sprintdoelen.
  2. Courage Het team is bereid om moeilijke keuzes te maken en fouten te bespreken.
  3. Concentratie Tijdens de sprint focust het team zich helemaal op het doel.
  4. Transparantie Iedereen is eerlijk over de voortgang, problemen en zorgen.
  5. Respect Teamleden waarderen de kennis, rol en inzet van elkaar in het project.

Agile en Waterval

Agile (en Scrum) en Waterval zijn twee verschillende manieren om projecten te beheren. Bij de Waterval-methode verloopt het proces in vaste stappen. Eerst plan je alles, dan ontwerp je, bouw je, test je en tot slot lever je het eindproduct. Bij watervalmethoden werk je stap voor stap: eerst ontwerp, daarna bouwen, testen en opleveren. Elk stadium moet compleet zijn voordat je naar de volgende stap gaat.

Dat maakt het lastig om later aanpassingen te doen of in te gaan op veranderingen. Agile werkt in korte stappen, waarbij regelmatig wordt gekeken naar wat er beter kan. Agile is dus flexibeler, richt zich meer op de klant en is sneller dan de traditionele watervalaanpak. Het helpt je om risico’s te verminderen en beter in te spelen op wat nodig is.

Agile als denkwijze

Agile is geen truc of manier om projecten aan te pakken. Het is een andere manier van denken. Dat geldt ook voor Scrum. De Agile mindset vraagt om verantwoordelijkheid nemen, samenwerken, feedback geven en veranderingen doorvoeren. Dit geldt niet alleen voor ontwikkelaars, maar voor volledige organisaties.
Iedereen in het team heeft een taak om waarde te creëren. 

Een Agile organisatie moedigt leren, vertrouwen en experimenteren aan. Fouten zijn niet erg, zolang je ervan leert en jezelf verbetert.

Agile en Scrum leren in de praktijk

Wil je Agile of Scrum gebruiken in je werk? Neem dan deel aan onze cursus. Onze Scrum Master training mengt theorie met praktische opdrachten. Je werkt met echte voorbeelden en leert hoe Scrum in jouw omgeving functioneert. We helpen je stap voor stap, van de basis tot meer gevorderde toepassingen.
Je krijgt toegang tot een database met veel oefenvragen. Zo kun je je goed voorbereiden op het officiële Professional Scrum Master examen.

Samenvatting Agile en Scrum

Agile en Scrum zorgen voor een snellere levering, tevredener klanten en meer flexibiliteit. Ze zijn gebaseerd op duidelijke waarden en sterke principes. Of je nu in softwareontwikkeling werkt of in een andere sector, Agile is effectief. Met de goede instelling, een duidelijke opzet en de juiste begeleiding kun je morgen al beginnen.

Wil je Scrum Master worden of je Agile kennis opfrissen? Volg een training voor Product Owner of Scrum Master en leer werken met echte voorbeelden. Verkrijg je PSM-certificering en pas Agile werken toe in jouw organisatie. Kijk op onze website voor de opleidingsmogelijkheden HIER.

Of neem rechtstreeks contact met ons op HIER.

Je kunt ook vrijblijvend contact opnemen met info@5st3ps.nl

Verder lezen over Agile en Scrum?

Vond je dit artikel interessant? Lees dan bijvoorbeeld ons artikel over de Agile methode op Agile methode – Zo maak je van elk project een succes! – 5ST3PS

of Agile Werken – Wat is Agile werken en heb ik het nodig? – 5ST3PS

Wil je meer lezen over de Product Owner lees dan Product Owner! De kracht van een goede Product Backlog – 5ST3PS

of onze meest gelezen blog 10 Signalen dat de Agile/Scrum implementatie mislukt is – 5ST3PS

Latest Post

At 5ST3PS we have one foot in science and one foot in practice. This enables us to combine the knowledge of both worlds and use it in our courses. On this page we share some papers to share our scientific knowledge.

Voor meer informatie lees meer in onze kennisbank

Brochure downloaden

Brochure downloaden