Agile en Scrum – Waarden, Principes en het Framework

By 23 september 2019 april 20th, 2020 Agile, Blog, Scrum
Agile en Scrum

Als je het Agile Manifesto kent en de Scrum Guide, dan heb je de basis van het hele Agile en Scrum werken te pakken. Het is goed je te realiseren dat Agile staat voor de manier van ontwikkelen, waarbij je in plaats stapsgewijs van idee tot resultaat komt, itererend naar het resultaat gaat. Agile ontwikkelen staat dan ook tegenover Waterval methoden. Net zoals elke methode is de methode zelf niet zalig makend en gaat het uiteindelijk om de uitvoer. Empirisch weten we wel dat Agile werken veel effectiever en efficiënter is dan de traditionele waterval methoden.

Agile

In 2001 kwamen 17 ontwikkelaars samen die hun ervaringen met iteratief ontwikkelen deelden en samen tot een manifest kwamen met 4 waarden en 12 principes. Agile is dan ook vooral een mindset volgens het principe ‘al doende leert men’ .

Scrum

Scrum is een analogie voor het werken in teams en is een framework voor iteratief ontwikkelen. Onder de Agile paraplu zitten ook andere methoden, zoals Lean Software Development, Kanban, Extreme Programming (XP), Crystal, Dynamic Systems Development Method (DSDM) en Feature Driven Development (FDD). Ken Schwaber en Jeff Sutherland zijn de geestelijke vaders van Scrum zoals we dat vandaag kennen. Scrum bestaat uit een aantal rollen, een aantal gebeurtenissen (events) en producten (artifacts). Verder zijn er nog de pijlers en de waarden.

In het overzicht zijn de 4 waarden en 12 principes van Agile samen gebracht met het framework, de waarden en de pijlers van Scrum.

2 Reacties

Laat een reactie achter

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil jij de eerste 20 modellen van het boek Modellen voor Agile werken ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Subscribe

* indicates required